Какво казва… Далай Лама за щастието и спокойствието

“Ако мислите, че сте твърде малки да създадете промяна, опитайте да спите в една стая с комар“, шегува се 14-ият Далай Лама.

Той е роден като Лхамо Дхондруб в селце в Тибет през 1935 г. и днес е на 80-годишна възраст. Напуска дома си по време на китайската окупация на Тибет и скоро установява тибетско правителство в изгнание в Индия. Монахът е духовен водач на народа си и религията си от 15-годишен. Освен това е един от най-изтъкнатите автори и философи на тибетския будизъм. Негови книги са “Изкуството на щастието: Наръчник за живот”, “Как да практикуваме: Пътят към значимия живот” и “Отвъд религията: Етика за целия свят”.

През 1989 г. печели Нобелова награда за мир. Продължава да пътува по света, разговаряйки с монаси по темите за състраданието, природата на истината и същността на щастието. Някои от думите му вдъхновяват, други опровергават масовите разбирания. По темата за щастието Далай Лама говори неведнъж. Business Insider посочва някои от най-известните му цитати.

Ето какво казва той.

“Щастието не е нещо, което идва готово. То произлиза от собствените ни действия.”

“Чувствам, че същността на духовната ни практика е залегнала в отношението ни към другите.”

“Любовта и милостта са необходимост, не лукс. Без тях човечеството не би оцеляло.”

“Познавайте правилата добре, за да можете да ги нарушавате ефективно.”

“Като ни връхлети истинска трагедия в живота, можем да реагираме по два начина – или като изгубим надежда и се подадем на саморазрушителни навици, или като използваме предизвикателството, за да открием вътрешната си сила.”

“Само създаването на чувство за състрадание и разбиране могат да ни доведат до спокойствието и щастието, които търсим.”

“Съчувствието е радикализмът на нашето време.”

“Единственият начин човек да промени мнението на друг е чрез привързаност, не чрез гняв.”

Източник: manager.bg