Как да измервате усилията във вашата връзка

В променящите се пейзажи на взаимоотношенията, нивото на усилия, които човек полага във връзка, е подложено на все по-голямо внимание. Като се има предвид колко субективни могат да бъдат усилията, нека проучим два признака които показват, че във връзката ви се полагат усилия.

Посвещение

Инициирането е първият знак, че партньорът полага усилия.

Взаимното споделяне на усилията за иницииране е особено важно за ритуалите на емоционална връзка.

Това са нещата, които често правите като двойка заедно, като прегръдка или целувка на излизане от вратата. Тези малки моменти допълват общите ви емоционални резерви и допринасят за положителна перспектива на връзката.

Ако сте във връзка, запитайте се кога за последен път сте инициирали един от следните ритуали на емоционална връзка:

  1. Събирания . Когато се върнете един към друг след раздяла, прегръдките и целувките са страхотен ритуал. Опитайте да споделите целувка от шест до седем секунди, която ще засили хормона на свързване окситоцин и ще намали хормона на стреса кортизол.
  2. Разговори за намаляване на стреса . Това е утвърждаващ разговор за деня, в който една двойка се информира взаимно за своя стрес, благодарност и надежди за следващия ден.
  3. Срещи. Независимо дали в началото на една връзка или десетилетия по-късно, седмичните срещи са лесен начин за поддържане на емоционална връзка. Планирайте среща по обмислен начин, може би опитайте нов ресторант, предлагащ любимата храна на партньора ви или слушайки кавър група, която свири любимата му музика.

В дълга десетилетия връзка всеки човек във връзката ще инициира тези ритуали многократно.

Опитът от взаимното споделяне в работата по посвещаването е добра мярка за усилие.

Последователност

Вторият знак за усилие е последователността.

Дългосрочните връзки приличат повече на ултрамаратон, отколкото на спринт. И докато опознаваме партньора си с течение на времето, ще получаваме много „оферти“ както за инструментални, така и за релационни нужди.

Разбирането на нуждите, желанията и предпочитанията на другия е само отправната точка. Докато преминаваме през ежедневния живот заедно, двойките трябва да го следват по последователен начин.

Например, ако партньорът ни поиска повече качествено време, ние не просто насрочваме среща, но продължаваме активно да търсим възможности за разговор или игра заедно през следващите седмици.

Последователността също е важна при функционални или инструментални задачи, които двойките споделят. Независимо дали бършете плота или оправяте леглото сутрин, да бъдете надежден съотборник и да се появявате постоянно е ключова мярка за усилие.

Във време, когато много връзки активно се отдалечават от традиционните роли на пола , има особено значение и бдителност за това как се споделят усилията. Взаимно споделените когнитивни и емоционални усилия във взаимоотношенията вероятно ще се превърнат в отличителен белег на съвременната, здрава любов.

Автор: Greg Matos PsyD / Грег Матос, Доктор по Психология