Нови лабораторни тестове доказаха измамите на родни производители на сирене и кашкавал

В продуктите, кръстени “Биволско сирене”, “овче сирене”, както и в други подобни родни сирена и кашкавали няма нито грам биволско или овче мляко.

“Биволско сирене” без нито един грам биволско мляко бе засечено на българския пазар. “Находката” е открита от “Сдружение за достъпна и качествена храна”, което поръча тестове на родни марки сирене и кашкавал в акредитирана международна лаборатория.

Проверени са десет вида български биволско и овче сирене, както и кашкавали. Сдръжението официално съобщи, че резултатите показват, че само един вид от тестваните най-скъпи и популярни продукти от този тип е приготвен само от овче мляко, както е указано в етикета му.

Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически представляват смес, макар че са обявени за овче сирене. Изследването е част от програма за граждански контрол върху хранителните продукти в магазинната мрежа.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват „овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, председател на управителния съвет на “Сдружение за достъпна и качествена храна”.

От сдружението припомнят, че закона забранпва наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикета на продукта.

Как се стигна до тук

Сирената и кашкавалите са тествани в акредитирана международна лаборатория по поръчка от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ след силен потребителски интерес и стотици запитвания в платформата на сдружението

За първи път български клиент поръчва този вид количествен и качествен анализ от типа изследвания qDNA – неинвазивни и силно чувствителни тестове с възможност за откриване на много ниски нива на присъствие на видове в една проба.

Тестовете са поръчани и финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ като част от дългогодишната програма за граждански контрол върху хранителните продукти и огласяване на информация за тях. Масовоста на подобен род изследвания е възпирана от действащото законодателство, както и от липсата на конкретни действия от българските институции срещу рецидивисти в сектора, макар че едни и същи производители са били хващани в такива схеми многократно.

Изследванията, проведени от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории показаха, че от десет вида български овче сирене и кашкавали само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко. Според екипа на лабораторията най-фрапиращ е резултата на биволско сирене, което не съдържа никакво биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретени. Производителят е една от водещите фирма в бранша.

За съжаление, сдружението не оповести името му, нито имената и марките на тестваните продукти. Бихме искали да знаем защо, както и докога тези измамни практики ще продължават и фирмите, които ги прилагат ще остават анонимни!!!

Останалите продукти освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а на етикетите на продуктите те са обявени за овче сирене.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват„овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, Председател на управителния съвет на „Сдружението за достъпна и качествена храна“.

„Констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент един литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Така тези иначе “реномирани” производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и така получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, добави Андрей Велчев.

Част от решението на проблема, според Сдружението може да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва в лицето на БАБХ и КЗП да изиграе своята решаваща роля за налагането на контрол и определянето на санкции на некоректните производители.

„Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни“, каза Андрей Велчев. „Недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на хората“., допълни той.

“Ако и този път резултатите не доведат до нужните мерки за защита на потребителите, предстои да проведем нарочна пресконференция с която да оповестим следващите ни стъпки целящи максимално широка възможност за информиран избор на българското общество при покупка на некачествени хранителни продукти продавани в търговската верига”, каза г-н Велчев.