Луиз Хей: Моят всекидневен режим

Всекидневна работа

„Наслаждавам се, когато използвам новите си умствени способности.“

Ако детето се откаже след първото падане, то никога няма да се научи да ходи

Както всяко друго нещо, което е ново за вас и което изучавате, за да усвоите и направите част от живота си това, за което ви говоря, е необходима практика. В началото е нужно много съсредоточаване и някои от нас смятат това за „тежка работа“ аз не обичам да мисля по този начин, а по-скоро приемам нещата като нова възможност за учене.

Този процес е винаги един и същ, няма значение какво учим – шофиране, машинопис, тенис или положително мислене. Когато започваме, се препъваме и залитаме, докато подсъзнателният ни ум се учи от грешките, но при всеки нов опит става все по-лесно и успяваме да постигнем малко повече. Разбира се, няма да бъдете „съвършен“ още от първия ден. Ще направите толкова, колкото можете. Това е добре за начало.

Казвайте си често: „Правя най-доброто, на което съм способен.“

Винаги се насърчавайте

Добре помня първата си лекция. Когато слязох от подиума, веднага си казах: „Луиз, страхотна беше. Като за първи път бе направо фантастична. Когато изнесеш пет-шест такива лекции, вече ще си професионалистка.“

След около два часа си казах: „Мисля, че можем да променим някои неща. Например това и ето това тук.“ отказвах да се критикувам по какъвто и да било начин.

Ако бях слязла от сцената и бях започнала да се мъмря: „О, беше направо ужасна. Направи тази и тази грешка, а и ето там пак сбърка“, мисълта за втората ми лекция щеше да ме ужасява. Но при това положение втората бе по-добра от първата, а като стигнах до шестата, вече се чувствах като професионалистка.

Опознайте „закона“, действащ навсякъде около нас

Точно преди да започна да пиша тази книга, си купих компютър за текстообработка. Нарекох го „магьосницата“ това бе нещо ново, което реших да усвоя. Открих, че изучаването на компютърните закони е подобно на изучаването на духовните закони. Когато научих правилата, тя наистина започна да прави „магии“. Когато не ги спазвах докрай, или нищо не се случваше, или тя не правеше това, което аз исках. Не искаше да отстъпи нито на сантиметър. Не обръщаше внимание на това, колко разочарована бях, а търпеливо ме изчакваше да науча законите й и чак тогава ми разкриваше вълшебството си. Необходима бе практика.

Същото е положението и с това, което учите сега. Трябва да научите духовните закони и да ги спазвате напълно. Не можете да ги приспособявате към собствения си начин на мислене. Трябва да научите и да се придържате към новия език и когато направите това, тогава магия ще се прояви в живота ви.

Стимулирайте новите знания

По колкото повече начини можете да подкрепите новото, което научавате, толкова по-добре ще бъде. Предлагам ви:

 • Изразявайте благодарност
 • Пишете положителните твърдения
 • Медитирайте
 • Изпитвайте удоволствие от упражненията
 • Хранете се правилно
 • Казвайте гласно твърденията
 • Пейте твърденията
 • Отделяйте време за релаксация
 • Използвайте визуализации, мисловни образи
 • Четете и учете

Моят всекидневен режим

Всекидневието ми протича горе-долу по следния начин:

Първата ми мисъл, като се събудя, още преди да отворя очи, е благодарност за всичко, за което мога да се сетя.

След като взема душ, отделям около половин час за медитация, утвърждения и молитви.

След това около петнадесет минути правя упражнения, обикновено на батут. Понякога в 8 часа включвам телевизионната програма с аеробика.

Вече съм готова за закуската, която включва плодове, плодови сокове и билков чай. Благодаря на майката земя за това, че ми е дала тази храна, а също благодаря и на храната за това, че ми дарява живота, съдържащ се в нея.

Преди обяд обичам да застана пред огледалото и да си кажа гласно някои твърдения, а понякога дори ги пея.

Например следното:

 • Луиз, чудесна си и аз те обичам
 • Това е един от най-хубавите дни в живота ми
 • Всичко работи за най-висшето ти добро
 • Това, което имаш нужда да знаеш, ти се разкрива
 • Това, от което се нуждаеш, идва при теб
 • Всичко е наред

Обядът често е голяма салата. Отново благославям и благодаря на храната.

В късния следобед прекарвам няколко минути на наклонения плот и позволявам на тялото си да се отпусне напълно. В това време може да слушам и някоя касетка.

Вечерям задушени на пара зеленчуци и зърнени храни. Понякога ям риба или пиле. Тялото ми функционира най-добре, когато консумирам проста храна. Обичам да вечерям заедно с други хора и тогава благославяме не само храната, но и се благославяме взаимно.

Понякога вечер отделям малко време за четене и учене. Винаги има още за учене. В това време мога да напиша десетина-двадесет пъти утвърждението, върху което работя в момента.

Лягайки си, съсредоточавам мислите си припомням си деня и благославям всяка дейност. Заявявам, че ще спя добре и дълбоко и сутринта ще се събудя свежа и отпочинала, очакваща с нетърпение новия ден.

Звучи внушително, нали? В началото може ви наистина на човек му се струва много, но скоро новият начин на мислене до такава степен става част от живота ви, както къпането и миенето на зъбите. Всичко става лесно и автоматично.

Би било прекрасно членовете на едно семейство сутрин да правят заедно някои от тези неща. Съвместната медитация сутрин, когато започвате деня, или точно преди вечеря, носи спокойствие и хармония на всички.

Станете от сън половин час по-рано. Ползата положително си струва усилията.

А вие как започвате деня си?

Кое е първото нещо, което си казвате, като се събудите сутрин? Всички си казваме нещо почти всеки ден. Положително ли е то или отрицателно? Спомням си, че в миналото, когато се събуждах сутрин, си казвах, пъшкайки: „О, господи, още един ден“. И денят наистина беше точно такъв – едно след друго нещата се проваляха. Сега, когато се събудя, още преди да отворя очи, благодаря да леглото за хубавия сън. Все пак цяла нощ сме били заедно. След това, все още със затворени очи, прекарвам десетина минути, през които благодаря за всички хубави неща в живота си. Подреждам донякъде деня си, мислено утвърждавайки, че той ще мине добре и че ще върша всичко с удоволствие. Правя това, преди да стана и да започна сутрешната медитация или молитви.

Медитация

Отделяйте по няколко минути всеки ден, през които да можете да седнете спокойно за медитация. Ако сте нов в това начинание, започнете с пет минути. Безмълвно наблюдавайте дишането си и позволете на мислите да протичат леко през ума ви. Не им обръщайте внимание и те ще отминават. Природата на ума е да мисли, така че не се опитвайте да премахнете мислите.

Много курсове се провеждат, а и много книги са написани, в които можете да откриете начини за медитация. Без значение къде и как ще започнете, след време ще достигнете до онзи метод, който е най-подходящ за бас. Аз обикновено просто сядам безмълвно и питам: „какво е необходимо да знам?“ оставям отговорът да дойде, ако пожелае, а ако не дойде, зная, че това ще стане по-късно няма правилни и неправилни начини за медитация.

Друга форма на медитация е просто да седнете спокойно и да следите дъха си. Като вдишвате, кажете си наум „едно“, като издишвате – „две“ продължавайте по този начин, докато стигнете до „десет“ и след това започнете отново от „едно“. Ако забележите, че сте достигнали до двадесет и пет, просто започнете отначало.

Имах една клиентка, която ми се струваше много будна и интелигентна. Притежаваше бърз и схватлив ум и имаше прекрасно чувство за хумор. Но не успяваше да уреди живота си. Беше с наднормено тегло, разорена, разочарована от кариерата си и години наред не бе имала любовна връзка. Приемаше бързо всички метафизични идеи и успяваше да ги проумее. Но беше прекалено умна, прекалено бърза. За нея бе трудно да забави темпото достатъчно, за да практикува през един по-дълъг период от време идеите, които бе схванала толкова бързо.

Всекидневните медитации й помогнаха значително. Започнахме само с пет минути на ден и постепенно достигнахме до 15-20 минути.

Упражнение: всекидневни утвърждения

Спрете се на едно или две положителни твърдения и ги пишете по десет или двадесет пъти на ден. Четете ги на глас с ентусиазъм. Измислете си мелодия към тях и ги пейте с удоволствие. Нека умът ви се върти около тях по цял ден. Непрекъснато повтаряните утвърждения стават убеждения и винаги ще носят резултати, понякога по начин, който даже не можем да си представим.

Едно от моите убеждения е, че винаги ще се разбирам с наемодателя си. Последният (в Ню Йорк Сити) бе известен с трудния си характер и всички наематели се оплакваха. През петте години, които прекарах там, го видях само три пъти. Когато реших да се местя в Калифорния, поисках да разпродам всичко, което притежавах, и след това да започна наново, необременена от миналото. Започнах с утвърждения от рода на:

 • „Всичко, което притежавам, ще се продаде лесно и бързо.“
 • „Преместването ще протече леко.“
 • „Всичко действа според правилния Божествен ред.“
 • „Всичко е наред.“

Въобще не мислех относно трудностите при продажбата, или къде ще спя последните нощи, или каквито и да е други неприятни неща. Просто си повтарях утвържденията. Е, клиентите и учениците ми бързо изкупиха дребните неща и повечето от книгите. Известих наемодателя си с писмо, че няма да подновявам договора си за наем и, за мое учудване, той ми се обади, изразявайки изненадата си от напускането ми. Предложи ми да ми напише препоръчително писмо до новия ми наемодател в калифорния и ме запита дали ви могъл да закупи мебелировката, тъй като ви решил да дава под наем обзаведен апартамент.

По-висшето ми съзнание бе съчетало двете убеждения – „Разбирам се с наемодателя и“ и „всичко ще се продаде лесно и бързо“ – по начин, какъвто аз не бих могла и да предположа. За учудване на другите наематели, до последния момент спах в собственото си легло в удобно обзаведен апартамент и ми бе платено за това! Излязох оттам с малко дрехи, сокоизстисквачката, миксера, сешоара, пишещата машина, чек за голяма сума и спокойно се качих на влака за Лос Анджелис.

Не вярвайте в ограничения

Когато пристигнах в Лос Анджелис, трябваше да си купя лека кола. Преди това не бях притежавала автомобил и не бях правила едри покупки и затова не можех да ползвам кредит. Банките не ми даваха. А и това, че съм жена и че работя самостоятелно, съвсем не бе надеждна препоръка. Не исках да изразходвам всичките си спестявания за тази цел. Ползването на кредит се превърна в нещо като параграф 22.

Отказах да пълня главата си с каквито и да било отрицателни мисли по този въпрос и по отношение на банките. Взех под наем една кола и си повтарях твърдението: „Имам прекрасна нова кола и се сдобивам лесно с нея“

Казвах също на всички, които срещах, че искам да купя нова кола, но засега не мога да се сдобия с кредит. След около три месеца се срещнах с една бизнесдама, която веднага ме хареса. Когато й разказах ситуацията с колата, тя ми каза. „Аз ей-сега ще се погрижа за това.“

Обади се на някакъв неин приятел в банката, който имал да й връща услуга, и му каза, че съм нейна „отдавнашна“ приятелка и ме препоръча с най-ласкави думи. На третия ден вече бях зад кормилото на прекрасна нова кола.

Не бях толкова учудена, колкото „признателна на процеса“ смятам, че причината, поради която ми бяха необходими трите месеца, преди да се появи колата, бе, че никога дотогава не се бях обвързвала с месечни вноски и малкото дете в мен се плашеше от това. И му бе необходимо време, за да събере смелост и да направи нужното.

Упражнение: обичам себе си

Предполагам, че вече си казвате „одобрявам себе си“ почти непрестанно. Това е важна основа. Продължавайте по този начин поне един месец.

Сега вземете един бележник и напишете най-отгоре:

„Обичам себе си, следователно „

Довършете изречението по колкото можете повече начини. Препрочитайте ги всеки ден и като се сетите за нови неща, добавяйте ги към списъка.

Ако можете да работите с партньор, направете го. Хванете се за ръце и се редувайте да казвате „Обичам се, следователно…“ най-голямата полза от това упражнение е, че ще научите, че е почти невъзможно да се подценявате, когато си казвате, че се обичате.

Упражнение: поискайте новото

Представете си, че имате, правите или вече сте онова, към което се стремите. Допълнете всички подробности. Почувствайте, вижте, вкусете, докоснете, чуйте. Забележете реакциите на другите хора спрямо новото ви положение. Не се притеснявайте, каквито и да са техните отзиви.

Упражнение: разширете познанията си

Четете всичко, което намерите, за да разширите знанията и разбирането си за функциите на ума. Има толкова много знания, които ви чакат. Тази книга е само една крачка по вашия път! Потърсете и други гледни точки.

Вижте как други хора описват нещата по различен начин. Учете известно време заедно с някоя група, докато ги надминете.

Това е работа за цял живот. Колкото повече научавате, толкова повече ще знаете, толкова повече ще можете да прилагате в живота си, толкова по-добре ще се чувствате и животът ви ще стане по-прекрасен. Вършейки това, вие ще се чувствате добре!

Започнете да постигате резултати

Като практикувате колкото можете повече тези методи, ще започнете да постигате и резултати. Ще видите как в живота ви се случват малки чудеса. Нещата, които сте готови да отпишете, ще тръгнат от само себе си. Нещата и събитията, които желаете, ще се появят неочаквано. Ще бъдете възнаградени по начини, каквито не можете и да си представите!

Бях толкова изненадана и възхитена, когато след няколко месеца работа с ума започнах да изглеждам по-млада. Днес изглеждам десет години по-млада, отколкото преди десет години! Обичайте това, което сте, и онова, което правите.

Смейте се на себе си и на живота и нищо няма да е в състояние да ви засегне. Така и така всичко е временно. И без това през следващия си живот ще вършите всичко по различен начин, защо да не го правите и сега?

Можете да прочетете една от книгите на Норман Казънс. Той се излекувал сам от неизлечима болест чрез смях. За съжаление не променил мисловните модели, създали болестта, и това довело до друга болест. И нея обаче успял да победи със смеха си!

Можете да подходите към лечението по толкова много начини. Опитайте всичките и след това се спрете на онези от тях, които ви допадат най-много.

Когато си лягате вечер, затворете очите си и отново благодарете за всички хубави неща в живота си. Това ще ги умножи.

Моля ви, не слушайте новини и не ги гледайте по телевизията точно преди да си легнете. Те са просто поредица от беди, а вие няма да искате да ги отнесете в сънищата си. По време на сън се извършва голямо прочистване и вие можете да помолите своите сънища да ви помогнат в работата, която вършите в момента. Често пъти сутринта вече ще притежавате отговора, който ви интересува.

Заспивайте спокойно. Имайте доверие, че процесите на живота ще бъдат на ваша страна и ще се погрижат всичко да протече за най-висшето ви добро и за ваша най-голяма радост.

Не е необходимо да смятате това, което вършите, за еднообразно и скучно. То може да се превърне в удоволствие. Може да бъде игра. Може да е изпълнено с радост. От вас зависи! Дори да прощавате и да се освобождавате от възмущението, може да бъде приятно, ако вие пожелаете това. Може да си съчините кратка песничка за човека или за ситуацията, от които ви е трудно да се освободите. Когато си я пеете, това ще облекчи процеса. Когато работя самостоятелно с клиентите си, старая се да започна да използвам смеха колкото може по-бързо. Колкото по-скоро се разсмеем заради определена ситуация, толкова по-лесно ще се освободим от нея.

Ако можехте да видите проблемите си, изиграни на сцената в пиеса от Нийл Саймън, щяхте да паднете от стола от смях. Трагедията и комедията са едно и също нещо. Всичко зависи от гледната ви точка „О, какви глупаци са смъртните.“

Направете всичко възможно да превърнете преобразяващата промяна в радост и удоволствие за вас. Желая ви приятни преживявания!

В безкрайността на живота,

която ме обгръща, всичко е съвършено, цялостно и завършено.

Аз подкрепям себе си, а и животът също ме подкрепя.

Виждам свидетелства за действието на закона навсякъде около себе си

и във всички области на моя живот.

Затвърждавам онова, което научавам, по начини, доставящи ми радост.

Очаквам с нетърпение и ентусиазъм приключенията на този ден,

знаейки, че в моя живот „всичко е добро.“

Обичам това, което съм, и всичко, което правя.

Аз съм жизнено, изпълнено с любов и радост проявление на живота.

Всичко в моя свят е наред.

Из „Излекувай живота си“, Луиз Хей