Какви са ползите от чесъна

Чесънът се счита за най-здравословната храна в света и един от най-добрите зеленчуци с огромни ползи за здравето. Той се използва не само в готвенето, но и за медицински цели, грижа за кожата и косата. Споменах 9 основни ползи в заглавието на тази статия, но всъщност чесъна има безброй приложения.

Научното наименование на чесъна е „allium sativum“. Той е богат на витамин Б. Чесънът се нарича “lahsun” на хинди, “lasuna” на маратхи, “lasana” на gujrati, “bellulli” на каннада, “puntu” на тамилски, “vellulli” на телугу, “vellutulli” на малаялам.

В допълнение – има няколко мита за чесъна. Един от митовете е, че чесънът е полезен за здравето, независимо дали е варен или суров. но факт е, че само суровият чесън е полезен. При готвенето полезните протеини QR-1 и QR-2, присъстващи в чесъна ще изчезнат. Другия мит е, че няма решение за така наречения “чеснов дъх”. но факт е, че яденето на банан или ябълка решава проблема. 

Другите ползи от консумирането на чесън се дължат на наличието на сярно съединение, наречено „алицин“. Това съединение е много добро за сърцето и кръвоносната система. предотвратява рак, диабет, свински грип, обикновена настинка и кашлица. Чесънът също може да помогне за предотвратяване на бактериални и гъбични инфекции. освен това, той също е страхотен за нашата диета, тъй като може да понижи холестерола и да контролира теглото. поради своите антибактериални и антивирусни свойства. Чесънът лекува и болки в ушите. нанасянето на сок от чесън върху кожата помага при лечение на кожни инфекции и акне.

Накрая, бих искал да завърша с едно от основните предимства на чесъна. Той е много често срещана съставка във световната кухня и се използва в повечето рецепти. Основното чесъна се използва като овкусител в храните и в процеса на мариноване. Специалният аромат на чесън въвежда ново измерение във всяка рецепта.