Време е да организирате ДА ден у дома!

Ако редовно се озовавате в ролята на семейния злодей и разбивате мечтите на децата си с една-единствена дума (мога ли да ям сладолед, вместо да вечерям? НЕ!), то най-вероятно ви е време да имате ДА ден. С няколко прости правила и много ентусиазъм можете да оставите децата си да се разпореждат и да решават какво ще се случва през деня. Ще бъдете изненадани от резултатите.

 Какво означава ДА ден?

„ДА! Ден“ е книга на Ейми Розентал-Краузе и както можете да предположите от заглавието, в нея се разказва за едно момче, чиито родители казват „да“ на всичко, което то предложи в рамките на един ден. Тъй като децата често чувстват, че нямат никаква власт (яж това, сега лягай да спиш, измий си зъбите, не, не, не!), един цял ден на малки победи може да бъде невероятно мотивиращ и стимулиращ. А също така изненадващо освобождаващ и приятен за родителите!

Основни правила

Признаваме, че да казваме „да“ на всичко, което децата ни поискат, звучи ужасяващо. Но се оказва, че един ден, в който това правило се спазва, може да бъде доста забавен и за родителите. Все пак кой обича да казва „не“ през цялото време? Просто определете няколко правила (не може да се ядат САМО бонбони и сладки неща, не може да правите неща, които могат да наранят вас или някой друг, не можем да искаме невъзможни неща – например да отидем до Дисниленд или да пътуваме в Космоса).

Децата обикновено са много щастливи да се съобразят с определените граници.

Важно е да го направите по много специален повод – например веднъж в годината или два пъти, например може да изберете конкретен ден – последната събота преди началото на училище, последната събота преди ваканцията или да си измислите лятна Коледа. Трябва да знаете деня предварително, за да можете да го отбележите в календара, да подготвите храна, ако ще има пикник, и да направите необходимата подготовка за него. А и очакването е половината от преживяването!

Преди големия ден

Обсъдете с децата правилата на деня. В дните преди събитието задавайте на децата си насочващи въпроси като например: „И така, ако в ДА деня поискате да ядете палачинки на вечеря, аз какво ще ви отговоря?“. Най-вероятно децата, кикотейки се, в хор да ви отвърнат „ДА!“ и дори наистина да си поискат палачинки за вечеря в своя ДА ден.

Ще бъдете приятно изненадани от откритието, че всичко, което децата ви искат, всъщност са простички неща като сладолед, бой с възглавници, люлеене на люлка или да им почетете преди заспиване.

 

Защо трябва да имате ДА ден?

Като казвате ДА на децата си, това ви поставя от една и съща страна на оградата, прави ви един отбор. Един ден, в който не ви се налага да казвате НЕ десетки пъти, означава, че ще имате повече време, прекарано в кикот, гъделичкане, гушкане и добро настроение. Давайки свободата на децата си да вземат решения, ги правите по-самостоятелни и ги учите да решават кое наистина е важно; и ще видите, че малките удоволствия ще надвишават многократно невероятните молби. А и всеки заслужава да чува думата ДА понякога… И да я казва също!

Източник: https://cleverbook.net