Кога да се обърнете към психотерапевт?

Мнозина смятат, че терапията е единствено за болни или крайно отчаяни хора, но в действителност това не е така. В България хората най-често изчакват нещата да се влошат до крайност преди да се обърнат към терапевт, а всъщност колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-бързо започвате да си градите живота по по-щастлив и удовлетворителен начин. В същото време, не е необходимо при всяко предизвикателство в живота да се обръщате към терапевт, особено ако имате силна вътрешна и външна система за подкрепа. Нека разгледаме какви са индикаторите, че е време да се обърнете към терапевт:

1. Чувствате се крайно тъжни, ядосани или просто не сте на себе си
Неконтролируемата тъга, гняв или отчаяние са ясни знаци, че е време да потърсите професионална подкрепа. Ако се храните или спите повече или по-малко от обичайното за вас, отдръпнали сте се от семейството и приятелите си или просто не се чувствате на себе си, то би било добре да се обърнете към терапевт преди нещата да се задълбочат. Ако тези чувства вече са ескалирали до степен, в която сте започнали да се питате дали живота въобще има смисъл или имате мисли за смърт или самоубийство, е наложително спешно да потърсите помощ.

2. Злоупотреба с наркотици, алкохол, храна, секс или друго
Когато започнете да търсите начин за справяне извън себе си и се насочите към субстанция или поведение, чрез които да притъпите емоциите си, то вашите здрави умения за справяне с живота явно имат нужда от подкрепление. Ако се чувствате неспособни да контролирате тези поведения или не можете да спрете без значение от отрицателните последици върху живота ви, имате необходимост от професионална помощ.

3. Изгубили сте скъп за вас човек или нещо важно
Скърбенето може да бъде дълъг и тежък процес, през който се преминава трудно. Не всички имат нужда от терапевт в подобна ситуация, но няма нищо срамно ако усещате, че ви е прекалено трудно да преминете през този процес сами и потърсите професионална подкрепа. Скърбенето се проявява в резултат от загубата на любим човек, развод или тежка раздяла. Същото важи и за загубата на работа и особено в случаите, когато сте изживели поредица от загуби в кратък период от време.

4. Случило се е нещо травмиращо
Ако в миналото сте преживели насилие, неглижиране или друга травма, с която не сте се справили напълно, или пък се окажете жертва на престъпление или инцидент, хронично заболяване или някое друго травматично събитие в настоящето, колкото по-рано се обърнете към терапевт, толкова по-бързо ще се научите на здрави начини за справяне със случилото се.

5. Нямате желание за любимите си дейности
Спрели ли сте дейностите, които по принцип харесвате? Ако да, каква е причината за това? При много хора болезнените чувства и преживявания ги карат да се затварят в себе си и да не излизат навън, не им позволяват да се забавляват и да се срещат с нови хора. Ако и при вас ситуацията е такава, това е индикатор, че в живота ви се случва нещо, което изисква внимание.

Започването на работа с психотерапевт не означава, че ще ходите на терапия до края на живота си. В зависимост от темата ви могат да са ви необходими от няколко месеца до няколко години терапия. Кой ще бъде ваш психотерапевт, какъв опит има и по какъв метод работи също е важно. Но най-важното според мен е да си усетите психотерапевта и да си изберете такъв, на когото бихте искали да приличате поне в някои аспекти.

В терапевтичните сесии можете да поработите над конкретни трудности или междуличностни конфликти, както и да придобиете осъзнаване как да излезете от задънена улица или да вземете трудно решение относно важен житейски въпрос. Възможността да се изкажете спокойно, без да филтрирате думите си с добронамерен психотерапевт има силата да промени живота ви. Имате възможност да придобиете прозрение относно собствените си модели и как участвате в създаването на проблемите си. В психотерапията можете да развиете уменията, необходими да се справяте сами в трудни ситуации, както и просто да бъдете чути, видяни и разбрани.

За написването на тази статия са използвани идеи от материала на д-р Давид Сак от PsychologyToday.com

Източник: http://zdravaistoria.com