2 в 1: Ето как ще преборим стреса и ще станем по-умни

2 в 1: Ето как ще преборим стреса и ще станем по-умни | Диана

Експерименти показват, че четенето обогатява речника, увеличава обща култура и грамотност!

Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и чувствата ни. Съществуват множество факти, които доказват, че четенето на книги е наистина полезно занимание.

Според проучване на изследователи от Университета на Съсекс, четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене, пише „Труд”.

Освен това е доказано, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Други експерименти показват, че хората, които четат художествени произведения и се чувстват емоционално свързани с историята, имат по-силна емпатия в истинския живот.

Изследователи от Университета на Охайо пък твърдят, че колкото повече четем, толкова повече започваме да се припознаваме в главните герои и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това означава, че едно добро четиво може да ни мотивира да започнем да търсим любовта на живота си, да изпълним своите цели на живота или просто да следваме нечий добър пример.

Всеки път, когато четете, вие тренирате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате значението им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти доказват, че четенето забавя стареенето на мозъка.

Освен това, когато четете, вие постоянно попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Четенето не само обогатява речника ви, но и увеличава вашата обща култура и грамотност.