Упражнения за добра памет

Упражнения за добра памет | Диана

Лекарите, които се занимават с проблемите на мозъчната дейност, в повечето случаи определят лошата памет не като нарушена функция на мозъка, а като липса на внимание. Така че един от ефективните методи за подобряване на паметта са упражненията за концентрация на вниманието.

Те действат като “гимнастика за мозъка”, тонизират съзнанието ни и увеличават скоростта, с която се предават сигналите между невроните в мозъчната кора. За да подобрите паметта си, използвайте следните лесни техники.

Паметта играе решаваща роля за всички познавателни дейности, включително четене, мислене и психическа преценка.

Слушането на музика е приятно за сетивата, но може да бъде полезно и за мозъка. Изберете непозната за вас песен и запаметете текста й. По този начин се повишава нивото на ацетилхолина, който помага за изграждането на мозъка и подобряването на паметовите умения.

Предизвикайте себе си! Измийте зъбите си с другата ръка, вземете душ или се обличете в тъмното. Подобни упражнения помагат за изграждането на нови връзки между различни нервни връзки на мозъка.

Вниманието ни е необходимо за почти всички ежедневни задачи. Добре развитата функция позволява да се поддържа концентрация, въпреки наличието на шум и отвличане на вниманието, както и да се съсредоточаваме върху няколко дейности наведнъж.

Можем да подобрим вниманието си като променим някои обичайни дейности. Променяйте маршрута до офиса или реорганизирайте работното си бюро, например.

Езиковите дейности отправят предизвикателство към способността ни да разпознаваме и разбираме думи, както и да не ги забравяме. Упражненията са полезни и за гладкостта и лекотата на говор, граматическите умения и речниковия запас.

С редовна практика, можем да разширим знанията си за нови думи и много по-лесно да си припомняме вече научени. Например, ако обикновено четете само спортния раздел на определен информационен източник, опитайте се да прочетете няколко по-задълбочени бизнес статии или материали от друга по-непозната за вас сфера. Така можете да се запознаете с нови думи. Отделете време, за да ги разберете в контекст. Това помага да изградите езиковите си умения.

Напишете върху бял лист 10 думи, означаващи цвят. Но смисъла на думите и цвета, с който ги пишете, не трябва да съвпадат. Например думата “жълт” напишете с червено, а думата “син” със зелено. Сега се опитайте бързо и без прекъсване да прочетете имената на цветове, без да обръщате внимание на цвета на думата.

Погледнете внимателно снимка, на която има няколко човека, за не повече от 20 секунди. После се опитайте подробно да опишете всичко, което помните – къде е снимана, в какво положение са хората, с какво са облечени и т.н. Това упражнение тренира визуалната памет. Подобно на това помолете някого да нареди пред вас 10 – 20 малки предмета. Вижте ги за минута, а след това партньорът ви трябва да премахне един или два от тях. Погледнете ги отново и открийте липсващите предмети.

За подобряване на тази когнитивна функция, опитайте следното упражнение – подберете в определена стая 5 елемента и техните местоположения. Когато излезете от стаята, пробвайте да си ги припомните. Струва ви се твърде лесно? Изчакайте 2 часа и отново се опитайте да си ги спомните.

Ето още едно полезно упражнение за ума – гледайте право напред и се опитайте да запомните всичко, което можете да видите както пред вас, така и с периферното зрение. След това предизвикайте себе си да си припомните всичко видяно и го запишете. По този начин използвате паметта си и тренирате мозъка, за да се съсредоточите върху заобикалящата ви среда.

Много ефективни са и 10-15 минути аеробни упражнения, каране на колело (велоергометър) или джогинг на ден и постепенно увеличете до 40 мин. Тук е много важно да не подлагате организма си на стрес. Упражненията ще повишат не само жизнения ви тонус , но и концентрацията ви. Ще видите как след месец и половина тренировки паметта ви ще стане все по-усложлива.