Какво трябва да знаете за глутена

Вероятно ще видите много храни, етикетирани като „безглутенови“, докато вървите по пътеките на всеки магазин за хранителни стоки. И така, какво е глутен и трябва ли да го избягваме?

Истината е, че повечето от нас не го правят. 

Глутенът е естествен протеин, присъстващ в няколко вида зърна, включително пшеница, ечемик и ръж. Глутеновият протеин помага да се придаде формата на зърното. Глутенът е това, което придава на хляба и другите видове тесто неговата лепкавост и еластичност. Много храни се приготвят с помощта на зърнени храни, съдържащи глутен, като например хляб, паста и крекери. Други храни – като соев сос, преработени меса, сосове, сосове и дресинги – често използват глутен като стабилизатор. 

Хората, които имат целиакия(цьолиакия) – стомашно-чревно разстройство изпитват автоимунен отговор към глутена. Този отговор може да причини увреждане на червата при поглъщане дори на малко количество глутен. Цьолиакия присъства при около един до два процента от населението на Земята.

Чувствителността към глутен е малко по-често срещана, като се смята, че засяга шест до 10 процента от населението. Чувствителността към глутен може да причини:

  • болка в корема
  • запек или диария
  • хронична умора
  • главоболие
  • кожни обриви  

Говорете с вашия лекар, ако смятате, че може да имате чувствителност към глутен. Може да ви насочат към регистриран диетолог, който може да ви помогне да разработите план за здравословно хранене, който избягва глутена.

Факт е, че храните, етикетирани като безглутенови, не са по-хранителни от техните глутенови аналози. Ако нямате цьолиакия или чувствителност към глутен, можете спокойно да включите пълнозърнести храни и пълнозърнести продукти като част от вашата балансирана диета.