Как да си засиля метаболизма?

Метаболизмът е обмяна на веществата, който се проявява в нашето тяло под влиянието на различни биохимични процеси. Има различни начини за ускоряване на метаболизма. Днес ще говорим за тях.

Модерният ритъм на живот, не оставя много време за готвене. Но, от диетата зависи и успехът при изгарянето на мазнини. С рязкото намаляване на приема на калории, тялото започва да натрупва мазнини, които се грижат за оцеляването си.

Минималният брой необходими консумирани калории, трябва да са поне 1200 калории. Консумирането на по-малко калории, ще доведе само до краткосрочни резултати. След което ще настъпи бързо наддаване на теглото и ще започнат здравословни проблеми. С рязкото намаляване на приема на калории, тялото започва да натрупва мазнини, които се грижат за оцеляването си.

Храненията трябва да бъдат чести, но не обилни. С увеличаване на приема на храна, се намалява обема ѝ. Това ви позволява да развиете добър навик, да не преяждате. В този случай стомахът не се разтяга, както при големи количества храна, а само намалява. Нормата за стомаха е храна с обем колкото чаша, с вместимост от 200 грама.

За разграждането на протеините в тялото се изисква два пъти повече калории, отколкото за разграждането на въглехидратите. Много добре е, да се консумират протеините вечер. Протеините се съдържат в месото, рибата и сиренето. Въпреки това не е необходимо да се придържате към протеинова диета, това е много вредно.

Пийте много вода, тя помага за отстраняване на отпадъците от тялото, регулира процеса на храносмилане и носи полезни хранителни вещества. Пийте поне 2 литра течност, вода, чай, пресни сокове и всичко, което ускорява метаболизма.

При усвояването на студена напитка, тялото изразходва повече калории, отколкото при усвояване на горещи напитки. Зеленият чай, ускорява метаболизма най-добре. Една чаша зелен чай, ускорява изгарянето на калории до 2 часа. Една чаша кафе без мляко, ускорява метаболизма до 4 часа.

Употребявайте в храната си различни подправки за бърз метаболизъм. Подправките, като джинджифил, канела, къри, люта чушка, куркума подобряват храносмилателния процес и по този начин спомагат за ускоряване на метаболизма.

Намалете захарта, тя води тялото към режим на съхранение на мазнини.

Обърнете повече внимание на движението, разхождайки се на чист въздух. Особено, ако водите заседнал начин на живот приемете като правило, изпълнявайки упражнения веднъж на час: скачайте и бягайте на място, направете няколко клякания и т.н. Не става въпрос за фитнес, дори за пълни упражнения, става дума за подгряване. Това, не само ускорява метаболизма, но предпазва от заболявания на ставите и гръбначния стълб.

Внимавайте за нервната система, по време на стрес се освобождават мастни киселини, които се преразпределят в кръвоносната система и се отлагат в мазнини. В допълнение, стресът често увеличава апетита и набляга на храната.

За нормален метаболизъм, организмът има нужда от здрав сън, поне 8 часа.

Опитайте контрастен душ – редуването на студена и топла вода е термичен масаж, който подобрява микроциркулацията на кръвта. Това има благоприятен ефект върху метаболитните процеси. Ако, вземете студен душ, тялото харчи енергия за затопляне (особено ефективен е този процес – сутрин, преди закуска) и още, закалява организма. Но не злоупотребявайте, пет минути студен душ е достатъчно.

Със сауна и баня ще укрепите клетъчната активност и ще осигурите свободно дишане на кожата. Горещата пара, увеличава циркулацията в клетките, отваря порите на кожата, възстановява и ускорява метаболизма.

Важно! Тези методи имат и противопоказания. Ако имате проблеми със сърцето или кръвното налягане, избягвайте внезапни промени в температурата.

Източник: https://gotvach.bg