Здраве и красота със сода за хляб

Искате винаги да сте красиви и здрави?! Е това е една постижима цел и то само с помощта на сода за хляб.

Сода за хляб

Това е един продукт, който присъства във всеки един дом. Той се използва често в кулинарията, а и за почистване. Другото приложение на содата за хляб е за лечение. Всички сме чували за лечебните и способности, но малко от нас са се възползвали от тях. Е време е да замените много от лекарствата и козметиката с нея, защото тя върши чудеса и в тези две насоки.

Красиви всеки ден със сода бикарбонат

Няма да се бавим повече и ще започнем с представянето на рецепти със сода за хляб, които можете да използвате за разкрасяване.

1. Сода срещу неприятната миризма под мишниците – в малка кутийка смесете 10-20 капки етерично масло (изберете любимото си) и към тях добавете 2 супени лъжици сода. Разбъркайте и с помощта на четчица намажете под мишниците. Този домашен дезодорант ще премахне лошата миризма, а и ще ви предпази от изпотяване.

2. Сода срещу лош дъх – в 1/4 чаена чаша вода разтворете чаена лъжичка сода за хляб. С готовият еликсир се жабурете енергично, без да поглъщате. Този лек ще ви избави от лошият дъх, но е също толкова ефикасен срещу налепи и афти в устната кухина.

3. Сода за дезинфекция на лицето – когато миете лицето си сутрин, върху влажните си ръце сложете щипка сода. Нанесете леко върху лицето, като внимавате с очите. Потъркайте малко и изплакнете обилно с вода. Това измиване ще предаде на кожата сияние и блясък. При редовно прилагане мъртвите клетки ще бъдат отстранени, кожата заздравена и младостта ще се завърне отново.

4. Сода за бели зъби – смесете щипка сода с пастата си за зъби. Измийте ги по обичайният начин и изплакнете много добре устната кухина. Този метод се прилага най-много 2 пъти в седмицата. В противен случай може да ви навреди. Хората с чувствителни венци да не го прилагат.

5. Сода за избелване на кожата на лицето – в малка купичка се смесва щипка сода с 3-4 капки лимонов сок и 3-4 капки зехтин. Трябва да получите гъста кашичка, така че при нужда добавете или малко от белия прах или още няколко капки зехтин и сок от лимон. Домашната паста нанесете върху лицето, където се намират проблемните зони. Изчакайте да действа избелващо 10 минутки и после изплакнете с вода. Може да прилагате метода и на други части на тялото, ефекта е същия.

6. Перфектната коса само с помощта на малко сода – добавете малко сода бикарбонат в шампоана си и натрийте хубаво в скалпа и по дължината. Измийте както обикновено. Използвайте тези смес веднъж седмично, за да заздравите косъма и да предадете нужния блясък и лъскавина на косата си.

7. Сода за гладка кожа – във водата във ваната разтворете чаена половин чаена лъжичка сода. Киснете се във водата 10 минутки и после изплакнете тялото. Добре е при изплакването да не използвате гореща вода, а колкото можете по хладка. Тази вана ще предаде на кожата гладкост и мекота.

8. За гладка, мека и нежна кожа на петите – в леген със топла вода разтворете 3 чаени лъжички сода. Накиснете краката си в нея и постойте докато водата изстине. По време на банята за крака може да масажирате петите. Ежедневното накисване прави кожата на стъпалата нежна и гладка.

9. Сода срещу акне и черни точки – напълнете с вода една малка чашка и в нея потопете памучно тампонче (гледайте да не кае). Мократа част на тампончето се потапя в малко сода. С него се обтриват черните точки и акнето. За да постигнете исканите резултати за трайно време е нужно да използвате метода по 14-15 дена.

10. Сода срещу торбички под очите – в чаена чаша вода разтворете лъжичка сода. Потопете в разтвора памучни тампони, изцедете ги и ги наложете на клепачите. Останете така за 10 минутки, махнете ги и измийте обилно с вода.

Рецепти за здраве със сода

1. Сода при ухапване от насекоми – в малко вода разтворете сода, колкото да се получи кашичка. От кашичката наложете на ухапаната зона. Сърбежът ще изчезне бързо.

2. Лек от „древността“ срещу киселини в стомаха – в студена вода се разтваря чаена лъжичка сода и се изпива. Не се препоръчва да се използва повече от един път дневно. А и ежедневната употреба на този лек не е силно препоръчван.

3. Сода за лечение на гъбички – сипете в леген 1 литър вода. Разтворете в нея супена лъжица сода. С домашният лек, който си приготвихте всеки ден трябва да измивате внимателно всяко засегнато от гъбички място.

4. Сода срещу херпеси – върху херпеса се посипва малко сода 2-3 пъти на ден. Това ще спомогне за бързото му премахване.

5. Сода срещу мускулни болки – след тренировката във фитнеса или при тежък физически труд, често страдаме от мускулна треса. За да се преборим бързо с нея е нужно да изпием чаена чаша вода, в която се разтворена 1/2 чаена лъжичка сода.

6. Сода при цистит – рецептата е аналогична, в чаша вода се разтваря лъжичка сода и се изпива. В случай, че болките и паренето са доста силни може да изпивате по лека на ден. Все пак продължително лечение не е препоръчително. Използвайте илача с мярка.

7. Сода при гадене – в половин чаена чаша вода се разтваря щипка сода. Към тази течност се добавят 5 капки сок от лимон. Еликсира се изпива на веднъж.

8. Сода при разстройство – чаена лъжичка оцет се смес с 1/2 чаена лъжичка сода и илача се изпива.

9. Сода срещу диабет – разтворете лъжичка сода в 250 грама кисело мляко. Изяждайте илача преди да сте закусили.

10. Сода при изгаряния – веднага след инцидента „посолете“ изгорения участък със сода.

11. Сода за облекчаване на болките при артрит – сипете в купа ябълков оцет и напоете с него една филия бял хляб. После поръсете отгоре със сода. Наложете на болезнената зона, като отгоре поставите вестник и накрая увивате с вълнен шал. Престойте с компреса цяла нощ.

12. Сода при екзема – в 700 милилитра вода се разтварят 3 чаени лъжички сода. Течността се използва за баня на засегнатите места. След нея намажете третираните зони със зехтин.

Смеси за здраве със сода

1. Лечение на синузит – в съд сложете по един стрък от билките мента и босилек. Прибавете към тях чаена лъжичка сода и 1/2 чаена лъжичка камфоров спирт. Залейте всичко с 500 милилитра гореща вода. От парата се вдишва по 3 минути на ден.

2. Пневмония – надупчете вестник с игла, намажете го със свинска мас и поръсете отгоре със сода. Наложете върху гърдите, като избягвате зоната на сърцето. Стойте с илача 5 часа.

3. Лечение на простуда – вземете парче плат и го намажете с домашен мед. Отгоре поръсете с синапено брашно и сода. Наложете върху гърдите, като отново пазите сърцето. Добре е да останете цяла нощ с компреса.

4. Лек за отхрачване – смесете по 1 супена лъжица мед и краве масло. Объркайте добре продуктите и добавете към тях супена лъжица сода, отново бъркате. На гладен стомах се иде по супена лъжица (1 път на ден).

5. Облекчаване на болката при шипове – настържете на ренде домашен сапун и после го стопете на котлона. Към течния домашен сапун се прибавя още толкова сода. Лека се разбърква и не намазва върху парче плат, което се налага върху болезнените участъци. За да направите компрес завържете с вълнен шал. За да има трайно облекчаване на болката прилагайте домашното лечение поне 7 дена.

Източник: https://evolife.bg