Как да се справим с грубияните?

Как да реагираме срещу ядосан човек? 10 ефективни начина, по които интелигентните хора се справят с грубите хора.

Може би те наистина не са грубияни, а държанието им да е такова под влиянието на стреса? Колко често се случва това според вас? Имали ли сте такива моменти вие самите?

Сигурно често шофирате в трафика по време на час пик или сте се промъквали през претъпкан магазин. Ако е така, то много добре знаете, че грубите хора се срещат често и почти навсякъде. Независимо дали става дума за обиден и злобен коментар или пренебрежително отношение, грубостта е широко разпространена. Твърде често такова отношение от злобни хора се отразява много лошо върху нас.

Не можете да контролирате поведението на някой друг, но не бихте искали да бъдете провокирани от нечие невъзпитано отношение. Та какво да правите?

Когато се сблъскате с токсично поведение, независимо дали то идва от непознат, трол в социалните медии, нацупен колега или заядлив приятел, ето някои изпитани и верни методи, които умните хора използват, за да се справят ефективно с грубите хора.

  1. Осъзнайте, че грубостта не е нещо ново.
    Грубостта изглежда е част от човешката природа. Ние се оплакваме от това от началото на времето – Платон е известен с неуважителни и невъзпитани младежи. Грубото поведение може лесно да се превърне в навик за много хора. Често просто пренебрегваме или забравяме колко е важно да проявяваме доброта, съчувствие и разбиране към другите.

Грубото поведение е заразно. То предизвиква още повече негативизъм. Но ако можем да видим, че тези ситуации възпрепятстват нашата производителност, нашето щастие и нашето здраве, можем да осъзнаем важността на това да сложим край на подобно поведение. Грубостта не е нищо ново, но това не означава, че трябва да продължим цикъла на подлост и гняв.

  1. Прекратете спиралата на грубостта.
    Грубото поведение може да се разпространи като болест, ако му позволите. Всеки един акт на грубост може лесно да се развие спираловидно и да причини други такива, разпространявайки лоша енергия и лошо поведение около себе си.

Лесно е да се види как става това. Груб шофьор пресича пред вас на път за работа, което ви кара да се чувствате раздразнени и разочаровани. Често се случва така, че прехвърляте тези негативни чувства на колегите си в офиса, и се заяждате с тях без истинска причина. Вашите колеги, чувствайки се раздразнени, след това са сърдити и груби с другите. И така това се разпространява.

Във вашите сили е да спрете този цикъл на грубост и да прекратите негативната ситуация. С малко емпатия можете да обезвредите грубостта с доброта.

  1. Не приемайте грубостта лично.
    Първата стъпка към спирането на цикъла на грубостта е да спрете да приемате лично поведението на грубия човек. Всички имаме лоши дни, когато светът сякаш ни побеждава. Твърде изкушаващо е да се опиташ да си го изкараш на света, но обикновено се получава така, че си го изкарваш на човека, който е най-близо до теб.

Това се случва на всички нас, така че осъзнаването, че обиждащият и негативният човек може просто да има лош ден, може да постави нещата в нова перспектива. Възможно е такъв човек да ви нарани емоционално, когато случайно сте попаднали на огневата им линия. Но вие имате силата да прекъснете цикъла на грубостта, като избягвате да отговаряте на лошото поведение със собствената си негативност.

4. Реагирайте на грубостта с любезност.
Не позволявайте на груб човек да ви накара да отговорите по същия начин. Един от най-добрите начини за обезвреждане на грубото и негативно поведение е да останете приятелски настроени и позитивни. Това дава на другия шанс да се успокои и да коригира поведението си, за да съответства на вашето. Любезността може да бъде чудесен антидот срещу грубостта.

Проявяването на любезност към някой, който е навъсен или обиден към другите, може да бъде изключително трудно. Но като дадете спокоен и възпитан пример, можете да ги подтикнете да последват примера ви. Ако това не проработи, можете да се гордеете, че не сте понижили стандартите си или не сте добавили собственото си грубо поведение към ситуацията. Вместо това сте успели да запазите хладнокръвие, което е много добро постижение.

  1. Използвайте хумор, за да обезвредите афектиран човек.
    Един груб и труден човек може да създаде напрежение и безпокойство в себе си и във всички около себе си. Не забравяйте, че те вероятно са груби, защото са ядосани или разстроени за нещо, през което преминават. Хуморът може да отклони вниманието им от причината да са ядосани и да разсее напрежението, позволявайки на всички да се усмихнат.

Можете да направите това, като намерите начин да се посмеете на обща ситуация или като се пошегувате за споделено преживяване, с което всички можете да се свържете. Самоироничният хумор също може да бъде обезоръжаващ. Намирането на начин да вмъкнете малко лекомислие, когато някой се чувства извън себе си, може да е нещото, което да помогне на всички да натиснат бутона за ресет и да започнат отново с по-добра нотка.

  1. Покажете на другата страна какво е неговото или нейното поведение.
    Друга тактика за спиране на спиралата на грубостта е просто да им дадете да видят какво е поведението им и да ги помолите да спрат. Ако някой, от когото не можете да се измъкнете, е постоянно груб с вас, трябва да се обърнете директно към проблема. Няма нужда да търпите постоянно насилие от когото и да било. Никога не трябва да позволявате на никого да се отнася с вас по неуважителен начин.

Проведете разговор за случващото се. Човекът осъзнава ли колко нараняващи са действията му за вас? Може би човекът не осъзнава колко груб е той или тя. Като информира човека, това му дава шанс да се извини и да се опита да бъде по-учтив.

  1. Не ескалирайте.
    Когато някой ви дразни, първият ви инстинкт може да е да отвърнете на удара. Но не забравяйте, че винаги имате контрол над себе си. Изберете да не се поддавате на драмата. Без значение как действа друг човек, вие контролирате своето поведение, точно както той ще трябва да контролира своето.

Запазете хладнокръвие. Поемете дълбоко въздух и си дайте място да се успокоите, ако някой ви е разстроил. Не забравяйте, че не е нужно да се спускате до тяхното ниво и това вероятно само ще влоши нещата. Запазете достойнството си и се издигнете над нещата.

  1. Покажете емпатия и съчувствие.
    Показването на съпричастност изисква да се опитате да разберете защо човекът е груб. Може би този човек се справя с трудна ситуация в личния си живот или се чувства претоварен от крайни срокове, които се натрупват на работа. Ако можете да намерите начин да покажете, че ги разбирате и се интересувате от тях и от това, през което преминават, те ще се почувстват по-свързани и по-малко сами в борбите си.

Ако знаете, че някой преживява труден момент, уведомете го, че разбирате каква е ситуацията му. Не го съдете, че е имал лош ден или че се е заяждал с другите. Може да намерите начин да споменете, че и вие сте имали трудни дни, и можете да се свържете с това как се чувства човекът.

Ако някой има моментен пропуск в обноските, това може да му помогне да осъзнае негативното си поведение. Ако човекът се ядоса повече, оставете го на мира. Не можете да направите нищо, за да принудите някого да се държи прилично.

  1. Бъдете добър модел за подражание.
    Хората имат всякакви скрити мотиви да действат така, както го правят. Признайте, че някои хора използват грубо поведение като начин да покажат доминиране или демонстриране на власт. Може да се опитват да провокират реакция и да ви накарат да изглеждате зле. Не им позволявайте да задоволят желанието си да ви видят ядосани.

Като сте добър пример за подражание и се отнасяте към всички с честност, доброта и съпричастност, вие показвате поведението, което очаквате от хората около вас. Ако те не могат да ви покажат същото ниво на вежливост в замяна, може би е време да потърсите помощта на други.

  1. Избягвайте грубите хора.
    Когато всичко друго се провали, имайте предвид, че понякога е най-добре просто да си тръгнете. Ако сте направили всичко възможно, за да накарате човека да осъзнае действията си и сте се опитали да покажете доброта и съпричастност, може да се окаже, че този човек просто не е в състояние да се отнася към вас (и другите) с учтивост и добри обноски.

Като избягвате грубите хора, вие им отнемате тяхната аудитория и им давате по-малко цели, срещу които да се нахвърлят. Липсата на публика също ще успокои ситуацията. Ако всички около тях започнат да ги избягват, може би за тях това ще бъде сигнал, който ще им помогне да се осъзнаят. И ако това не стане, то това поне ще помогне на всички останали да имат по-добър ден, далеч от грубияните.