Какво представляват “децата индиго”?

Една позиция на експерти, които не вярват в тях.

Като дете бяхте ли по-съпричастни и осъзнавахте ли емоциите си от другите? Харесвахте ли музиката и изкуството – дори ако потенциалът ви в тези области никога не е бил напълно достигнат? Бяхте ли свободен и независим мислител, аутсайдер, понякога се чувствахте притиснат от външен авторитет? Ако е така, някои може да са ви етикетирали като „дете индиго“ – не, както вашите родители и учители може би са си помислили, малък ужас, който трябва да бъде в ареста четири дни в седмицата, а нищо по-малко от следващия етап на човечеството. 

Звучи добре, нали? Но какво точно е дете индиго? Как да разберете дали сте такъв? И – най-важното от всичко – не е ли всичко това само някаква псевдонаучна измислица, предназначена да накара способните родители да отричат ​​или да се чувстват по-добре от неврологичните разстройства на децата си?

Какво е “индиго дете”?

Според Нанси Ан Тапе, самопровъзгласилият се „синестет“ (повече за това по-късно), който е измислил концепцията, „децата индиго“ са група от „високо еволюирали“ индивиди, всички от които споделят определени психологически черти, които ги маркират като съществуващи извън – може би дори над – нормата.

„Признаците, че едно дете може да е „индиго“, включват силна интуиция, креативност, също своенравен, страстен и задаващ въпроси характер“, пише Джеймс Тейлър, разказвайки собствения си опит с термина в статия за списанието на Glasgow University миналата година.

Дотук стандартно – но за някои вярващи в концепцията нещата не спират дотук. Децата индиго „може също да са малко психически“, обясни Тейлър. „В един разказ, който прочетох, дете, диагностицирано като „индиго“, описва себе си като „император от друга планета“, което случайно е попаднало в утробата на майка си; друго момиче небрежно говори с гноми.

За да бъде ясно, това не е едно от онези неща като хипотезата за хигиената, при която легитимната ( макар и в крайна сметка погрешна ) научна мисъл е изопачена от прекалено ревностни и недостатъчно образовани родители и медии. Идеята, че „децата индиго“ не са просто уникални, а полумагически, беше насърчена от някои от основните първоначални поддръжници на концепцията.

„За мен тези деца са отговорите на молитвите, които всички имаме за мир“, каза Дорийн Върчу пред New York Times през 2006 г., когато феноменът „индигови деца“ беше на върха на славата си. Сега новородена християнка, която заклеймява цялата си предишна работа като еретична, Върту е била преди това психотерапевт за юноши, но в началото тя беше един от водещите авторитети по въпроса за децата индиго – всъщност тя буквално беше написала книгата върху феномена, написвайки Грижата и храненето на децата индиго през 2001 г. 

Според Virtue детето индиго проявява повечето или всички от дълъг списък от характеристики, включително силна воля; родени през 1978 г. или по-късно; своенравен и независим – „ дори постоянно да ви искат пари“, отбелязва Върту; творчески; склонни към зависимости; лесно се отегчават; жадуват за приятелства, дори да могат да се свързват с животни или растения; на когото понякога му е трудно да заспи и може да има история на виждане на „ангели“ или „починали хора“, пише тя.

Вижте още:   7 учения на Зигмунд Фройд, от които всички трябва да се откажем

Индиго са нищо, ако не е трудно да се определи. Те могат да бъдат прекалено агресивни, но също така крехки и интровертни, пише Virtue; те могат да имат или ниско самочувствие, или склонни към заблуди за величие. Те могат да показват признаци на депресия, но също така знаят, че са важни за бъдещето на света – и ако някога сте ги водили на традиционен консултант, има голяма вероятност да сте чували буквите „ADHD“ да витаят наоколо в някакъв момент. 

Индиго са „бдителни за почистването на земята от социалните злини и корупцията и за увеличаване на почтеността“, каза Върту . „Други поколения опитаха, но след това станаха апатични. Това поколение няма да го направи, освен ако не ги дрогираме до подчинение с Риталин.“

Не е ли това просто ADHD/аутизъм/психично заболяване/да си дете?

А – и това забелязахте, така ли? 

Краят на века беше нещо като златна епоха за медицинската параноя – дори независимо от днешните ивермектинови червеи и ширещата се дезинформация за ваксините . Това беше ерата, която ни даде „ ваксините причиняват аутизъм “: неоснователната теория на конспирацията, която дори днес е причината за безброй предотвратими детски смъртни случаи ; това беше времето, когато хиляди медицински специалисти бяха подтикнати да съставят Декларацията от Дърбан, за да кажат на хората, че да, всъщност ХИВ причинява СПИН, моля, спрете да казвате, че не го прави; и не бяхме далеч от зората на невероятно мрачното училище по педиатрична медицина „ пийте белина “.

А в малките бутилки с хапчета по света се случваше нещо друго: огромна промяна в диагностиката и лечението на психологически и неврологични разстройства. Между 1996 г. и 2008 г. броят на децата, на които са предписани стимуланти за ADHD , се е увеличил с почти 50 процента , както и нивата на антидепресанти и лекарства против тревожност .

Имаше много причини за това, не на последно място от които беше подобрената диагностика и по-лесно достъпните лекарства – редица патенти за лечение на психично здраве изтекоха в началото на 2000-те години, което внезапно ги направи адски много по-евтини за тези, които се нуждаеха тях.

С тази подобрена диагностика и лечение дойде куп панически коментари , обезпокоени от това, което хората смятаха за свръхмедикализиране на обществото . Децата не са имали някакво състояние, от което трябва да бъдат упоени, казаха хората – това просто се нарича „да бъдеш дете“. В крайна сметка – не бихте лекували Барт Симпсън, нали?

Погледнато през тази призма, „децата индиго“ могат да се разглеждат като просто още една реакция срещу идеята, че вашето специално малко момче или момиче може да бъде нещо по-малко от перфектно. Всъщност, точно това предупредиха някои експерти: говорейки с How Stuff Works наскоро, клиничният психолог Моника Вермани каза, че е видяла „обезпокоителни моменти“ в концепцията.

Вижте още:   Уроци от извора на човешката мъдрост

Родителите, които приемат идеята за „индигово дете“, „може да видят проблемните симптоми и поведение на детето си – като невнимание и разрушително или предизвикателно поведение – през призмата на техния статус или идентичност на индигово дете“, каза Вермани – и това, добави тя, „може да ги накара да отхвърлят, да се противопоставят или да забавят справянето с проблемите чрез традиционните канали за правилна диагноза и лечение.“

Как да разбера дали съм дете индиго?

С толкова много отличителни черти, изглежда, че няма да е проблем да разберете дали вие – или вашето малко дете – сте един от тези изключително еволюирали хора. Но ето нещо: когато се завъртяхме в този списък в началото, мислихте ли, че ви описваме? Или просто, разбирате ли… всяко дете?

Това е друга голяма критика, отправена към онези, които насърчават концепцията за „индигово дете“: така наречените „индиго“ характеристики са толкова широки и толкова обобщаващи, че да се прилагат за почти всеки. Нарича се ефектът на Барнъм, на името на Финиъс Тейлър Барнъм, шоуменът и двойникът на Върколак, за когото се казва, че е измислил фразата „всяка минута се ражда издънка“ – което може да ви подскаже накъде отиваме с това.

Казано по-просто, ефектът на Барнъм е това, което се случва, когато чуете описание или твърдение, което звучи невероятно точно за вашия личен опит – без да осъзнавате, че всъщност се отнася за почти всеки. Това е начинът, по който екстрасенсите и медиумите изкарват прехраната си; ето защо астрологията все още е много по-популярна, отколкото си мислите ; и според индиго скептиците, това е причината толкова много хора да се чувстват оправдани в своята индиго диагноза.

„Според Тобър и Карол [двама от най-известните привърженици на индиго теорията] децата индиго може да функционират зле в конвенционалните училища поради отхвърлянето на авторитета от страна на детето, това, че са по-умни или по-духовно зрели от своите учители и липсата на отговор на чувството за вина – дисциплина, основана на страх или манипулация“, се отбелязва в статия  на Edinburgh Skeptics от 2019 г.

„Въпреки това, детските психолози посочват, че не са разкрити доказателства за някоя от тези специалности и много от тези атрибути могат да се прилагат – в различна степен – за всички деца“, продължават те. „Когато търсите термина в Google, има много уебсайтове, които да ви помогнат да диагностицирате детето си. Всички те съдържат абсурдни изявления на Барнъм като „Чувствате се озаглавен“ или „Поставяте под въпрос авторитета“ или дори „Предопределени сте да бъдете тук“.“

Така че може би личностният тест не може да става – но за щастие има една черта, която всяко дете индиго притежава, независимо колко силно се идентифицира с всички други предполагаеми характеристики.

Всички те, без изключение, имат синя аура.

Чакаме какво?

Добре, може да е имало някои от вас, чели до този момент, които са смятали, че сме ненужно груби. Така че позволете ни да отменим тези опасения: концепцията за „дете индиго“ се основава изцяло на твърдението на една жена, че може да види мистични цветове, излъчващи се около телата на децата.

Вижте още:   Душата сама избира датата за своето раждане: Матрицата на кармата

Спомняте ли си как Нанси Ан Тапе нарече себе си „синестет“? Именно това усещане на аурата – а не действителното значение на синестезията, което е много по-готино поради това, че действително е доказано, че съществува – тя използва думата, за да опише. Още в края на 60-те години тя започна да твърди, че вижда все повече и повече деца, които имат индигова аура – оттук и името.

Между другото, децата индиго не са единствените хора с такава диагноза. Съществуват и „кристални деца“, наречени заради предполагаемата си кристално оцветена (и удобно невидима за човешкото око) аура – ​​но тази концепция, дори повече от тази за децата индиго, изглежда е реакция срещу диагнозите аутизъм . Междувременно се казва, че „децата на дъгата“, поколението z на триото, имат аура на дъгата – и ако се вярва на родителите им, всички те са основно нива на психика на Жан Грей.

Аури. Значи е глупост, така ли?

Е да. Освен ако науката не може да докаже обективното съществуване на базирани на личността аури, ще бъде много трудно за някой да осигури рационална защита на цялата концепция за „индигови деца“. 

Дори ако всеки на планетата наистина е заобиколен от гигантски пръстен на настроението, пак ще трябва да се противопоставите на факта, че аутизъм и ADHD съществуват. И двете имат много по-точни дефиниции от тази на диагнозата „дете индиго“, която, както видяхме, може да се приложи към почти всяко дете в даден момент от живота му.

Вижте, ние не казваме, че вашето дете не е специално – но то вероятно не е „следващото ниво на човечеството“ специално. Много по-вероятно е да имат неврологично заболяване (което е добре, между другото, да бъдеш невродивергентен едва ли е съдба, по-лоша от смъртта!) или дори просто да имат малко въображение и странни.

Ако случаят е такъв, важно е да им се даде вниманието, медицинско или друго, от което наистина се нуждаят. В противен случай само влошавате нещата  за  всички .

„Всички ние бихме предпочели децата ни да не бъдат етикетирани с психиатрично разстройство, но в този случай това е фалшива диагноза“, каза психиатърът Ръсел Баркли пред New York Times. „Няма наука зад това. Няма проучвания.”

Всички „обяснителни“ статии се потвърждават от проверяващите факти, за да са правилни към момента на публикуване. Текст, изображения и връзки могат да бъдат редактирани, премахнати или добавени на по-късна дата, за да се поддържа информацията актуална.

Автор: Д-Р КЕЙТИ СПАЛДИНГ, IFL Science