Ето защо чакането на сродната душа може да е причината още да си необвързана

Ако си сама, но ти се иска да си имаш партньор, съветваме те да отделиш време да решиш какво всъщност има значение, когато търсиш своя специален човек.

Може би като много други необвързани хора ограничаваш шансовете си да откриеш и задържиш любовта поради причини, които си заслужават преразглеждане – като например да искаш половинката ви да има определени интереси или пък цвят на косата.

Може би и ти също като Джейн – една от клиентките на Ивон Алън, консултант по интимните връзки и автор на много книги на тази тематика, стесняваш полето на потенциалните си партньори и така си причиняваш ненужно и вероятно трайно разочарование.

Като дългогодишен успешен адвокат, фокусът на Джейн бил изцяло върху кариерата ѝ за сметка на личния живот. Сега тя е на 41 години и изпитва напрежението да има дете преди да стане прекалено късно.

Но Джейн има едно условие – не иска да излиза на среща с мъже, които са по-възрастни от 42 години.

Имайки предвид, че отнема време, за да се развие връзката – както и потенциалните предизвикателства, с които жените могат да се сблъскат в опитите да заченат на тази възраст, Ивон Алън ѝ обяснила, че повечето мъже на 42-годишна възраст, които искат да имат семейство, предпочитат по-млада жена, което е разумно предпочитание. Когато експертката ѝ обяснила, че има много свободни клиенти от мъжки пол, които са над 45 години, но все пак са с младежки дух, енергични и отворени към това да имат деца, тя не проявила никакъв интерес.

Надяваме се, че не съжалява през остатъка от живота си за това колко ограничен е списъкът ѝ с желания и заради това, че изключва много страхотни потенциални партньори.

Но мъжете също могат да бъдат слепи за потенциалната страхотна връзка!

Ивон разказва за един добре изглеждащ мъж в края на 40-те си години, който споделил, че е бил на стотици първи срещи през живота си, но никога на втора среща.

Той разказва, че е убеден, че може да разпознае „специалната“ жена за часове, ако не и минути! Може би като него ти сте човек, който очаква да изпита химията още на първата среща и рядко стига до втора, дори и да сте си прекарали добре. Макар и хормоналлният прилив да срещнеш някой, който наистина те впечатлява, да е невероятен и да е нещо, за което всички си мечтаем, е доста рисковано това да бъде основата за продължителна връзка.

За съжаление, твърде често този „връх“ се срива бързо и преминава в болка и заблуда, докато хормоните се успокояват. Точно тогава реалността на несъвместимите характери става очевидна.

Ан Тийчуърт е високоуважаван американски психолог и автор на книги за връзките. В една от лекциите си тя споделя нещо, което изумява зрителите ѝ – „Ако става дума за първоначална химия, ако оценявате някого на 9 или 10 от 10, бягайте надалеч“. Тя веднага обяснява думите си – “Когато сме толкова възхитени от някого, ние сме склонни да не бъдем себе си и да се представяме като такива, каквито смятаме, че отсрещната страна иска да бъдем. Това ни пречи да видим и да оценим човека такъв, какъвто е, както и той да опознае истинските нас.”

За съжаление, щом първоначалната тръпка отмине – независимо дали отнеме седмици, месеци, или години – твърде често един или и двамата партньори осъзнават, че няма нищо друго освен привличането, което ги задържа заедно.

Взаимно възнаграждаващата връзка не е базирана на интереси, възраст или тръпка. Всъщност истинската любов и продължителната химия растат, когато двойката започне да се опознава и двамата партньори ценят както предимствата на половинката, така и неговите недостатъци.

Затова, мило момиче, не позволявай на идеята си за сродна душа или мечтана половинка да ти попречи да намериш истински партньор, който да бъде перфектен за теб – по начин, по който не сте предполагала, че е възможно!

Източник: https://dama.bg