Най-добрите цитати от Зигмунд Фройд

Зигмунд Фройд – известния австрийски невролог и баща на психоанализата е един от най-влиятелните хора на 20-ти век. Когато се сетите нещо свързано с психологията, често в съзнанието ви изниква образа на Фройд, поради което решихме да посветим тази статия на него и да ви разкрием най-забележителните му цитати.

Работата на живота на Зигмунд Фройд

Фройд основава психоанализата, която е теория, която обяснява “защо хората се държат по начина, по който се държат“. Психоанализата освен да обясни човешкото поведение също така се използва за лечение на проблеми с психичното здраве. Фройд е вярвал, че събитията от детството имат по-голямо влияние върху живота ни, отколкото се е смятало дотогава и че тези събития са оформили нашето израстване като възрастни.

Фройд посвещава голяма част от работата си на разкриването на тези събития и други фактори, допринасящи за оформянето на нашите личности. Той въвежда термини като отричане и либидо, както и определения като “анална личност” в своето изследване.

В допълнение, Фройд създава теорията, че умът в основата си е сложна енергийна система, чието структурно изследване е област на днешната психология. Фройд също така въвежда и понятията за несъзнаваното, инфантилната сексуалност и изтласкването.

Цитати на Зигмунд Фройд за психологията

Не е изненада, че някои от най-добрите психологически цитати на всички времена идват от бащата на психоанализата. Следните цитати могат да ви осигурят прозрение, комфорт и много повече, докато се ориентирате в живота и многото предизвикателства (или затруднения), които идват с него:

  1. „От вашите уязвимости ще излезе вашата сила.“
  2. „Неизразените емоции никога няма да умрат. Те са погребани живи и ще излязат по-късно по по-грозни начини.
  3. “Никога не сме толкова беззащитни срещу страданието, както когато обичаме . “
  4. „От грешка на грешка човек открива цялата истина.“
  5. „Един ден, в ретроспекция, годините на борба ще ви се сторят най-красивите.“
  6. „Човек не трябва да се стреми да премахне своите комплекси, а да влезе в съгласие с тях; те законно са това, което ръководи поведението му в света.
  7. „Както никой не може да бъде принуден да вярва, така никой не може да бъде принуден да не вярва.”
  8. „Добродетелният човек се задоволява да мечтае за това, което нечестивият човек прави в действителния живот.“
  9. „Гласът на интелекта е мек, но не се успокоява, докато не бъде чут. В крайна сметка, след безкрайни откази, успява. Това е една от малкото точки, в които човек може да бъде оптимист за бъдещето на човечеството.
  10. “Единственият човек, с когото трябва да се сравняваш, си ти в миналото.”
  11. „Умът е като айсберг, той се носи с една седма от обема си над водата.“
  12. „Тълкуването на сънищата е кралският път към познанието за несъзнателните дейности на ума.“
  13. „Мисълта е действие в репетиция.“
  14. „ Приятелството е изкуство за поддържане на дистанция, докато любовта е изкуство за интимност. 
  15. “В малките неща се доверявайте на ума, в големите – на сърцето.”
  16. „На един неспециалист без съмнение ще му е трудно да разбере как патологичните разстройства на тялото и ума могат да бъдат елиминирани само с думи. Той ще почувства, че от него се иска да повярва в магия.
  17. „Времето, прекарано с котки, никога не е загубено.“
  18. “Хората наистина не искат свобода, защото свободата включва отговорност и повечето хора се страхуват от отговорност.”
  19. “Първият човек, който хвърли обида вместо камък, беше основателят на цивилизацията.”
  20. “Колкото по-съвършен е човек отвън, толкова повече демони има отвътре.”
  21. “Егото не е господар в собствената си къща.”
  22. „Любов и работа, работа и любов… това е всичко.“
  23. „Съзнателният ум може да се сравни с фонтан, играещ на слънцето и падащ обратно в големия подземен басейн на подсъзнанието, от който се издига.“
  24. „Общественото Аз е условна конструкция на вътрешното психологическо Аз.“
  25. „Ние сме това, което сме, защото сме били това, което сме били, и това, което е необходимо за решаване на проблемите на човешкия живот и мотиви, не са морални оценки, а повече знания.