Златното правило, което ще ви поддържа мотивирани винаги и за всичко

Знаете ли приказката за Златокоска и трите мечки? Златокоска влиза в къщичката на мечките и опитва от три панички каша – едната е прекалено топла, другата – прекалено студена, а третата – „точно каквато трябва“. Изпробва три легла – едното прекалено твърдо, другото – твърде меко, а третото – „точно каквото трябва“. И тъй нататък.

Тази приказка дава името на известното днес сред психолозите „правило на Златокоска“. Ще видите защо то е ключов принцип на мотивацията.

Всички имаме цели и стремежи в живота, но да ги осъществим не е така лесно. Мотивацията за действие е мястото, където при повечето от нас нишката се къса.

Основната причина е, че всичко, което наистина си заслужава да се изпълни, не е лесно и е твърде вероятно да възникнат трудности и спънки по пътя. Да кажем, започвате диета. Първите няколко седмици сте пълни с ентусиазъм. Когато вълнението спадне и останем с голата реалност на строгата диета, е лесно да загубим мотивация и да забравим дългосрочната цел.

Правилото на Златокоска

Трудностите и неуспехите да влияят върху равнището на мотивация, същото се отнася и за характера на самата цел. Това често се пренебрегва, когато се опитваме да подобрим мотивацията си, въпреси факта, че проучванията неизменно установяват как поставянето на цели с поносима трудност е основното, което ни поддържа фокусирани.

Правилото на Златокоска или „златната среда“ гласи, че способността ни да преследваме целите си спада, когато целта е извън оптималния диапазон на трудност.

Нека продължим примера с диетата. За кратък период от време виждате, че отслабвате и доближавате първоначалната цел, която сте си поставили.

Тъй като темпът на напредъка ви се забавя и трудността се облекчава, скоро ще усетите, че съответно и мотивацията ви намалява. По същия начин, хората, които трябва да свалят много килограми, за да постигнат целта си, имат проблем с мотивацията от самото начало, защото изпълнението на целта изглежда невъзможно.

Как да приложите правилото на Златокоска, за да се мотивирате

Както виждате, правилото на Златокоска създава един оптимален диапазон на трудност, който отличава положителните и постижими цели. Това отразява идеята, че хората са най-мотивирани, когато изпълняват задачи, които са на самия ръб на способностите им, тъй като те търсят баланс между предизвикателството и напредъка в желаната посока.

Осъзнаването на този факт е първата и вероятно най-важна част от това да научите как да се мотивирате и успешно да преследвате целите си. В противен случай непрекъснато ще усещате, че или ви липсва умствена стимулация, или задачата е непосилна.

Правилото на Златокоска ви позволява да използвате и още един ключ към мотивацията –  измерването на напредъка и развитието ни като индивиди. Именно чрез изпълняването на постижими предизвикателства ние можем да постигнем щастие, тъй като те ни дават възможност да постигнем напредък в живота, независимо от начина, по който го разбираме. Ако сме способни регулярно да измерваме успеха и личностното си развитие, можем да постигнем положителен психичен поток, който ни позволява да прегръщаме предизвикателствата и да постигаме целите си.

Източник: LifeHack