Защо избирам все обвързани?

Реджина Брет: Ако връзката ви трябва да остане в тайна, излезте от връзката.
„Имаше период в живота ми – от 20-ата ми година почти до 40-ата, през който мъжете преминаваха през мен като хлебни трошици покрай гъсок. Всъщност се срещах с един и същ мъж, само името му се променяше.” Това пише в книгата си „Бог никога не спи” Реджина Брет. Брет разбрала това, след не много весела история от живота си, когато на авторката ѝ се наложило да потърси психологическа помощ. Разделила се с партньора си, тъй като на третия месец от връзката им, точно когато Брет премахнала границите и отворила сърцето, мъжът до нея ѝ съобщил, че няма да се видят през уикенда, защото в града пристигала… годеницата му…

Не беше нито гей, нито алкохолик, нито наркоман, нито женен, но как стана така, че аз отново се срещах с обвързан, питала се Брет. Тя казва, че това е историята на живота ѝ, която се повтаря отново и отново. Вечерта след раздялата, авторката плакала, страдала и се молила. Обърнала се към Вселената с въпроса: „Защо непрекъснато привличам обвързани?“.
Вселената отговорила: „Защото се страхуваш от свободни мъже“.
Разбрала, че се е самопрограмирала да не живее под един покрив с мъж. Баща ѝ бил прекрасен, но бил скандалжия и тя като момиченце никога не знаела кога и кой ще предизвика гнева на тате и той ще избухне. Още като дете си вписала в настройките: „Мъжът носи болка. Никога не живей с мъж“.

Избирала само такива, които няма да останат. Недостъпни. Женени, сгодени, обвързани, живеещи в друг щат, пияници или работохолици. Мъже, които не могат по някаква причина да са нейни. Добрите момчета, които биха останали до нея, я плашели до смърт и тя се подложила на дълга терапия, за да преодолее страховете си. Брет припомня съветите, които получила от психотерапевта си:

– Ако трябва да държите връзката си в тайна, не ви трябват такива отношения, откажете се от тях.
– Отговорете си на въпроса – тази връзка причинява ли ви болка, унижава ли вас, или децата ви?
– Само за да избегнете болезнени усещания и чувства ли се срещате с този човек? Връзката ви само за самоуспокоение ли е?
– Празна ли е връзката ви? Липсва ли в нея загриженост и преданост?

Писателката разбрала нещо много важно. Това, което трябва да търси на първо място в мъжете е – дали са свободни за връзка те? Така тя зачеркнала от списъка с потенциалните си партньори гейове, монаси, мъже, живеещи в градове, където тя не иска да се мести, женените, сгодените, скараните с половинките си, страхуващите се да разкрият връзката си пред хората…

„Пази се от зависимости“, съветва писателката. Ако човек е станал зависим от алкохол, трева, хазарт, секс, работа, значи той не е свободен за връзка. Пази се от собствената си вътрешна потребност да намериш, изцелиш и спасиш една изранена душа. Ако всеки път избираш именно такива партньори, които трябва да бъдат върнати към живота, спасявани и обгрижвани – попитай се защо. Ако мислиш, че можеш да го спасиш – помисли си добре. Първата стъпка от всяка 12-стъпкова програма е да признаеш своята безпомощност в дадена ситуация.

Разкажи на света какво искаш и очакваш от спътника си, съветва писателката. Но първо обясни изискванията си на самата себе си. Отбележи всяка потребност: ръст, тегло, доходи — напиши ги и повече не си спомняй за това. Поседи в тишината на душата си, слез в дълбините ѝ и попитай: „Какво наистина искам?“ Направи списъка. Накрая уточни: „искам това или нещо по-добро“. После прибери заявката в някой кутия и забрави.
Самоусъвършенствай се. Направи живота си толкова интересен и забавен, че няма да има значение ще се появи ли някой в него, или не. Използвай всяка възможност да се запознаеш с нови хора, за създадеш нови приятелства или да тръгнеш на приключение. Живей живота на мечтите си, а не търси мъжа или жената на мечтите си. Когато престанеш да тичаш да хванеш пеперудата, тя меко и леко ще кацне на рамото ти, пише Брет.

Източник: https://spisanie8.bg