10 правила, които отличават мъдрото семейство от обикновеното

Много родители си мечтаят да отгледат гениални (или просто добри и щастливи) деца. Но въпреки всички изписани томове със съвети за възпитанието, универсална рецепта не е открита.

Има обаче семейства, които нямат нужда да прибягват до психологически статии и родителски форуми, а следват усета си и семейните традиции, които помагат на децата да развиват талантите си. Много хора, признати от съвременниците си за гении, са израснали в подобни семейства.

Ето какво може да научим от тях.

Възнаграждавайте независимостта

В някои семейства родителите правят всичко възможно, за да са сигурни, че децата им ще успеят във всичко. Но това, което е по-важно, е да направите така, че самите деца да са убедени, че могат да постигнат всичко сами. Благодарение на тази нагласа децата ще знаят, че не просто се носят по течението, а формират бъдещето си.

Всички неща са трудни, преди да станат лесни

За да станат независими, усилията на децата трябва да бъдат признати и ценени. Ако детето започне ново хоби, във всяка възраст родителите трябва да го подкрепят и насърчават.

Ако нещо не върви, този тип родители окуражават детето със старата мъдрост, че всяко начало е трудно.

Доверието е най-голямата награда

Как да възнаграждаваме усилията на децата? Със сигурност не с бонбони и подаръци. Имайте предвид, че доверието е изключително ценна награда за децата. Ако едно дете усети, че родителят му има пълно доверие да направи нещо, за него това е знак, че се справя добре.

Външното впечатление не е важно

Друга важна разлика се крие във факта, че семействата на бъдещите гении никога не се фокусират върху външното впечатление. Поддържането на чист и спретнат вид, безукорни обноски и т.н. изисква много време и усилия – както от страна на детето, така и на родителя. Мъдрите родители смятат, че за личното израстване и развитие на детето е безполезно то винаги да пази дрехите си чисти и да се държи по определен начин „за пред хората“. Самите деца обикновено изобщо не се интересуват от външния си вид и мнението на непознатите.

Не може всичко да е подредено

Децата често са заобиколени от хаос, който не безпокои мъдрите родители. Те разбират, че е в реда на нещата децата да са разхвърляни, да събарят неща, да разливат всичко около себе си.

Ето защо вместо да им натякват за разхвърляните стаи, те им позволяват да живеят така, както им е комфортно, като постепенно им показват защо подредеността е полезна.

Енергията в крайна сметка се изчерпва

Някои родители могат да прекарат целия ден, тичайки нагоре-надолу и викайки „Не се качвай там!“, „Не пипай това!“ или „По-кротко!“.

Мъдрите родители на подобни енергични деца знаят, че е важно децата да изливат на воля енергията си, докато още са малки. Така като възрастни те ще бъдат по-уверени и постоянни в начинанията си.

Мъдра свобода

Вярно е, че на бъдещите таланти са били позволени много неща. Дори поредната рисунка на стената е била приемана като знак за артистичен потенциал. Но въпреки това има една линия, която не е позволено децата да преминават: проявата на неуважение към семейството. Може да се разминеш само с осъдителен поглед, ако боядисаш котката в розово, но ако обидиш родител, наказанието е сериозно.

И мама, и татко са лидери

Уважението към родителите се научава отрано. Детето е наясно, че те имат водеща роля в семейните дела и не очаква от тях непрекъснато да вършат някакви неща за него. Вместо това се опитва да ги постига само.

Детският самоконтрол съществува

Вместо да наказвате децата, като им отнемате или забранявате неща, по-добре е да поставите правила, които гарантират, че правилното действие ще бъде възнаградено.

Ако мисленето на детето не е ограничено в тесните рамки на рестрикциите и наказанията, то се научава да коригира поведението си за свое собствено добро.

Нищо не остава незабелязано

Съвременните психолози ви съветват да не хвалите детето за всяка драскулка, защото така не стимулирате развитието му. Въпреки това за семействата на бъдещите гении е важно всяко постижение да бъде възнаграждавано. Дори ако детето донесе салфетка с неразбираеми драскулки, тя гордо ще представи картината на останалата част от семейството.

Източник: Bright Side / превод: obekti.bg