Кой вид захар може да ми помогне да отслабна?

Може би сте чували безброй пъти, че захарта саботира вашите планове за отслабване и може да направи тялото ви уязвимо за множество смъртоносни болести. Така че може да сте ги избягвали. Въпреки че наистина е вярно, че захарта може да има пагубно въздействие върху вашето здраве, знаете ли, че има един вид захар, който всъщност е полезен за вас?

Маноза – чудната захар

Манозата (Mannose) е плодова захар и присъства в горските плодове. Тя е много ефективна за намаляване на коремните мазнини. Това е така, защото има връзка между чревните бактерии и тази захар, на практика чревните бактерии са решаващ фактор за това дали ще трупаме мазнини по корема или не. Всъщност всяка храна, която консумираме има ефект върху дейността на тези бактерии. Мазнините по корема са опасни и по подразбиране нашите чревни бактерии не позволяват мазнините да се отлагат там. Но нездравословните храни потискат тази способност.

Като естествена захар, манозата е вид хексоза, която се намира в изобилие в много различни видове плодове. Тъй като манозата рядко се използва за гликолиза при бозайници, проучванията за ролята на манозата до скоро не са привличали много внимание. Смята се, че гликозилирането на специфични протеини е основната функция на манозата.

Каква е разликата между глюкоза и маноза?

Основната разлика между манозата и глюкозата е, че манозата е важна в биосинтезата на гликопротеин, докато глюкозата е най-важният източник на енергия в живите организми. Манозата и глюкозата са две монозахаридни захари, важни за метаболизма. Както глюкозата, така и манозата циркулират в кръвта.

За да разберете връзката между манозата и чревните бактерии, трябва да разгледате експеримента, проведен от учените, за да разберат логическата връзка между тях.

Експеримента

За да се види как манозата влияе на чревните бактерии и метаболизма е проведен експеримент с мишки.

Те бяха разделени на следните групи:

  • Мишки, които са били поддържани на диета с високо съдържание на мазнини и не са получавали никаква маноза
  • Мишки, на които е дадена висококалорична диета с много маноза

Изводът – те наблюдават, че мишките, хранени с маноза, са по-слаби и по-здрави от тези, лишени от маноза.

Какво означава това за нас

Експериментът накара учените да повярват, че когато хората са на диета с високо съдържание на мазнини, пълна с маноза, те са склонни да бъдат по-слаби от тези, които консумират мазни храни и без маноза. Те не само ще бъдат по-слаби, но и по-малко устойчиви на инсулин. Инсулиновата резистентност причинява диабет тип 2.

Но ако спрете да ядете маноза, бързо ще напълнеете и съставът на вашите чревни бактерии ще се промени, и ще съответства на този на хора, консумиращи храни с високо съдържание на мазнини без маноза.

Друго изненадващо заключение е, че хората, които консумират маноза, произвеждат повече фекална материя, което означава, че телата им не абсорбират толкова калории, за разлика от тези, които не приемат много маноза.

Манозата може да предпази от затлъстяване

Експериментите с мишки убедиха учените, че манозата може да е ключът към преодоляването на затлъстяването. В същото време манозата може да ви предпази и от онези заболявания, които произтичат от затлъстяването, като висока кръвна захар, диабет, сърдечни заболявания, чернодробни нарушения и др.

Ето защо трябва да въведете маноза в диетата си. Плодове като касис, цариградско грозде, червени, сини и черни боровинки, домати, червено френско грозде, портокали, праскови и ябълки са пълни с маноза.

Да останеш във форма може да бъде доста предизвикателство. Ако искате да отслабнете и да останете във форма, имате нужда от цялата помощ, която можете да получите. Така че не чакайте, а веднага включете колкото може повече плодове в менюто си.

Източник: PharmEasy