Как да запазим силата на ума си?

Много хора смятат, че стареенето е неизбежно свързано с нарушение на умствените способности. Начинът на живот обаче играе важна роля във всяка възраст и запазването на физическата и умствената активност може да предотврати възникването на заболявания като болестта на Алцхаймер.

Какво се случва с мозъка ни в процеса на стареенето?

Промените, които настъпват в мозъка ни, са тясно свързани с общото ни здравословно състояние. Хроничните заболявания, като хипертония и диабет, и приемът на много медикаменти може да повлияе умствените ни способности. В резултат на това с възрастта настъпват промени в мозъка:

• Загуба на неврони, която е необратима
• Натрупване на мастна тъкан, която влошава мозъчните функции
• Загуба на мозъчна маса
• Понижена функционална активност на невромедиаторите

Тези промени не водят задължително до мозъчни заболявания, тъй като мозъчните функции се контролират чрез фини механизми. При остаряване или загуба на група неврони техните функции се поемат от други неврони. Ако полагаме усилия да поддържаме ума си свеж, мозъкът ни функционира добре.

Общувайте със семейството и приятелите си. Общувайте повече време с хората, които са около вас. Комуникацията предотвратява настъпването на проблеми, свързани със стареенето. Ако живеете сами, важно е да намерите хора, които споделят вашите интереси.

Дръжте ума си зает чрез четене (на книги, списания и др.). Играйте на игри, които изискват мозъчна концентрация, решавайте кръстословици и се ангажирайте с всякакви дейности, които включват участие на паметта и интелекта ви.

Овладявайте стреса чрез релаксация, като йога или масаж. Стресът повлиява негативно умствените ви способности.

Подобрявайте паметта си, за да поддържате ума си във форма. Използвайте различни техники, като асоциация на обект с образ или име. Или включвайте тези задачи в ежедневните си ангажименти, например опитайте се да запомните всички продукти, които трябва да купите.

Физическите упражнения също влияят благоприятно върху здравето на ума. Не забравяйте връзката между ума и тялото. Правете физически упражнения всеки ден в продължение на поне 30 минути.
Яжте здравословни храни. Балансираният хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, храни с богато съдържание на витамините от група В (зърнени храни, бобови растения, ядки), комплексни въглехидрати (пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки), е важно условие за умствено здраве.

Превод: Мая Живкова
Източник