Да превърнем болката в сила: 8 начина да използвате премеждията от детството си като сили за успех

Животът е предизвикателство, нали? Особено когато си имал тежко детство.

Но познайте какво? Вие сте по-твърди! А това тежко минало? Всъщност може да ви помогне да успеете в живота.

Тази статия ще ви покаже осем лесни начина да използвате миналото си – онези нещастни времена, трудните и тежки моменти – като гориво за задвижване на бъдещия ви успех. Ще поемем тази болка и ще я превърнем в нещо силно.

Тук няма жертви. Просто прости, ясни стъпки, които можете да започнете да използвате днес.

1. Прегърнете миналото си

Първата стъпка? Приемане на миналото си. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, знам. Но е от съществено значение. Вашето минало, колкото и грубо да е, е част от вашата история. Това е, което те прави теб самия.

Много хора се опитват да погребат миналото си или да се преструват, че никога не се е случило. Но това може да доведе само до повече болка и объркване. Вместо това го прегърнете. Приемете, че се е случило. Може да не сте в състояние да промените случилото се, но със сигурност можете да промените начина, по който го виждате.

Мислете за миналото си като учител, а не като тъмничар. То ви е научило на сила, устойчивост и способност да преодолявате трудностите. Това са качества, които не всеки притежава и те могат да бъдат вашите тайни оръжия по пътя към успеха.

Поемете дълбоко въздух, погледнете миналото си в очите и кажете: „Приемам те“. Това е първата ви стъпка към превръщането на болката в сила.

2. Променете сценария по който се развива живота ви

Сега, след като сте приели миналото си, е време да промените начина, по който го гледате. Това е, което наричаме „преобръщане на сценария“.

Ето какво е: не можете да промените това, което ви се е случило като дете. Но определено можете да промените начина, по който мислите за това. Вместо да гледате на детството си като на време на болка и страдание, опитайте се да го видите като глава, която ви е направила по-силен и по-устойчив.

Помисли за това. Вашето минало ви е дало уникална гледна точка за живота. Това ви е направило съпричастни, силни и адаптивни – все черти, които са невероятно ценни в зряла възраст.

Вашето минало не е верига, която ви държи назад; това е катапулт, който може да те изстреля напред. Следващият път, когато мислите за детството си, не се фокусирайте върху болката; фокусирайте се върху силата, която ви е дала.

Това е обръщане на сценария и това е следващата ви стъпка към превръщането на болката в сила.

3. Намерете своята страст

Този е близо до сърцето ми. Когато бях дете, ми беше тежко. Домашният ми живот далеч не беше идеален и често намирах утеха в рисуването. Прекарвах часове, скицирайки каквото ми хрумне – това беше моето бягство.

Когато пораснах, осъзнах, че любовта ми към изкуството не е просто хоби – това беше страст. Реших да насоча цялата енергия от моето проблемно минало в нещо продуктивно и положително: моето произведение на изкуството.

В началото беше трудно. Имаше моменти, когато спомените ставаха твърде много и ми идваше да се откажа. Но след това си поех дълбоко въздух и започнах да скицирам. И всеки щрих с молива се чувстваше като стъпка към изцеление.

Сега съм професионален художник – изкарвам прехраната си, правейки това, което обичам, използвайки миналото си като гориво за творчеството си.

Така че, намерете своята страст. Може би е писане, може би е готвене, може би е помагане на другите – каквото и да е, потопете се в него с главата напред. Нека миналото ви подхранва страстта ви и нека страстта ви осветява пътя ви към успеха.

Така трансформирате болката в сила.

4. Грижете се за себе си

Това може да звучи малко извън темата, но повярвайте ми, то е също толкова важно. Всичко е грижа за себе си.

Защо грижата за себе си е толкова важна? Е, ето един интересен факт: според Американската асоциация на психологите, практикуването на редовна грижа за себе си може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Сега може би си мислите: „Какво общо има това с моето детство?“ Ето връзката: Ако сте имали тежко детство, има голям шанс да носите допълнителен стрес или емоционален багаж. И това може да попречи на вашия успех.

Започнете да се грижите за себе си. Това означава да се храните здравословно, да спите достатъчно, да спортувате редовно и да отделяте време за почивка и да правите неща, които ви харесват.

Работата е там, че не можете да налеете от празна чаша. Като се грижите за себе си, вие не само подобрявате здравето си; вие също повишавате капацитета си за постигане на успех.

Това е друг начин да превърнете болката си в сила.

5. Прости и пусни

Това е малко трудно за преглъщане, но е от решаващо значение: прошката. Става въпрос за освобождаване от горчивината и негодуванието, които може би все още витаят от детските ви преживявания.

Сега, когато казвам прости, нямам предвид, че трябва да забравиш какво се е случило или да се преструваш, че не те е наранило. Вие не правите това за ничия полза, а за вашата собствена. Задържането на негодувание е като да носите огромен камък наоколо – тежи ви и ви спира да продължите напред.

Прошката не означава извинение за поведението на онези, които са ви наранили. Става дума за това да се освободите от веригите на миналото. Става въпрос за това да си дадете разрешение да се излекувате и да влезете в силата си.

Отворете сърцето си и се отървете от гнева и горчивината. Няма да е лесно, но повярвайте ми, ще си заслужава.

Прощавайки и пускайки, вие предприемате една от най-важните стъпки към превръщането на болката в сила.

6. Учете се от грешките

Докато растях, детството ми далеч не беше перфектно. Направих много грешки – някои малки, други големи, някои, които още ме карат да настръхвам, когато си помисля за тях. Но с времето се научих да виждам тези грешки не като провали, а като уроци.

Спомням си един път, когато се доверих на измамен приятел и в крайна сметка бях тежко наранен. Беше болезнено преживяване и дълго време се обвинявах. Но тогава осъзнах – това не беше провал, беше урок как да внимавам на кого вярвам.

Всяка грешка, която направих, всеки грешен завой, който поех, всички те ме научиха на нещо ценно. Те ме оформиха в човека, който съм днес – по-силен, по-мъдър и по-предпазлив.

Не се страхувайте да правите грешки. Вместо това ги прегърнете. Учете се от тях. Нека те бъдат вашите стъпала към успеха.

Помнете, че не става дума колко пъти падате, а колко пъти се изправяте. Така трансформирате болката в сила.

7. Потърсете подкрепа

Разбира се, превръщането на болката в сила не е разходка в парка. Трудно е и понякога ще имате нужда от помощ – и това е добре.

Виждате ли, често чувстваме, че трябва да правим всичко сами. Сякаш молбата за помощ е признак на слабост. Но нека ви кажа нещо: не е. Всъщност това е едно от най-смелите неща, които можете да направите.

Независимо дали се доверявате на доверен приятел, търсите професионална помощ като терапевт или треньор, или се присъединявате към група за подкрепа – посягането за помощ е знак, че сте сериозни за лечението и израстването.

Получаването на подкрепа не означава, че сте слаб. Това означава, че си човек. И това означава, че сте достатъчно умен, за да знаете, че две глави (или повече) са по-добри от една в това пътуване към успеха.

Не се страхувайте да поискате помощ. Всички ние понякога имаме нужда от него. И това е добре. Това е само част от превръщането на болката в сила.

8. Останете позитивни

Сега това може да звучи като клише, но ме изтърпете. Да останеш позитивен е по-силно, отколкото си мислиш.

Ето един интересен факт: според проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, поддържането на положително отношение може да повиши способностите ви за решаване на проблеми и дори да подобри здравето ви.

Но как оставането на позитивен начин помага да се трансформира болката в сила? Просто е. Когато поддържате положително отношение, е по-вероятно да видите предизвикателствата като възможности за растеж, а не като неуспехи.

Това не означава да игнорирате болката си или да се преструвате, че всичко е наред, когато не е. Това означава да признаете болката си, но също така да си напомните, че имате силата да я преодолеете.

Затова се опитайте да запазите положителна перспектива. Празнувайте малките си победи. Развивайте се непрекъснато.