9 чести грешки при оказване на първа помощ

9 чести грешки при оказване на първа помощ | Диана

Някои състояния, свързани с влошаване на здравето, изискват незабавна намеса – дори преди идването на линейката

Представете си следната ситуация: Разхождате се из гората и ви ухапва змия. Какво ще направите? Ако това беше филм, героят от филма вероятно би извадил джобното си ножче, би разрязал раната, изсмукал отровата и завързал с импровизиран турникет от клон на най-близкото дърво. Но всъщност това трябва да си остане само на филм. Защото е дълбоко погрешно. В реалния живот няма никаква нужда от нещо толкова екстремно – нужни са просто малко повече знания и умения да се реагира при внезапно възникналата ситуация.

1. Ако разрежете раната от ухапването на змия

Най-безопасното нещо, което можете да направите, ако ви ухапе змия, е да шинирате крайника си и да отидете в най-близката болницата. Разрязването на раната би могло да прекъсне сухожилие, нерв или артерия или най-малкото да увеличи риска от инфекция, а използването на турникети е рисковано.

2. Сложите масло върху изгаряне

В действителност: Ако нанесете масло или друга субстанция върху сериозно изгаряне, ще повишите риска от инфекция и ще затрудните последващото лечение на изгарянето.

Правилният подход: Обикновено е добре да охладите мястото със студена вода, но изгарянията със значителни мехури задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Поддържайте изгореното място чисто и свободно покрито. Не пукайте мехурите в никакъв случай!

3. Сложите турникет на кървящия крайник

В действителност: Когато започне сериозно кървене, някои връзват колан или връзка около крайника над раната – за да забавят кръвотечението. Но това може да причини трайно увреждане на тъканите.

Правилният подход: Покрийте раната със слоеве стерилна марля или поне с плат какъвто имате под ръка, приложете директен натиск и увийте раната. Потърсете медицинска помощ, ако кървенето не спре или ако раната е отворена, замърсена или причинена от животинско ухапване.

4. Сложите нещо горещо върху навехнатото, изкълченото или счупеното

В действителност: Топлината дава обратния на желания ефект – тя допринася за подуването и пречи на травмата да се излекува възможно най-бързо.

Правилният подход: Сложете лед, увит в парче плат или в нещо друго така, че да няма директен контакт с кожата. През първите 24 до 48 часа дръжте леда по десет минути върху травмата с по десет минути почивка между налаганията.

5. Трябва да преместите човек, ако е пострадал в автомобилна катастрофа

В действителност: Ако е налице травма на гръбнака, това на пръв поглед невинаги изглежда като лошо нараняване и неопитния човек трудно може да го прецени. А ако преместите някого с такава травма или дори ако преместите главата му, това може да доведе до парализа или дори смърт.

Правилният подход: Ако превозното средство не е заплашено от подпалване или друг сериозен риск, най-добре оставете човека на мястото му, докато дойде екипът на бърза помощ.

6. Разтрийте окото си, когато имате чуждо тяло в него

В действителност: Това може да причини сериозно сълзене или протриване.

Правилният подход: Изплакнете окото с вода без да го триете или притискате.

7. Използвайте топла вода, за да разтопите премръзнал крайник.

Ръцете и краката се вкочаняват, когато се охладят прекалено, и тогава много хора се опитват да ги сгреят под топла вода.

В действителност: Топлата вода може да причини по-сериозна вреда.

Правилният подход: Използвайте хладка вода или суха топлина.

8. Правите разтривки с алкохол, за да свалите високата температура

В действителност: Децата са чувствителни дори към много малки количества алкохол и изпаренията от него се абсорбират от дробовете им.

Правилният подход: Дайте на болния ацетизал, парацетамол или ибупрофен. Ако температурата е много висока, незабавно извикайте бърза помощ.

9. Няма проблем да лекувате вкъщи алергична реакция след ужилване от пчела

В действителност: Отлагането на професионалното лечение може да е фатално.

Правилният подход: При симптоми като затруднено дишане, стегнато гърло или глътнат език веднага се обадете на бърза помощ.