Защо хората не приключват връзките си, когато те се изчерпат

Форсирането на нещата не е полезно. Защо хората не приключват връзките си, когато те се изчерпат? Научете повече от тази статия!

Когато една връзка върви към края си, раздялата изглежда най-логичното и правилно решение. Защо тогава хората не приключват връзките си, когато вече не са щастливи? Какво ги кара да се вкопчват в нещо умиращо?

Опитали сте всичко, но нищо вече не е както преди и изглежда, че няма да бъде. Но въпреки това не се предавате.

Много пъти се чувстваме неспособни да вземем трудното решение официално да сложим край на една изчерпала се връзка. А още по-трудно е, ако тази връзка е била дълга и двамата са били истински влюбени.

Раздялата и продължаването напред са най-доброто нещо, което можете да направите. Но понякога се опитваме да се убедим, че ще оправим всичко. Освен това се опитваме да се научим да живеем с тези проблеми, които не са съществували в началото на връзката ни.

Много често не можем да приключим връзките, които вече са се изчерпали. Научете защо от следващите редове.

Причини за това защо хората не приключват връзките си, когато вече не са щастливи в тях

Много хора около нас може би осъзнават, че е време да приключат връзката си и да продължат напред. Но това далеч не е лесно решение. Защо не се разделяме, когато връзката ни вече се е изчерпала? За това има редици причини:

В една умираща връзка няма ясна разлика между необходимостта от това да се разделим или да се опитаме да я спасим.

Мнозина не слагат край на връзките си поради редица причини. Сред тях са:

 • Страх от загубата на любимия човек и тъгата, която съпровожда една раздяла.
 • Страх от конфронтация.
 • Страх от неизвестното.
 • Децата също биват замесени.
 • Страх от общественото мнение.
 • Не искате да изгубите всичко, в което сте вложили толкова много.
 • Вина заради провала.
 • Липса на самочувствие и страх от самотата.

Всички раздяли са свързани със загуба и неминуемо водят до появата на болка. Тя се дължи на осъзнаването, че трябва да поемем по различен път. Един от най-големите ни страхове е поемането на рискове, след като дълго време сме вървели по утъпкания път. Излизането от него е много трудно.

Понякога продължаваме една връзка заради проблеми, свързани със самочувствието ни.

“Не ме е грижа дали ме обича, аз го обичам и той отново ще се влюби в мен някой ден ” – тази мисъл ви е добре позната, нали? Надеждата, че нещата могат да се променят, кара хората да кроят планове как да си върнат партньора обратно. Тези планове разкриват значителна липса на самочувствие.

Отвращение от загубата

Психологът и лауреат на Нобелова награда Даниел Канеман е автор на концепция, обясняваща защо не приключваме връзките си, когато те се изчерпат.

Става въпрос за “отвращение от загубата” или трудна раздяла с направените инвестиции. Натрапчивата мисъл, че сме инвестирали много в тази връзка, ни пречи да я прекратим.

Социалната ни среда също е важен фактор. Хората са силно загрижени от мнението на останалите. Страхуваме се не само от провалите си. Страх ни е, че другите ще видят как се проваляме. Поддържането на маската на щастливи и доволни от живота хора понякога ни парализира.

Друг не по-малко важен фактор са децата. Двойките си мислят, че ще наранят децата си, ако се разделят. Този фактор може да накара партньорите, които дори нямат сексуална връзка, да продължат да живеят във враждебно настроена среда, която в никакъв случай не е полезна за децата.

Знаци, че връзката ви приключва

Връзката ви е изчерпана, когато един или двамата партньори са изгубили мотивация и желание да бъдат заедно. Въпреки съмненията ни, има ясни признаци, кога една връзка приключва.

 • Сексът не е задоволителен или въобще липсва.
 • Двамата партньори не общуват.
 • Постоянни вражди.
 • Поява на недоверие.
 • Липса на интерес

Всички заслужаваме да бъдем щастливи, а тези знаци ни показват, че не сме и трябва да променим нещо. Погледнете на раздялата като на възможност да се научите да се справяте сами.

Понякога вътрешният ни глас ни казва, че е време да сложим край на нещо. Ако и при вас е така, трябва да го направите, да простите, ако е необходимо и да продължите напред. Ако не знаете как да се справите с тази ситуация, потърсете помощ.

Защото нещастните двойки продължават да са заедно? Защо не приключваме връзките си, когато е ясно, че те са се изчерпали?

Правим това заради навика, страха от загубата, социалната ни среда… има безброй причини защо не приключваме връзките си, когато е необходимо да го направим.

Можете да решите проблемите си, като продължите да се правите, че нищо не се е случило. Но ако затворите тази глава от живота си ще направите най-доброто за себе си. Това решение не е най-романтичното, но понякога е по-добре да се вслушваме в разума си, а не в сърцето си.

Източник: https://zdraveikrasota.bg