Какво е емпатия и как да я усвоим?

Емпатията се състои в способността ни да си представим вътрешния свят на другия.

Тя ни позволява да споделяме емоциите на тези, които ни заобикалят, да бъдем чувствителни към чуждите страдания. На детето са необходими четири години, за да добие достъп до собствената си вътрешна вселена – на тази възраст то вече може да проявява и емпатия. За развитието на това качество е нужно то да расте в сигурна среда, изпълнена с любов.

Емпатията е в известен смисъл биологичната основа на нашия морал. Изследванията потвърждават съществуването на т.н. огледални неврони, разпръснати в префронталната кора на мозъка – зона, която отговаря за движенията, езиковите функции и пространствените възприятия, тоест в области, свързани със способността ни да разбираме чуждите емоции, намерения и словесни изрази. Те се активират, когато ние имитираме или само наблюдаваме някакво действие. Но огледалните неврони не са единственото обяснение за емпатията, която е свързана също с въображението, възпитанието и други фактори.

ЧУВАМЕ ЛИ СЕ ДОБРЕ?

Изкуството да изслушаш и да разбереш някого понякога е вродено, но може и да се научи. Ето 10 възможни начина:

Оставете другия да говори

Емпатията е толкова по-възможна, колкото по-дълго изслушвате събеседника, без да го прекъсвате. Това не трябва да се превръща в техническо упражнение, при което бездушно „изтърпявате” чуждия монолог. Става дума за духовно състояние на уважение към другия. Забранете си да го прекъсвате преди да са изтекли 40 секунди, както и да формулирате по друг начин това, което той казва.

Играйте с дете

Това е отличен начин да развиете способността си да усещате какво изпитва другия. Оставете детето да ви води в играта, маскирайте се, смейте се с него – така лесно и радостно ще „излезете” от себе си.

Отгатнете битките на ближния

Когато сте в автобуса или метрото, погледнете човека, който седи срещу вас, и се запитайте: „За какво или срещу какво ли се бори?“. Това ще ви припомни, че вие също имате битки в живота си, дори това да не се вижда. Може би търсите работа или подкрепяте болен родител? Никога не сме единствените, които имат проблеми, стремежи, болки.

Приемете разликите

За да разберете нуждите и емоциите на другия, трябва да приемете, че може да сте различни и дори несъгласни. В моменти на социално напрежение човек често остава съсредоточен върху себе си и не се интересува от околните. Но другият, който участва в тази конфликтна ситуация, не е враг. Трябва да си кажете: „Да, той ме нервира, дразни ме, усеща по друг начин нещата, но не воюва с мен, не иска да ме унищожи.” Тази мисъл веднага успокоява атмосферата.

Упражнявайте се с огледални игри

Наблюдавайте поведението на човека до вас или срещу вас и правете като него, сякаш сте негов огледален образ. Той кръстосва крака, вие също. Той ръкомаха, вие също. Опитайте се дори да дишате в неговия ритъм. Впрочем, това се получава и от само себе си, когато сте в хармония с другия, но можете да се опитате да го постигнете и по отношение на хора, с които ви е по-трудно да общувате.

Интересувайте се от света

В разговорите си обикновено трудно мислим за нещо друго освен за себе си. Запитвайте се понякога дали историите, които разказвате, интересуват другите. Това е отличен начин да започнете самите вие да се интересувате повече от това, което става наоколо, и от мнението на вашите събеседници.

Оставете телефона

Днес този апарат се е превърнал в нещо като продължение на човека. Как да разберем какво ни казва този, с когото говорим, ако очите ни са непрестанно към телефона? Наблюдавайте какво става, когато сте в някое кафене – ще видите много групи приятели, които, докато разговарят, пускат есемеси или търсят информации в интернет. Вече никой не може без мобилния си телефон, но от време на време е добре да го оставяме настрани и да се посветим на истински разговор.

Бъдете искрени

Синът ви се обажда точно когато имате неотложна работа или пък приятелка звъни, докато приготвяте вечеряте? Направете избор – или отложете това, което правите, за да се отдадете на разговор, или направо кажете, че моментът е неподходящ и ще говорите по-късно. И в двата случая печелите, защото запазвате за разговора вашата искреност и възможността наистина да споделите емоциите на събеседника, без да се нервирате вътрешно.

Опитайте се да разберете чуждите емоции

Това се постига, като първо се постараете да разберете собствените си емоции, без да се стремите да ги заглушавате или пренебрегвате. Едва след това ще бъдете в състояние да усетите какво изпитва другият и да приемете по-пълноценно изживяванията му.

Вдъхновявайте се от хубави примери

Това е ефикасен начин да се научим на емпатия. Прочетете книга на хуманист, гледайте документални филми за хора, посветили живота си на другите. В обикновения всекидневен живот също има примери, просто трябва да ги видите.

Източник: http://evolife.bg