Злото око – реалност или мит?

На всеки се е случвало да получи „мръсен“ поглед тук и там, а ние обикновено мислим малко за него (особено ако го заслужаваме). За повечето хора вярата в злото око по-скоро се отхвърля, но на много места то се приема много сериозно и изисква незабавни действия, за да се избегне вредата, която е способно да нанесе.

В много култури злото око се смята, че причинява вреда на някого или нещо. Свръхестественото увреждане може да дойде под формата на леко нещастие или по-сериозно заболяване, нараняване – дори смърт.

Фолклористът Алън Дъндес в изследването си Злото око: книга с казуси отбелязва, че „доброто състояние на жертвата, доброто му здраве или добър външен вид, канят или провокират за атака някой със зло око. Симптомите на заболяването, причинено от лошото око, включват загуба на апетит, прекомерно прозяване, хълцане, повръщане и треска“, пише Дъндес.

Също така се казва, че злото око причинява редица други болести, включително безсъние, умора, депресия и диария. На много места болестта се смята за магическа, приема се за истински медицински проблем, а причината, поради която даден човек се поддава на тази болест, може да се дължи на проклятие, вместо на случайност или излагане на вирус. То може дори да засегне обекти и сгради, злото око може да развали непоправимо хубав автомобил, да донесе беди на къщата, която е като прокълната. За всичко, което се обърка, може да се обвини силата на злото око.

Злото око е добре известно и в историята. То се споменава в древните гръцки и римски текстове, както и в много известни литературни произведения, включително Библията (като Притчи 23: 6: „Не яж хляба на онзи, който има лошо око, и не желаеш ястието му“) в притчите на Корана и пиесите на Шекспир.

Въпреки, че вярата в злото е широко разпространена, тя не е универсална. През 1976 г. между-културното изследване на фолклориста Джон Робъртс установи, че 36% от културите вярват в злото око.

Злото око е по същество специфичен тип магическо проклятие и има своите корени в магическото мислене и суеверието. Да кажем, че човек изпитва лош късмет, лошо здраве, злополука или някакво необяснено бедствие. Районът е засегнат от суша или епидемия. Преди науката да обясни моделите и теорията за микробите, всяко лошо събитие, за което не е имало очевидна причина, може да бъде обяснено с проклятие. Проклятия, включително и злото око, са отговор на вековния въпрос защо лошите неща се случват на добрите хора.

Смята се, че очите имат специални сили; за тях се казва, че са врата към душата на човек. Смята се, че бързо движещите се очи са едва доловимо доказателство за това, че принадлежат на лъжци, докато постоянният поглед може да бъде мил или заплашителен в зависимост от обстоятелствата. Контактът с очите може да създаде силна лична връзка, независимо дали любовна или служебна, между началници и подчинени. Изумено или интензивно гледане може да доведе до сила и власт над друг. И разбира се, актьорите използват очите си, за да предадат широк спектър от емоции, включително любов, омраза, отвращение, скука, презрение, изненада и завист.

Вярата в силата на очите е толкова силна, че всяко околно страдание може да се обясни с тях. Хората, които са с кръстосани очи, имат неконтролируемо потрепване на очите или спазми (състояние, наречено блефароспазъм), или които просто имат забележимо кривогледство, са приемани, че провокират лош късмет, особено сред тези, които работят в опасни професии. По същия начин, тези с необичайно близки едно до друго очи или очи с различни цветове често са подозирани, че притежават зло око.

Бебетата и децата се считат за особено податливи на вреда от злото око, а в много страни, включително Гърция, Румъния и Индия, възхваляването на дете публично понякога се счита за табу, защото комплиментът ще привлече вниманието на злото око. За да отблъснат злото, родителите на дете, може да поискат от човека, който е направил комплимента, незабавно да плюе в лицето на детето.

И все пак, кой има зло око? Може би сте вие? Мнозина вярват, че не е необходимо да има лошото намерение и че някои хора могат да имат зло око, без дори да го знаят. Ако се смята, че един човек има зло око, другите членове на неговото семейство често се приемат с недоверие, като това важи дори за децата от този род.

Най-добрият начин да се справите със злото око е да го избягвате. Методът варира в зависимост от културата, географския регион и личните предпочитания. В Латинска Америка злото око е известно като „mal de ojo“ и вярата в него е особено широко разпространена в селските райони. В Пуерто Рико, например, на новородените често им се дава специално манисто, наречено азабаче, за да се предпазят от злото.

Амулети могат да се носят, за да възпират злите очи, често използвайки синьото (символизиращо небето или благочестието) и символ на окото. Могат да се приготвят и отвари и магии; Чесънът може да се използва за възпиране на злото око, а някои смятат, че само казвайки думата „чесън“ вече имат защита.

Често тези, които вярват, че са били наранени от зло око, ще търсят шамани, вещици, медиуми или други духовни лечители, за да премахнат проклятието. Има няколко начина да се излекува mal de ojo; Един традиционен метод от Мексико включва използването на сурово яйце. Казва се, че яйцето, универсален символ на чистота и раждане, абсорбира злите енергии, докато преминава над челото на жертвата. След това яйцето се счупва върху купа с вода и получените форми се изследват внимателно за всякакви необичайни форми. Овална или очна форма, наблюдавана в жълтъка или белтъка, се казва, че показва, че силата на злото око е била успешно отстранена от жертвата. Някои твърдят, че пола на човека, който има злото око може да се определи от формите на жълтъка.

Изкушаващо е да погледнем на злото око като на древна, дискредитирана вяра, която не играе никаква роля в нашия свят на 21-ви век. В същото време обаче, както отбелязва фолклористът Дундес, ние „трябва да имаме предвид, че злото око не е старомодно суеверно убеждение с интерес единствено към миналото.“ Злото око продължава да бъде силен фактор засягащ поведението и съдбата на безброй хора по света.

Въпреки, че вярата в злото око може да бъде просто суеверие, тя също може да бъде и опасна при някои обстоятелства. Всеки път, когато един човек вярва, че друг му е навредил, било то естествено или свръхестествено, умишлено или случайно – има потенциал за смъртоносно възмездие. Подобно на други обвиняеми заради магии вещици и магьосници през вековете, много хора също така са били атакувани, бити и убивани заради това че имат зли очи.

Източник: https://megavselena.bg