Късното бащинство води до дълголетие в потомството

Мъжете, които стават бащи в по-късна възраст, могат да предадат в наследство на внуците си по-добро здраве и дълголетие, твърди изследване, цитирано от сп. Time.

Учени от Северозападния университет в САЩ установяват, че хромозомите на децата и внуците на по-възрастните бащи имат по-дълги теломери. Теломерите са окончанията на хромозомите, които запазват ценната генетична информация при деленето на клетките. При всяко делене те се скъсяват. Дан Айзенберг, водещият автор на изследването обяснява, че сперматозоидите на по-възрастните мъже имат по-дълги теломери.

„Нашето изследване за първи път показва, че това се случва в рамките на поне две поколения: не само децата на по-възрастните бащи имат хромозоми с по-дълги теломери, но и децата на синовете им,” казва Айзенберг. Смята се, че поколенията с по-дълги теломери имат повече шансове за дълголетие и по-добро здраве.

Авторите на изследването смятат, че по-дългите теломери осигуряват еволюционно предимство. „Ако баща ви и дядо ви са могли да се репродуцират в по-късна възраст, това може би предполага, че самите вие живеете в подобна среда – в която мъжете са изложени на по-малка опасност от внезапна смърт или могат да намерят партньор в по-късна възраст”, казва Айзенберг. „В такава среда да се инвестира повече в организъм, способен да достигне тази късна възраст, би могло да бъде адаптивна стратегия от еволюционна гледна точка.”

Учените отбелязват, че откритието им не означава, че мъжете трябва да чакат по-дълго, преди да имат деца. Установено е, че при късното бащинство съществува по-голям риск от предаване на генетични мутации в потомството, така че не е напълно ясно дали по-късната възраст като цяло е преимущество за здравето на следващото поколение. Авторите се надяват да продължат изследванията си в посока, която да доведе до по-добро разбиране на еволюцията на стареенето и начините, по които се адаптираме към напредналата възраст.