Хобитата, които ни правят по-умни

Хобитата, които ни правят по-умни | Диана

Дълго време се смяташе, че хората се раждат с определено ниво на интелигентност и най-доброто, което можем да направим, е да използваме изцяло потенциала си. Но учените доказаха, че можем да развиваме своите умствени способности, като едновременно с това се наслаждаваме на процеса. Съществуват много начини, по които да заставите мозъка си да работи по-активно. Entrepreneur предлага занимания, които ни правят по-умни.

1. Свирене на музикален инструмент

Свиренето на музикален инструмент помага за развитието на творческите навици, склонността към езиците, математиката, сензорно-моторната функция и много други. Упражненията с музикален инструмент развиват мозъка, повлиявайки подобряването на паметта, способността за решаване на различни задачи и изпълнението на общите функции на мозъка. Кога ще започнете да се занимавате няма значение. Т.е. не сте ограничени от възрастта.

2. Четете!!!

Не е важно какво четете: любима книга или вестник. Четенето намалява стреса и ви кара да се чувствате по-добре. Стимулират се и трите типа интелект: мисловен, емоционален и инстиктивен. Четенето помага да намерите верните решения, когато е необходимо да се ориентирате в ежедневния живот, да се справяте с битови задачи и да анализирате поведението на околните.

3. Правете редовно физически упражнения

Понякога е сложно да изпълнявате определено упражнение. Редовните занимания обаче носят редица ползи както за тялото ни, така и за ума. При редовно трениране се повлиява главният мозък, като резултатите са няколко: подобряване на паметта, обучителните способности, вниманието, концентрацията и способността да се решават различни задачи.

4. Започнете да учите нов език

Забравете за главоблъсканиците, които помагат за развиването на паметта. По-добре започнете да учите нов език. Изследвания показват, че хората, които владеят два или повече езика, са много по-добри в решаването на логически задачи. Изучаването на език позволява на мозъка по-адекватно да разглежда сложни въпроси. Освен това правите комуникацията с околните по-лесна и достъпна. Вижте още: 9 типа поведение, които ви карат да изглеждате глупаво

5. Проверявайте знанията си

Много завършващи университета хора се отличават с високо ниво на теоретични познания, но на практика не им се получават нещата. Основният проблем се крие в това, че рядко се обръща сериозно внимание на прилагането на знанията. Пример, учим език, но когато след това не го упражняваме, започваме да забравяме.

6.  Занимавайте и тренирайте мозъка си

Судоку, пъзели, загадки, настолни игри, видео, игри с карти и много други. Всички те подобрява невропластичността. Новите игри стимулират нервните клетки и те започват да реагират по нов начин, а така се сдобивате със способността да разглеждате един въпрос под много ъгли. Така започваме да намираме нови решения и в ума ни изникват нови въпроси.

7. Медитирайте

През 1992 година Далай Лама поканил учения Ричард Давидсон да изучи вълните на мозъчната му активност в процеса на медитация, за да провери дали наистина може да я управлява. Оказало се, че когато Далай Лама и други монаси били съсредоточени в медитиране, техните мозъчни вълни се намирали в състояние на дълбока емпатия. Подробно изследването е публикувано през 2004 година в “Proceedings of the National Academy of Sciences”, след това получава допълнителна популярност след публикацията му в Wall Street Journal. Медитацията може да привлича интереса на амбициозните хора, които искат да се научат да контролират мозъка, емоциите и чувствата си. Това означава, че те ще могат да се чувстват по-уверени и по-щастливи в живота си. Основната идея е да се стимулира активността на мозъка.