Грижите ли се за себе си така, както се грижите за близките си? Вижте защо е нужно да го правите Още за Грижите ли се за себе си така, както се грижите за близките си? Вижте защо е нужно да го правите

Връзките се нуждаят от постоянни грижи, за да се развиват и процъфтяват. Това е една от причините да инвестираме толкова много енергия, време и внимание в отношенията си с хората около нас – близки, приятели, колеги. Ние слушаме. Ние подкрепяме. Ние се стараем да правим мили и добри неща за хората, които са ценни за нас, и това е прекрасно, защото показва, че сме в пълноценни отношения, изпълнени с грижи и състрадание.

Какво обаче можете да кажете за връзката, която поддържате със себе си? Инвестирате ли и в нея същото количество енергия и време? Обръщате ли й достатъчно внимание? Гради ли се и тя на грижа, доброта, уважение?

В действителност много от нас дори не се замислят за връзката си със себе си. Нещо повече, много от нас дори рядко мислят за себе си, освен в моменти на самокритика или самосъжаление.

“Връзката със самите нас е най-важната от всички връзки в живота ни”, твърди Стефани Даймънд, психолог с дългогодишна частна практика в Маями, Флорида.

Здравите взаимоотношения със себе си са от критично значение, тъй като начинът, по който се чувстваме ние, има определяща роля в отношенията ни с останалите – всяка мисъл, всяко чувство, всяко преживяване въздейства на отношенията и живота ни.
“Вие сте общият знаменател на целия си житейски опит, така че ако връзката ви със себе си е здравословна, вие сте готови за по-успешен и щастлив живот”, казва още Даймънд.

Тя предлага 3 стъпки, които ще ни помогнат да изградим здрави отношения със себе си:
Практикувайте самоосъзнатост

Интересувайте се от себе си и от начина, по който живеете и приемате света около себе си. Размишлявайте върху моделите, които следвате в поведението и отношенията си. анализирайте обективно кои от тези модели пречат да преследвате мечтите си или подкопават удовлетворението и щастието ви. Когато ги идентифицирате, се постарайте да се освободите от тях.

Според Даймънд е добра идея да водите дневник, в който да описвате всичко, което предизвиква у вас силни чувства, както и начина, по който ги изразявате. С течение на времето това ще ви помогне да се опознаете, но също и да тествате различни начини за реакция.
Не спирайте да обичате и проявявате съчувствие към себе си

„Отнасяйте се към себе си така, както очаквате да се отнася към вас загрижен близък. Бъдете нежни, любезни, разумни и търпеливи със себе си. Обърнете внимание на вътрешния си глас. Какво ви казва той? Всеки път, когато усетите негативност, отчаяние, тъга, самокритичност, си поемете дълбоко дъх и си припомните, че сте човешко същество и заслужавате грижа и доброта. Когато се успокоите, отново прегледайте тревожните мисли, но този път с нежно и състрадателно чувство“, съветва Стефани Даймънд.

Ако ви е трудно или чувствате тази ситуация “фалшива” или „пресилена”, окуражете се с нещо, което наистина чувствате, като: „Изключително трудно ми е да се справя с целия този поток от негативни мисли, но това е нормално, като се има предвид колко години съм им робувал, без дори да си давам сметка за това. Време е да осъзная, че съм човешко същество, което допуска грешки, но може да ги поправи, което се проваля, но и успява”… Ако смятате, че не можете да се справите сами, задължително потърсете помощта на терапевт.
Приемете се такива, каквито сте

Приемането на себе си изисква време. Мощен начин да започнете този процес е като намалите своите високи очаквания. Защото кой може да бъде съвършен и да живее перфектно? Много често вдигаме летвата на очакванията си толкова високо, че на практика е невъзможно да я достигнем. Вследствие на това прекарваме живота си в самообвинения, самокритика, неудовлетворение, ниско самочувствие.

Нереалните очаквания са сигурен начин да изживеем живота си в разочарование с мисълта, че тотално сме се провалили.

Даймънд съветва да намерим баланса в очакванията, които имаме от себе си и другите. Балансът е в това да се стремим да бъдем „достатъчно добре и достатъчно добри”. Помислете колко по-свободни бихте се чувствали, ако не живеете с идеята, че трябва да бъдете перфектни. Много скоро, след като свалите на реалистично ниво целите и очакванията си, ще усетите промените в себе си и в живота си – стресът ще бъде редуциран, чувството за щастие и благополучие ще се увеличи, взаимоотношенията ви с околните ще станат много по-леки и радостни. А всичко това ще се случи благодарение на факта, че вие вече се чувствате много по-щастливи със самите себе си.
Източник:

psychcentral.com, pixabay.com

Още за Грижите ли се за себе си така, както се грижите за близките си? Вижте защо е нужно да го правите | Psychology Framar.bg от Framar.bg: https://psychology.framar.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5