Ашваганда: енергия, добро настроение и силен имунитет

Ашваганда (withania somnifera) безспорно е една от най-ценените билки в индийската традиция за холистично лечение аюрведа. На санскрит „ашваганда“ означава „аромат на кон“, загатвайки фактът, че билката притежава способността да повишава многократно нашата физическа сила и издръжливост.

Ашваганда често се нарича индийският женшен, макар женшенът и ашваганда да нямат нищо общо. Предполага се, че това сравнение идва от изключителните възстановяващи тялото свойства, които и двете билки притежават.

Смята се, че ашваганда е една от на-силните адаптогенни билки. Адаптогенните билки представляват растителни екстракти, които увеличават способностите на организма да се справи и адаптира към предизвикателствата на средата. Освен това, те подпомагат баланса между различните системи в тялото, например ендокринната, репродуктивната и имунната система.

Позитивен ефект върху настроението

Ашваганда е добре известна и със способността си да намалява нивата на стресовия хормон кортизол. Факт е, че се нуждаем от определено количество кортизол, за да сме активни в ежедневието си, но когато неговото количество е твърде високо това води до обратен ефект, който често наричаме хроничен стрес.

Той нарушава хормоналния ни баланс, затруднява храносмилането, намалява имунната функция и др. Намалявайки нивата на кортизол, ашваганда повишава нивата ни на енергия, намалява умората и симптомите на депресия, подобрява съня, намалява раздразнението и увеличава доброто настроение и усещането ни за виталност.

Мощен „бууст“ за имунната система

Намаляването на кортизола оказва значително положително влияние и върху имунната ни защита. Множество научни изследвания доказват, че стресът намалява способността на организма ни да се бори с вирусите и инфекциите.

Освен това, ашваганда стимулира образуването на лимфоцитите (белите кръвни телца) и микрофагите, като по този начин още веднъж подсилва имунната ни система. Билката ни осигурява и силна антиоксидантна защита, плюс противовъзпалителен ефект, които в комбинация ни помагат в профилактиката срещу простуда и грип.

Силна памет и когнитивни функции

Ашваганда стимулира паметта, повишава когнитивните ни способности (възприемане, учене, концентрация, вниамние и време за реакция). Освен това, ашваганда предпазва мозъчните ни клетки от дегенерация и стимулира образуването на нови невронни връзки. Ако се занимавате с интелектуална дейност или ви предстоят изпити, ашваганда със сигурност ще ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Високо либидо и сексуална удовлетвореност

Един от пикантните ефекти, които индийската билка притежава са свързани именно със повишаването на сексуалността, фертилността и удоволствието от секса. Билката регулира хормоните и повишава нивата на тестостерон, а това на свой ред води до подобряване на семенната течност и сексуалнта издръжливост при мъжете, както и до повишаване на сексуалното желание, естествената лубрикация и удоволствието при жените.

Източник: https://frida.bg