Какво прави един терапевт добър? 9 основни качества, които трябва да търсите в психолога си

Кое качество трябва да търсим, когато ни е нужен специалист по психично и емоционално здраве?
И какво прави терапевта добър? Квалификацията и личните умения, или нещо друго? Какви са основните качества, които трябва да потърсите в терапевта си?
На вниманието ви представяме 9-те умения, който правят терапевта наистина добър.

Ето способностите, които един добър съветник или психотерапевт трябва да има:

1. Обича това да е в помощ на другите

Терапията се основава на изграждане на доверителни връзки. Ако терапевтът изпитва неудоволствие от акта на помагане, няма да успее да предразположи клиентите да бъде истински отворен. Както при всичко обичта към работата се оказва от съществено значение и тук.

2. Има високо развити умения за слушане

Близките приятели, семейството и колегата на работа може и да са хора удобни за разговор, лесно даващи мнение и съвет, но са хора, казващи ви какво да направите.

Добрият терапевт не дава нито мнение нито съвети. Той е там, за да слуша с огромно внимание това, което казвате, а след това да отразява обратно към вас, това, което сте казали, за да го чуете самите вие, за себе си. След това те задават добре подбрани въпроси, които да помогнат да видите нова перспектива и да извлечете собствени заключения.

Терапевтите тренират да слушат нещата, които не сте казали, както и да виждат моделите и начина, по който се изразявате.

3. Притежава склонност да наблюдава

Характеризира се с майсторски умения за забелязване на „езика на тялото“ и маниерите ви. Може да ви помогне да забележите тези нещата по начин, подпомагащ да разберете самите себе си по-добре.

Терапевтични сеанси

4. С него се говори лесно

Нормално е първите няколко сесии с терапевта са малко нервни и странни, защото не сте сигурен какво да кажете. Но добрият терапевт скоро ще помогне да се почувствате по-комфортно, така съвсем скоро няма да се притеснявате да споделите мислите си. Имайте предвид, че с добрия терапевт вие говорите добре, но не е необходимо той да описва някакви неща на вас (с малки изключения разбира се). Все пак вие сте на терапия, а не той.

5. Автентичен е

Добрият терапевт не демонстрира съвършенство или знание на всички отговори.

Това не само е манипулативност, а и пречи на клиентите да се отпуснат. Би значело да носи маска, която неизбежно пада и оставя неприятни преживявания. Дори е възможно да повлияе на проблемите, свързани с доверието, което е нужно, за да се работи качествено.

6. Надежден е

Важно е да се дава изключителна яснота, кога са сесиите, как протичат и ако се налага за смяната на часа им, или отменянето им. Терапевтите трябва да правят подобни разяснения навреме. Тези неща обикновено се обсъждат и договарят на първата сесия.

7. Вярва в хората

Трудно е да вярвате в другиго, ако усетите, че той не вярва във вас или ви третира като „слаби“, или „болни“. Вместо това добрият терапевт вярва в стойността и потенциала ви. Това се нарича „безусловно положително отношение“ и означава липса на критика или причиняване на негативни емоции по повод собствената ви личност.

8. Създава здравословна среда

Терапията трябва да ви успокоява и фокусира. Това налага вашият терапевт да отдели време, за да направи своята работна среда подходяща и за двама ви. Не е необходимо да има най-скъпите мебели или да е на най-луксозната улица, но трябва да създава усещане за чистота, удобство, честност и тишина, в която да чуете своите мисли истински.

Създава подходяща среда

9. Действа в рамките на подходящите етични граници

Терапевтът е терапевт, не е приятел и определено не е „повече от приятел“. Добрият терапевт няма да ви помоли да се срещнете извън сесиите, да закупите някакви подаръци и няма да направи неприлични коментари за външния ви вид или тялото, като ще остави общуването ви в рамките на приемливите граници.

Добрите терапевти НЕ правят сексистки или расистки коментари. Те защитават неприкосновеността на личния ви живот и не споделят с други това, което им разказвате, освен ако са принудени от закона.

Много терапевти също посещават терапия или в миналото са го правили, за да са предпазени от подсъзнателни подтици да ви насочат в посока, която те биха избрали за себе си. Тъй като терапията е интензивен процес може да се каже, че е по-разумно терапевтът да разбира какво е да си от другата страна на нещата. Ето защо повечето премианват през това, на което подлагат вас.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: https://psychology.framar.bg