Как червата влияят върху неврологичните заболявания

Проучване хвърля нова светлина върху връзката между червата и мозъка, разкривайки комплексното взаимодействие, което позволява на страничните продукти на микроорганизмите, живеещи в червата, да повлияят на прогресирането на невродегенеративните заболявания, съобщава ScienceDaily.

Изследователите от болница BWH (Brigham and Women’s Hospital) използват както животни, така и човешки клетки от пациенти, за да предизвикат ключови фактори, участващи във връзката между червата и мозъка, както и кръстосването сигналите на имунните и мозъчните клетки.

Новото проучванетo e публикувано в Nature, определя пътя, който може да помогне за определянето на нови насоки на терапиите за множествена склероза и други неврологични заболявания.

“Тези открития изясняват как червата въздействат върху клетки от централната нервна система”, заяви съавторът на изследването Франциско Куинтана (Francisco Quintana), доктор на Центъра за неврологични заболявания в BWH. “Сега, когато имаме представа за играчите, които участват, можем да започнем да разработване на нови терапии”.

Новото изследване се фокусира върху влиянието на чревните микроби върху два типа клетки, които играят основна роля в централната нервна система – микроглия и астроцити. Микроглиите са неразделна част от имунната система на организма, отговорни за пречистването на централната нервна система и отстраняването на плаки, увредени клетки и други материали, които трябва да бъдат изчистени. Но микроглията също може да отделя съединения, които индуцират невротоксични свойства в звездовидните мозъчни клетки, известни като астроцити. Смята се, че такива увреждания допринасят за много неврологични заболявания, включително множественато склероза.

Изследователите от BWH вече са проучили връзката между червата и мозъка, за да получат прозрения в множествената склероза. Въпреки че вече има някои проучвания, изследващи как страничните продукти от организмите, живеещи в червата, могат да стимулират възпаление в мозъка, настоящото изследване е първото, което докладва как микробните продукти могат да въздействат директно върху микроглията, за да се предотврати възпалението. Екипът съобщава, че страничните продукти, които микробите произвеждат и разграждат триптофана – жизнено важна аминокиселина, открита в пилешкото и други храни – могат да ограничат възпалението в мозъка чрез влиянието си върху микроглията.

Хроничният недостиг на триптофан води до намалени нива на серотонин и други невротрансмитери.

За да проведат изследването си, научният екип изследва микроорганизмите и влиянието на промените в храната при моделни животни – мишки – с множествена склероза. Те откриват, че съединенията, получени от разграждането на триптофана, могат да пресекат кръвно-мозъчната бариера, като активират противовъзпалителен път, който ограничава невродегенерацията.

Изследователите също проучват проби от мозък на пациенти с множествена склероза и откриват доказателства за същия път и фактори.

Активирането на същия път неотдавна бе свързан с болестта на Алцхаймер и глиобластома. Центърът за неврологични заболявания към BWH, обединява експерти, които работят за ускоряването на лечението на тези заболявания, както и болестта на Паркинсон и болестта на Лу Гериг (ALS).

“Вероятно механизмите, които открихме, са свързани с други неврологични заболявания, не само за множествената склероза”, заяви Куинтана. “Тези прозрения могат да ни насочат към нови терапии за МС и други заболявания”.

Източник: http://nauka.offnews.bg