Кога и как се пие магнезий?

За да функционира тялото ни правилно, то има нужда от широк набор от витамини и минерали, които да осигурят работата на всички органи и процеси в човешкия организъм. Магнезият, наред с цинка и мангана, е един от главните фактори да осъществяването на жизненоважни коензимни реакции. Може да се каже, че магнезият е от изключителна важност да поддържането на здравето.

Но често в организма на съвременните хора се наблюдава магнезиев дефицит. На първо място той се дължи на диетата, който нашето общество спазва. На практика хората от развитите страни не си набавят достатъчно магнезий с храната. Важен фактор затова е чувствителността на магнезия към рафинирането и топлинната обработка, също употребата на изкуствени торове и инсектициди, които водят до промяна на нивата на магнезий в почвата и наситеността им в растителните храни.

Недостиг на магнезий се наблюдава при болести на гастроинтестиналния тракт като болест на Крон, честа диария и повръщане, проблеми с бъбреците и диабет.

Първите симптоми на дефицит на магнезий са загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Ако дефицитът се затвърди, могат да се наблюдават мускулни крампи, вкочаненост, изтръпване, промени в поведението, мускулни спазми, и дори промяна в сърдечния ритъм.

Това може да се предотврати ако в дневното меню се включат храни, богати на магнезий. Сред тях са зърените храни, семената (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан), ядки – в т.ч. орехи, бразилски орех, лешници и бадеми. С високо съдържание на магнезий са някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, мента, босилек, тученица и др.

По време на бременност, след тежки пристъпи на диария или продължително повръщане, както и при силни физически натоварвания е добре да се приема допълнително магнезий, като не трябва да се превишава препоръчителната дневна доза.

Приемането на магнезий под формата на добавка трябва да става на гладно с около 200 мл вода. Той може да се приема и с храна, стига тя да не е богата на неразтворими фибри, фтитати и оксалати. Магнезият се усвоява по-добре ако е приет заедно с витамин C или витамин D, докато калцият, фосфорът, желязото медта пречат на усвояването му.

Източник: https://gotvach.bg