10 подаръка за мозъка, от които се нуждаем всеки ден

Планове, срокове, задачи. Целият този хаос на всекидневието влияе на нашия мозък. И за да понесем бясното темпо, трябва навреме да се погрижим за него. Как да го направим? Като използваме поне един от тези 10 метода и наградим мозъка си за тежкия труд.

Да подремнем през деня

Всички сме чували за ползите от следобедния сън. Той наистина е много важен. Това презареждане не само възстановява силите, но и активира дейността на мозъка, подобрява паметта и повишава настроението. Само 10-15 минути дрямка на ден са достатъчни, за да променят завинаги тежкия работен цикъл. След тях ще се върнете на работа, изпълнени с нови сили и идеи. Тези кратки дремки са използвани с голям успех от Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил.

Малко творчество преди лягане

Тежък ден? Порисувайте малко, преди да си легнете вечер. Това ще помогне на мозъка ви не само да се отпусне, но и да активира творческите си способности, за което ще се радвате на следващия ден.

Не на мултитаскинга!

Ако се стремите към максимална продуктивност, товарете мозъка си само с една задача наведнъж. Само в такъв режим той може да работи най-ефективно. Как обаче да постигнем това в съвременните условия на работа? Отговорът е прост – съставяйте си планове за действие и пристъпвайте последователно към задачите. Така всъщност ще постигнете много повече, отколкото ако правите всичко наведнъж. И ще се уморите по-малко.

Живейте активно

Кардио упражненията са от голяма полза за мозъка. Тичането, ходенето и плуването не само стягат тялото, но и подсилват „мускулите” на мозъка и умствената дейност. Само 15-30 минути движение всеки ден (дори да е просто разходка) са истински еликсир за уморения мозък.

Не се отказвайте от химикалката и хартията

Благодарение на компютрите, смартфоните и другите джаджи повечето от нас все по-рядко взимат в ръка молив и хартия. Жалко! Защото изследвания показват, че използването на хартиен тефтер и химикалка активира мозъка, като подобрява работата и ефективността му.

Не забравяйте витамините

Информирайте се кои храни какви витамини и минерали съдържат и балансирайте храненето си. Витамините от група В, както и C, D, E и Р подобряват работата на мозъка, краткосрочната и дългосрочна памет и повишават съобразителността.

Научете нов език

Това е една от най-добрите награди за мозъка. Ученето на чужд език е нещо като гимнастика за него, която разкрива скритите му ресурси и възможности.

Играйте с думите

Словесните игри са приятни, вдигат настроението и са много полезни за умствената дейност. Те дори повишават коефициента на интелигентност и помагат на мозъка да работи.

Медитирайте

Медитацията е един от най-добрите начини за почивка – както физическа, така и умствена. Тя успокоява, снема напрежението и влияе благотворно на всички мозъчни зони. Ежедневните медитации много ще подобрят състоянието на тялото и духа ви.

Бъдете оптимисти

Позитивното мислене е нужно на мозъка ви, за да бъде напълно доволен и ефективен. Оптимистичната настройка дава храна за нови открития, идеи и възможности, помага ни да се самоусъвършенстваме и дава отлична мотивация за бъдещо развитие.

По материали от LifeHacker

Източник: Мениджър NEWS