Как да научите децата си на отговорност към парите

Важно е да обясните на децата си основни понятия, свързани с парите и финансите – ако разберат правилно принципите като малки, те ще бъдат разумни с финансовите си решения като възрастни.

Какво да правите:

Говорете с тях.

Дори децата в детската градина могат да разберат факта, че родителите им ходят на работа, трудят се и за това получават пари. Говорете с тях как изборът на професия определя размера на заплатата, например колко време е необходимо да се учи за доктор или адвокат.

Помогнете им да разберат етапите от процеса – вие ходите на работа, получавате пари, с които след това плащате разходите: за ток, за интернет, за храна, за дрехи.

Научете децата си да спестяват.

Много е трудно за децата да разберат защо е добре да спестяват пари сега, за да ги похарчат за нещо важно в бъдеще. За да им помогнете, купете касичка, която има различни отделения за харчене, спестяване и даряване.

Или просто им направете 3 отделни бурканчета, като ги надпишете красиво. Когато децата ви получат пари – от вас или като подарък от роднини – помогнете им да ги разпределят във всяка категория.

Позволявайте им да купуват неща по техен избор.

Когато децата ви поискат да им купите нещо, за което вие не искате да отделяте средства, им дайте възможността да си го купят с техните пари. Обяснете им защо не смятате, че покупката не е добра идея, но все пак им дайте избор.

Ако е нещо, което не могат да си позволят, им помогнете да се ориентират колко пари имат, колко струва играчката и колко още пари ще са им необходими, за да си я купят, например: „Ще трябва да спестяваш седмичните си пари още 2 месеца и ще събереш парите“.

Плащайте пред тях в брой.

Децата трябва да асоциират купуването с банкноти и монети. Плащайте в брой, когато пазарувате с тях. Това ще им помогне да свържат парите и харченето.

А ако използвате банкова карта, е добре след това да им покажете извлечение, в което да видят, че съответната сума е извадена от сметката ви.

Живейте в рамките на възможностите си.

Децата ви ще следват вашия пример. Прилагайте това, което проповядвате – покажете на детето как се живее според възможностите и му помогнете да го приложи по отношение на своите разходи. Например може да си носи вода от вкъщи, вместо да купува всеки ден от училище.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ:

Не оставайте само с приказките.

Помнете, че ключов е реалният пример, а не думите. Както и във всяка друга област в живота, децата наследяват финансовите навици на родителите си.

Ако се карате с партньора си за пари или пък харчите твърде много, това е урокът, на който ще научите децата си.

Не тревожете децата си.

Не ги претоварвайте с информация за неплатени сметки, но все пак им напомняйте, че парите „не растат по дърветата“. Когато станат тийнейджъри, може да им разкажете как вземате финансовите решения вкъщи.

Ако родителите говорят за това, споделят плановете си за почивка или обсъждат приоритетните разходи, децата ще придобият добра основа, върху която да градят уменията си за управление на парите в бъдеще.

Не се съгласявайте с всичко.

Концепцията за „отлагане на удоволствията“ помага на децата да свържат понятието за финанси с ежедневния живот. Когато отказвате да закупите определена играчка, те разбират, че не могат да имат всичко, което поискат веднага. А като им давате възможност да си я купят сами, ги учите да планират и да пестят.

Не мислете, че децата не са способни да спестяват.

Дори съвсем малките деца могат да се научат да спестяват. Добро общо правило е 10% от дохода да отива за благотворителност, 20–50% – за спестяване, а останалото да се харчи. Когато децата пораснат, може да им откриете банкова сметка, която вие да контролирате.

Не забравяйте „старомодните“ и заедно с тях използвайте модерните инструменти за обучение.

Бъдете изобретателни. Игри като „Монополи“ и „Суперфермер“ могат да представят финансите пред децата ви по забавен начин. Проучете и идентифицирайте един или два подходящи образователни сайта, които да учат децата ви на финанси.

Автор: Кевин Галегос, вицепрезидент на Феникс Финасова Група

Източник: https://cleverbook.net