Експерти по психология: Това е най-работещия начин за да спасим всяка връзка от катастрофа

Джесика Грифин и Пепър Шварц са психолог и сексолог, които общо 50 години са изучавали това, което прави връзките успешни.

В нашата работа с истински двойки открихме, че както и да го режеш, повечето от тях се провалят поради лоша комуникация. Но има един мощен инструмент, който преподаваме, който може да се използва не само в интимните ви отношения, но и с приятели, семейство и дори колеги“, казват те.

Също така се оказва, че най-важното умение, от което всеки терапевт се нуждае, за да бъде добър в работата си е рефлективното слушане.

Рефлектиивното слушане е практиката да се повтаря парафразирана версия на казаното от говорещия като в същото време се включват и емоциите, които думите му изразяват.

Целта на релфлективното слушане е да помогнете на говорещия да чуе собствените си мисли и да го насърчите да продължи да говори.

С какво помага рефлективното слушане?

То допринася за няколко неща. Най-важното е, че помага на човек да се почувства чут. Давайки му възможност да мисли на глас се улеснява взимането на решение или да намери емоционално облекчение. Също така позволява говорещият да се отдалечи от мислите си, а вие като рефлективен слушател му помагате да чуе себе си и да идентифицира емоциите или проблемите с които се бори. Рефлективното слушане помага и на вас, защото ви изгражда като активен слушател.

Рефлективното слушане може да помогне за спасяването на всяка връзка от катастрофа

Целта на рефлективното слушане не е да реши проблема за другия човек, а по-скоро той да се почувства утвърден и чут.

Ако се направи правилно, тяхното вътрешно усещане трябва да бъде: „Добре, сега се чувствам разбран.“

Когато сме сигурни, че нашите мнения се зачитат, можем по-добре да работим заедно за разрешаване на проблемите, преди те да се превърнат от незначителни разногласия в големи битки. 

Искаме да попречим на алармената система на тялото ни да отвлече разговора, така че за да работи това, уверете се, че двамата не сте по средата на битка.

След това следвайте тези 10 стъпки:

1. Намерете тихо място, където можете да седнете и да осъществите зрителен контакт. Използвайте предмет (чаша, кърпа, нещо), за да представите кой може да говори. Започнете разговора с човека, който държи обекта, а другият човек не може да говори, докато той не му го даде.

2. Представете разговора . „Помогни ми да разбера…“ или „Искам да те разбера“. Кажете му, че ще слушате, докато не свърши. 

3. Позволете на партньора си да говори свободно, без да го прекъсвате. Съсредоточете се внимателно върху това, което партньорът ви казва, поддържайки зрителен контакт или кимайки, докато не свърши.

4. Проверете себе си по време на разговора. Не въртете очи, не въздишайте и не проявявайте силни реакции. Не забравяйте, че се опитвате да го разберете от неговата гледна точка, а не от вашата.

5. Перифразирайте това, което партньорът ви казва. „Това, което те чувам да казваш е…“

6. Обърнете внимание на чувствата на партньора си. „Звучи сякаш това те кара да се чувстваш…“

7. Проверка на фактите. Попитайте дали разбирате правилно. „Имам ли това право? Пропуснах ли нещо?“

8. Благодарете на партньора си за споделянето. Кажете им, че оценявате по-доброто разбиране на тяхната гледна точка. 

9. Извинете се за начина, по който сте допринесли за проблема. „Съжалявам, че се почувства така. Това никога не е било мое намерение, но осъзнавам, че нараних чувствата ти.

10. Справете се с проблема. Сега, когато вашият партньор се чувства разбран, двамата можете да атакувате проблема заедно с идеята: „Не си ти срещу мен. Ние сме заедно изправени срещу този проблем.”

Разбира се, един разговор няма да промени всичко. Но постоянството е ключово.

Въоръжени с правилните инструменти, вие можете по-добре да разберете какво се случва и да се разберете, така че да предотвратите бъдещо напрежение в отношенията и в крайна сметка да укрепите връзката си.

Джесика Грифин, PsyD, е професор по психиатрия и педиатрия в  Медицинското училище Чан към Университета на Масачузетс . Тя е и съавтор на „ Relationship Rx: Prescriptions for Lasting Love and Deeper Connection “. Следвайте Джесика в  Twitter  и  Instagram .

Пепър Шварц, д-р, е експерт по сексуалността и съавтор на „ Relationship Rx: Prescriptions for Lasting Love and Deeper Connection “. Тя е професор по социология във  Вашингтонския университет в Сиатъл , където е създала  стипендията на Пепър Шварц за интимни отношения и сексуалност . Следвайте Pepper в  Twitter  и  Instagram .