Защо не трябва да пренебрегваме секса по време на празниците

Пазаруване, готвене, партита и семейни сбирки… Това е обичайният сценарий в почивните празнични дни, чиято “жертва”, за съжаление става почти всеки.

Колко пъти след наздравиците сме си лягали изтощени от приготовления и весели емоции и сме проспивали половината от свободното си време?! Но нека повече не жертваме интимния си живот, само защото сме много заети покрай посрещането на празниците. Именно това са перфектните дни, през които можем да се отдадем на секса!

“Сексът действа като противоотрова срещу шума, суетата, безумното пазаруване и купищата семейни задължения по време на зимните празници. Разбира се – това се постига и с медитация, но няма да получите оргазъм…”, казва американската сексоложка д-р Керъл Куийн.

Имайки предвид съветите на специалистката и нейната колежка, д-р Дана Майърс, вижте списъка с ползи, ако тази Коледа се отдадете на по-закачливи настроения.

Защо сексът по време на празниците е по-важен от всякога?

1. Това е най-сигурният път, по който може да почувствате силата на хормоните на щастието

Ако сте напрегнати, ще се освободите от емоционалния стрес чрез физическо изразяване на любов и удоволствие. “Може и да си мислите, че това е абсурдно, но хормоните на щастието – ендорфин и окситоцин се освобождават по време на секс и именно те подтикват мозъка да създаде усещане за интимност и спокойствие, което може да ви помогне за намаляване на тревожността, тъгата и депресията”, казва Майърс.

2. Сексът е чудесен начин да си припомните, че сте възрастни

Добре е да намерите време, в което да останете насаме с любимия човек – от жизненоважно значение е за вашата връзка, тъй като така си напомняте един на друг защо сте заедно и какво ви свързва.

“Семейните празници могат да бъдат изпълнени с любовни ласки – това ще ви напомни, че вече не сте малки и в живота има и други хубави неща, освен подаръците под елхата”, казва д-р Куийн.

3. Сексът ви помага да бъдете във форма

Доказано е, че сексът е вид кардио упражнение, при което може да изгорите между 85 и 250 калории, в зависимост от времетраенето на “упражненията”. Освен това интимните ласки поне два пъти в седмицата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, според проучване, публикувано в сп. American Journal of Cardiology.

4. Сексът дава магическото чувство за копнеж

Това е идеален шанс да си върнете магията на Коледа, която сте имали като дете, само че по малко по-различен начин.

“Секси коледно бельо ще свърши чудесна работа – и двете страни ще се изненадат приятно от факта как коледният дух може да върши чудеса и в леглото. Нека това да бъде неговия/нейния подарък от вас тази година!”, съветва Майърс.

5. Празничната суетня е перфектното време, в което може да пробвате да сте интимни на по-нестандартни места, което ще ви вдъхнови и занапред

Например: в банята по време на семейното тържество, дори в тъмния коридор, докато в хола цари шумно празнично веселие…

Каквото и да си мислите, знайте, че “непослушното” ви настроение по време на празниците е гаранция за добър тонус през целия сезон.