8 причини, заради които вашите приятели (и Фейсбук) никога не бива да заместват терапията

Приятелите и семейството ви обичат, но те невинаги могат да бъдат добри терапевти.

Приблизително един от всеки шест възрастни в Съединените щати има проблеми с психичното здраве всяка година, според Националния институт по психично здраве. За щастие, сред тези 44 милиона американци има знаменитости, които използват социалните мрежи за повишаване на осведомеността и нормализиране на това да се говори за проблемите на психичното здраве. При нас, за съжаление, все още няма толкова висока осведоменост. Въпреки това не всяка една позиция — положителна или отрицателна, от известен или случен човек — в социалните мрежи може да бъде обективна, вярна, безпристрастна.

Нека обърнем поглед към приятелите и семейството. В края на краищата, те невинаги са най-добрият източник на съвети. Плюс това има много предимства в това да говорите с терапевт. Ще чуете съвети които просто няма как да получите от непрофесионалист.

Може да се каже, че сме извървели дълъг път в дестигматизирането на проблемите на психичното здраве. Днес по-младите поколения започват да разглеждат терапията като важна част от проактивното поддържане на цялостната си здраве. Въпреки това все още има явна стигма, когато говорим за посещаването на терапевт.

Може би се чувствате неудобно да потърсите помощ извън тази, която приятелите или семейството ви могат да осигурят, или просто все още предстои да разберете ползите от това да плащате, за да разговаряте с някого.

Тези осем причини да говорите с терапевт за проблемите си, а не с приятели и семейство, могат да променят мнението ви:

1. Терапевтът няма да ви съди

Коя е една от най-големите ползи от терапевта? Можете да говорите с него буквално за всичко, без да слагате филтър от страх, че ще бъдете съдени. Това е всъщност едно от основните изисквания на тази работа.
Неговата работа е да ви даде 100% положително отношение и безусловна подкрепа, да бъде напълно неосъдителен.

Приятелите и семейството (твърде вероятно) не са обучени да бъдат неосъдителни към вас, каквото да ви се случва.

2. Терапевтът не налага своята собствена гледна точка

Като трета страна, без предубеждения и интереси, вашият терапевт е насреща, за да ви даде най-добрите насоки — специално на вас. Проблемът с приятелите е, че те се интересуват от вас, но и от връзката помежду ви, така че често се съгласяват по даден въпрос, за ви накарат да се чувствате по-добре.

3. Те задължително пазят тайните ви

Когато решите да превърнете приятеля си във ваш терапевт, вие поставяте и двама ви в трудна ситуация. Особено, ако споделяте нещо за някого, с който той също има отношения.

Макар да е важно да споделяте с онези, на които имате пълно доверие, с терапевта, не е нужно да се притеснявате, че нещо поверително, което сте казали, ще се превърне в клюка или ще достигне до грешния човек.

4. Терапевтите са въоръжени с години обучение, за да ви помогнат да разрешите проблема

Вашите приятели може да са учили някой друг предмет, свързан с психология в университета, но те просто нямат инструментите, които да ви помогнат да предприемете действия. (И дори да ги имат, те имат пристрастия). Приятелите и семейството ви могат да слушат и да предоставят помощ, но терапевтът е обучен да разбере вашето психологическо поведение. Той може да ви помогне да разберете защо.

Но най-важното е, че терапевтът може да ви даде здравословни стратегии за справяне, така че да можете да промените поведението си или да преминете през дисфункционалните мисли и трудните емоции.

5. С терапевта не е нужно да се чувствате виновни за това, че сте “нуждаещи се”

В края на краищата, вие му плащате! Всяка връзка може да се превърне в токсична, ако човекът чувства, че постоянно бива “използван” за подкрепа, но никога не бива подкрепян в замяна. С терапевта подкрепата не е нужно да бъде двупосочна улица.

Терапевтът не очаква нищо от клиентите си, освен да идват в уговорения час. Във всяка друга връзка, която имате в живота си, е необходимо да дадете нещо в замяна. Например, ако това са вашите родители, те имат нужда да бъдете тяхното дете; ако това е приятел, той иска вашето приятелство в замяна.

6. Той няма да минимизира вашите проблеми

Няма нищо по-лошо от това да преминавате през болезнено или травматично преживяване и да ви се натяква, че вече е трябвало “да сте го преживели” до сега.

Факт е, че всеки преживява и управлява събитията в живота си по различен начин. Терапевтът разбира, че всеки има свой собствен график, когато става дума за преодоляване на раздяла, свикване с нова работа или преминаване през всякаква друга пречка.

Що се отнася до други сериозни проблеми на психичното здраве като депресия или тревожност — или дори субклинични проблеми като самота или социална тревожност — той никога няма да омаловажи проблемите ви, да ги третира като недостатъчно сериозни или недостойни за внимание, какъвто често може да е случаят с вашите приятели или семейство.

7. Говоренето с грешните хора може да ви накара да се чувствате по-зле

Някои хора имат наистина трудни семейства. Може да не е безопасно да споделяте интимните си вътрешни борби с тях, дори ако те са ваша плът и кръв. Други просто нямат способността да изслушат историята ви и да ви дадат своята емпатия.

Когато споделяте борбите си с хора, които не са заслужили правото да ги чуят, или които ви карат да се чувствате омаловажавани, съдени или отхвърлени, това може да причини повече вреда, отколкото полза.

Разбира се, говоренето с избрани приятели или членове на семейството, които ви карат да се чувствате разбрани и валидирани, може да ви бъде от полза, особено ако просто се нуждаете от отдушник на жизнения стрес. Иронията е, че често е нужно да отидете на терапия, за да разберете с кого от вашите приятели и семейство е най-добре да разговаряте.

8. Той може да ви помогне да растете като човек

Поради обучението си терапевтът е уникално оборудван, за да ви запознае с вашето поведение, което да ви помогне да растете по начини, които не биха били невъзможни, ако го правите сами.

Например, в случай на раздяла — повечето хора мислят, че да се говори с терапевт за това е прекалено. Не е. Това е едно от най-здравословните неща, които можете да направите. Раздялата е плодородна почва за личен растеж. Да, вие сте емоционално сурови и уязвими, но в това има толкова голям потенциал. Раздялата е шанс за хората да осъзнават неща за себе си, които никога не биха разбрали, ако просто говорят с приятели и семейство.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: https://psychology.framar.bg