Какво представляват нарцисистите и как те отнемат вашата енергия

Кои хора са нарцисисти? Как психолозите дефинират нарцисизма, вроден или придобит е той и може ли един нарцисист да се промени?

Всеки изпитва любов към себе си, но при някои хора е толкова „голяма“, че собственото възхищение прераства в нарцисизъм. Нарицателното символизира гордост и самовлюбленост и идва от Нарцис – един от най-ярките образи в древногръцката митология.

Легендата разказва, че Нарцис бил много красив младеж в Древна Гърция. Много жени се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Когато в него се влюбила нимфата Ехо, той я отблъснал. Веднъж, връщайки се от лов, Нарцис видял във водата своето отражение и се влюбил в него. Гледайки красивото си лице той, разсеян и влюбен, понечил да целуне отражението си, и се удавил. На това място пораснали красиви цветя, които сега наричаме нарциси.

Митът улавя основната идея за нарцисизма – завишеното и често пагубно самолюбие. Зигмунд Фройд пръв използва този термин в психологията. Според него нарцисизмът, в известна доза, е присъщ на всеки човек от самото му раждане.

Психолозите отдавна изследват чертите и поведението, характерни за този тип хора. От психологическа гледна точка, нарцисизмът се определя като преувеличено и грандиозно самовъзприятие. Нарцисистите считат, че са по-красиви, по-умни и по-важни от другите хора. И затова – заслужават специално отношение. Психолозите разграничават различни типове нарцисизъм – грандиозен и уязвим. Съществува и нарцистично разстройство на личността.

Много често, нарцисистите улавят в мрежите си хората около тях и действат като че ли са енергийни вампири, подчинявайки околните на прищевките и настроенията си. Човек до някакъв момент може дори да не забележи как е станал просто поредния аксесоар на нарцисиста…

Тези, които са били в отношения с нарцисисти, в приятелства, любов, семейство, на работа, често отбелязват, че в един момент напълно губят силата и енергията си, а самочувствието им се срива до дъното.

Това неминуемо се отразява на резултатите им във всяка една област.

Как нарцисистите отнемат от вас така ценния ресурс – вашата енергия?

Сливане с жертвата до нейното пълно поглъщане

Партньорът на нарцисиста до някакъв момент може и да не забележи как той/тя е станал/а продължение на нарцисиста и напълно е потиснал/а индивидуалността си.

От своите приоритети той измества фокуса си към изпълнението на приоритетите на нарцисиста.

В един момент вече няма нищо свое, съществува само един надценен обект и желанието да му/й угоди. Това състояние на объркване се въвежда се чрез умели манипулации.

Жертвата играе сценария на нарцисиста

Нарцисистът вдъхновява, убеждава, уверява, че неговият/нейният сценарий е единственият правилен, необходим и истинен за другия. Всъщност при внимателно вглеждане, ще рабрете, че единствено нарцисистът се нуждае от този сценарий.

Неадекватно надценяване на значението на ролята на нарцисиста в живота на партньора

Изкуствено слънце, без което няма живот. Всичко това е състояние на твърда зависимост, при което всички сили, емоции, средства отиват към обекта, а не към теб самия.

Заличаване на личните граници на партньора

Нямате нищо свое, нарцисистът има достъп и контрол над всичко. Просто нито има място, нито има време за мислене, самовглъбяване, възстановяване и набиране на сили.

Вечен дисбаланс

Паразитизъм емоционален, физически, материален… Има нарцисисти, които успяват да изпомпват партньора си на всички фронтове. Има такива, които се нуждаят само от един основен канал.

Постоянно подценяване на значимостта, стойността и личността на партньора

За нарциса е полезно, че партньора с течение на времето просто се разтваря в този роман и губи себе си. Той не изисква нищо, не живее за себе си, а вижда смисъл само в това да задоволява нуждите на нарцисиста, който го принуждава чрез манипулативното закачане и вменяване на чувство за вина, страх, чрез умишлено занижаване на самочувствието и умел психологически тормоз.

Ако осъзнаете, че всичко това се случва с вас:

Признайте си, че връзката с този човек е само илюзия за любов и щастие.
Честно си признайте, че подобна схема ще ви доведе до дъното.
Дистанцирайте се от разрушителния характер и започнете да възстановявате ресурсите си.
Не очаквайте този човек да се промени.
Спомнете си какви сте били преди началото на тази връзка, възкресете това свое състояние.