Защо е важно децата да бъдат себе си

Родителството е трудна работа. От една страна имаш самите деца, а от друга безброй объркващи, дори противоречиви съвети, за това как да ги отгледаме щастливи, успели и самостоятелни:

* Любов, но без глезене: децата трябва да се чувстват обичани, но да знаят какво е провал;

* Насърчаване, но без стрес: живеем в конкурентен свят, но ако сте прекалено амбициозни родители, децата могат да се депресират;

* Хвалене, но с мярка: фокус върху усилието, не постижението, обаче внимавайте и как хвалите;

* Окуражаване на извънкласни дейности: те помагат на детето да се развива и да открива талантите си, но без да прекалявате;

* Използвайте нови технологии: не можете да се преборите с технологиите, обаче те могат да лишат децата от важни социални умения.

Уменията на бъдещето

Адам Грант, професор от Университета в Пенсилвания, пък смята, че всички тези съвети нямат значение без най-важното нещо, на което трябва да научим децата си: как да бъдат креативни и да използват въображението си – това е едно от най-важните умения на бъдещето, според него.  Децата често са окуражавани да постигат резултати, а не да създават. Практиката усъвършенства, но с повтаряне на старото не се създава нищо ново, споделя още той.

Но дали пък това, което е най-важно за децата е да разберат кои са и как да бъдат такива, каквито са? Ако означава да променят света за по-добро – страхотно. Ако това значи да следват утъпкана пътека, за да станат учители, инженери или фризьори – също страхотно. Най-впечатляващите хора са тези, които са открили какво обичат да правят, и го правят с много любов. Това е вдъхновяващо. А в едно общество има нужда от всякакви хора, но щастливи такива, за да може то да функционира нормало – и всички са важни, не само иноваторите и не само тези, които променят света.

В опитите си да открием формулата за успех, забравяме да научим децата на едно от най-важните неща – грижата за другите. А хора, които не отделят време за другите, пропускат да опознаят една много голяма част от себе си, защото грижата за някой е процес на личностно израстване и развива една много различна, човешка страна в нас.

Преживявания, а не вещи

Може би родителите трябва да позволят на децата да опитват повече нови неща, да преживяват, и да изместят фокуса си от това какъв би бил резултата. Като родители, ние можем да създадем живота, който искаме детето ни да има, но това може би не е животът, който детето иска.

Според исландския артист Олафур Елиасон, родителите трябва да подкрепят децата и да им помогнат да вярват в себе си, преди всичко. Също така, ако се тревожат по-малко за това какво ще учи детето, ще се радват повече на това да бъдат родители.

За креативността

Какво означава кретивност за едно дете на 3-6 години? Тя не означава да рисуват, да сторят с лего или да изрязват разни форми – тя означава детето да прави връзка между неща, кито нямат общо помежду си.

Източник: Академия за родители