Зоната на комфорт, и няколко причини да излезем от нея

Края на старата и началото на новата година е идеалният момент да се замислим за собствената си зона на комфорт. Кога последно излязохме от нея? Кога последно направихме нещо различно? Нещо, което не ни е много „по вкуса“, но знаем, че ще отвори сетивата ни, разбиранията ни, компетенциите ни?

Зона на комфорт – що е то?

Според психолозите, зоната на комфорт е поведение, в което нашата активност се превръща в рутина, с цел да сведем до минимум рисковете и стреса. В зоната си на комфорт имаме сигурност, познатост, предвидимост. Всеки път, когато направим малка крачка в страни и внесем различие ние напускаме зоната на комфорт, поемаме риск и отваряме себе си за нови възможности. Да, извън зоната на комфорт има стрес и тревожност, защото не знаем какво предстои, но развитието и промяната си имат цена, нали?

Всъщност както зоната на комфорт, така и пространството извън нея са напълно нормални и естествени човешки състояния. Ако отидем в другата крайност и непрекъснато търсим нови предизвикателства ще се изтощим. Имаме нужда от комфорт, за да презаредим батериите си, но имаме нужда и от риск, за да бъдем мотивирани, да се развиваме и да вървим напред.

Къде е точката на баланс? Там, където няма страх. Ако се страхувате от неизвестното, рискувате да зациклите в комфортната си зона. Ако се страхувате от рутината, обратното. Ако няма страх сме склонни флуидно да преминаваме през двете, защото само тогава ще чувстваме, че се развиваме, без това да ни изтощава.

Тъй като повечето от нас имат навика да зациклят в зоната си на комфорт ви представяме няколко причини да стъпите извън нея на прага на новата година, за да стимулирате себе си за нови постижения, развитие и успехи.

Всяка стъпка извън зоната на комфорт…
… ще ви помогне да израснете

Като деца смело поемаме рискове, ставаме и падаме, така трупаме компетенции и опит. Когато пораснем започваме да се страхуваме от провал и от болката, затова все по-рядко поемаме рискове. Но това е единственият начин да излезем от рутината и скуката на ежедневието, не мислите ли?

… ще ви помогне да разгърнете пълния си потенциал

Когато сме под лек стрес, ние сме много по-склонни да свършим повече работа и то – много по-качествено. Когато сме в зоната на комфорт имаме навика да ставаме отпуснати и летаргични, а представянето ни не е на висотата, на която бихме искали да бъде.

… ще ви направи по-креативни и предприемчиви

Креативността изисква да се осмелим да поемем риск. Да погледнем по друг начин на нещата. Да направим нещо различно, което никой друг не е правил преди. Колкото по-често излизаме от зоната си на комфорт увеличаваме шансът да получим нестандартни хрумвания, иновативни идеи, а на свой ред това води до по-голяма находчивост и успехи във всяко отношение!

Източник: https://frida.bg