Жените се женят все по-малко и по-малко – и причината за това може да ви шокира

Някога имаше много добра причина жените да се омъжват: Мъжете предлагаха нещо, от което ние, като жени, се нуждаехме. Мъжете бяха ловци и закрилници, докато жените поемаха ролята на отглеждането на децата и поддържането на дом. Това бяха нашите биологични роли, естественият ред на това как би трябвало да бъдат нещата и поради това, много дълго време никой не си мислеше друго.

Въпреки това, докато ние се борихме срещу присъщата ни биология, нашата „нужда“ да бъдем женени не е това, което беше преди. Както Хана Росин пише в „Краят на хората“, „Ами ако тази епоха сега приключи?“ Да, представете си това: Жените да не са зависими от мъжете – можете ли дори да го разберете? Може ли мъжете да се изправят пред такава реалност? Е, би трябвало да го направят, всички би трябвало да го направим, защото ние го живеем в момента, тъй като все повече жени осъзнават, че в крайна сметка бракът не е необходимост.

Но в допълнение към това осъзнаване и събуждане, което имат много жени, има и много други причини, които допринасят за това защо жените се женят все по-малко. Ето 5 от тях:

1. ВЕЧЕ НЯМА ТОЛКОВА МНОГО МЪЖЕ, КОИТО ДА СИ ЗАСЛУЖАВАТ.

Както Кейт Болик пише в своята книга „Всички дами“, просто перспективата на мъжете е намаляла значително. Между увеличената безработица и липсата на перспективи за мъжете има далеч повече объркани момчетата. С други думи, мъжете за брак са малко и са трудни за намиране.

2. ЖЕНИТЕ ПРИТЕЖАВАТ “ПЪЛНИЯТ ПАКЕТ” И САМИ.

Изследване от 2010 г. установи, че за първи път в историята на САЩ повече жени, отколкото мъже, са сред работната сила, която държи по-голямата част от работните места в страната. Въпреки че все още има тази отвратителна разлика в заплатите между половете, ние ще се погрижим за това рано или късно. Не само, че работят повече жени, отколкото мъже, но и жените превъзхождат мъжете по образование. За всеки двама мъже, които приключват ученето с бакалавърска степен, три жени ще направят същото. На практика жените могат всичко – от това да са успешни в ученето, на работата, а също така и в домакинстването в къщи.

3. БРАКЪТ Е ОТЖИВЕЛИЦА И ЖЕНИТЕ ГО ЗНАЯТ

В продължение на хиляди години бракът съществуваше единствено по икономически и политически причини и беше институция, която често се уреждаше от семействата. Не беше за любовта; ставаше дума за женитба с жената, която произхожда от най-богатото семейство, или за мъжа, който е имал най-голямата власт в града. Бракът беше необходимост. Това обаче вече не е така – 44 процента от милениалите смятат, че бракът е отживелица, според изследователския център Pew.

4. МНОГО МЪЖЕ СЕ ЧУВСТВАТ ЗАПЛАШЕНИ ОТ СИЛНИ И НЕЗАВИСИМИ ЖЕНИ

Мъжествеността е крехка. Повечето мъже не харесват, когато виждат, че мъжествеността им е заплашена по някакъв начин. Поради това, докато сме се развили и амбицирали, ние отчуждихме мъжете – не поради нещо, което сме правили по-специално, а защото те не могат да се справят да бъдат с жена която го кара да се чувства по-слаб. Трудно е да се оженим, когато толкова много мъже хвърлят дори на идеята за самодостатъчна жена, камо ли за реалността да бъде с такава.

5. ЖЕНИТЕ СЕ ИЗДИГАТ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ

Друг удивителен момент, който Болик установява е, че докато жените се бореха – а ние все още го правим – за равенството и правото да имат кариера и да живеят живота си според собствените си условия, мъжете изостават. Мъжете, особено белите мъже, нямаха за какво да се борят и поради това те изоставаха и бяха надминати от жените в много отношения. Тази тенденция вероятно ще продължи, което прави брака още по-малко вероятен през следващите десетилетия.

Текст: diana.bg