Тъмната страна на готварството

Тъмната страна на готварството | Диана

50 неща, които никога не ви казват.

С този списък не се опитваме да отблъснем хората от иначе много удовлетворяващата кариера в готварския бранш – по-скоро се стремим да им помогнем да разберат реалността на тази професия.

Ето какво можете да очаквате, ако си изкарвате прехраната в професионална 
1. Почти винаги ще имате открити рани по ръцете.

2. Никога няма да се срещате с нови хора, защото социалният ви живот ще се влоши до степен да изчезне напълно.

3. Ще ви е трудно да започвате отношения и връзки, защото времето насаме ще се превърне в рядка ценност.

4. Ще изгубите социалните си умения.

5. Чувството ви за хумор ще деградира до политически некоректни и социално неприемливи шеги.

6. В крайна сметка ще започнете да псувате като моряк – и дори няма да се усещате, че го правите.

7. Ще се превърнете в мономаниак и винаги ще насочвате всичките си разговори отново и отново към храната.

8. Ще получавате оскъдна заплата в продължение на години/десетилетия.

9. Или ще изгубите голяма част от теглото си, или ще качите доста килограми.

10. Никога повече няма да имате тен.

11. Няма да станете прочути.

12. Ще си изградите вреден навик – независимо дали той е кафе, цигари, алкохол, хазарт, канабис, кокаин или дори Red Bull.

13. Краката ще ви болят постоянно.

14. Кръстът ще ви боли постоянно.

15. Ръцете ще ви болят постоянно.

16. Ще живеете в постоянно състояние на депривация от сън, за неопределено време.

17. Ще се налага да молите приятелите си да планират всичко около вашия график, който естествено тотално противоречи на техните възможности, защото никога не знаете предварително почивните си дни и вероятно няма да можете да ги промените.

18. Ще станете изключително напрегнат.

19. Ще бъдете по-податливи на нервни избухвания.

20. Осъзнаването ви за липсата на ефективност и здрав разум у другите хора ще се увеличи, а толерантостта ви към това ще намалее.

21. Ще прекарате по-голямата част от живота си затворени в малко, неукрасено помещение с лоша вентилация, високи температури, много шум, влажност, без естествена светлина и без прозорци, с малка група хора, която скоро ще се превърне в единственият ви източник на социално взаимодействие.

22. Работните ви дни ще са по-дълги, отколкото някога сте си представяли, че е възможно – или законно.

23. Ще прекарате цялото си време в рамките на деня на крак, никога не получавайки шанса да седнете дори за 5 минути.

24. Най-късите ви работни дни ще бъдат по-дълги от най-дългите на повечето хора, а най-дългите ви работни дни, които ще представляват около половината от работната ви седмица, ще са по-дълги от времето, което средностатистическият човек прекарва дневно буден.

25. Няма да готвите гурме вечери у дома. Защото ще сте твърде уморени и ще ви е дошло до гуша от готвене.

26. Вероятно ще започнете да се храните предимно с фастфуд и евтини разтворими спагети.

27. Ще бъдете подложени на тормоз, независимо дали той е физически или емоционален. Официално това ще се представя като изпитание за качествата ви. На практика то ще е форма на развлечение.

28. В крайна сметка ще прекарвате толкова време на работното си място, че колегите ви ще ви познават по-добре, отколкото вашият партньор/семейство/приятели.

29. Ще се срещнете и ще изградите трайни отношения с типове хора, с които дори не сте могли да си представите преди, че можете да водите разговор.

30. Ще бъдете постоянно стресирани.

31. Никога няма да бъдете незаменими и от вас ще се очаква постоянно да давате 110% от себе си.

32. Винаги ще бъдете изтощени.

33. Няма да ви бъде позволено да не отидете на работа, защото страдате от махмурлук.

34. От вас ще се очаква да поставяте работата преди всяка друга част от живота си в списъка си с приоритети.

35. Никога няма да ви поздравяват на работното ви място.

36. От вас ще се очаква да се отнасяте с шефовете си като с абсолютни повелители и майстори и никога да не отговаряте, да не се опитвате да се обяснявате, да започвате разговор или да демонстрирате каквато и да е друга форма на неподчинение, дори и да знаете, че те грешат, или да считате, че поведението им спрямо вас е неприемливо.

37. Ще ви стане изключително трудно да гледате приятелите си да готвят.

38. Майка ви ще спре да ви готви – защото ще се чувства неловко.

39. Ще се очаква да готвите за семейни сбирки от рода на Коледа… ВСЯКА ГОДИНА. За щастие, поне една на всеки две години, ще работите на Коледа.

40. Поне веднъж на две години, може би всяка година, ще работите на Коледа, Нова Година, Великден, св. Валентин, официални празници, Хелоуин, на рождения си ден и практически на всеки друг празник в календара.

41. Ще се наложи да работите много години на низши позиции, преди да постигнете какъвто и да е авторитет на работното си място.

42. Колкото по-добър е ресторантът, толкова по-дълго става работното време, изложени сте на все по-голям натиск, толкова по-нездравословен става начинът ви на живот, толкова по-вероятно е да си изградите лоши навици, толкова по-конкурентни стават хората около вас, толкова по-малко спите, толкова по-малко се храните и т.н.

43. Постоянно ще правите грешки – и всеки път, когато допуснете такава, някой ще я забелязва и ще ви демонстрира, че очевидно сте недостоен за званието “човек”, защото няма нормален човек, който би могъл да допусне подобна грешка.

44. Ако сте жена, постоянно ще бъдете обект на женомразски коментари и шеги, сексуален тормоз, подценяване и подхвърляния за менструалния ви цикъл.

45. Никой от вашите приятели или членовете на семейството ви няма да разбира с какво е свързана работата ви – и никога няма да можете да им го обясните така, че да го разберат.

46. Ще харчите огромни суми за оборудване, книги, хранене в добри ресторанти и т.н., в резултат на което ще ви остават твърде малко пари за каквото и да е друго.

47. Ще развиете плашеща обсесия по ножове.

48. Ако сте слакар, ще развиете плашеща обсесия по лъжици.

49. Ще получите обрив по задните си части от комбинацията от висока температура, пот и триене, който няма да заздравее добре, понякога ще се инфектира, почти винаги ще е противен и предивикващ сърбеж – и ще е налице през повечето време.

50. Ако сте правилният тип човек, ще благодарите за късмета си всеки ден до края на живота си, че сте взели най-доброто решение и сте станали готвач.

И ще се влюбите в работата си – и никога няма да погледнете назад със съжаление.

Източник: www.goodlife.bg