Отделяйте повече време за себе си, полезно е за връзката

Психолозите са категорични, че малкото “alone time”, което си открадваме, има положителен ефект както на романтичните ни отношения, така и на тези с приятелите, семейството и колегите.

Фразата “интимна връзка” обикновено извиква в ума ни асоциации с отношения между двама души.

Да бъдем интимни с някого означава да бъдем открити, автентични и уязвими. Да махнем маските си и да разрушим защитните стени на сърцето си, да обърнем живота си на 360 градуса и да започнем отначало. И е нормално понякога да ни се струва трудно да се разкрием до такава степен пред човека отсреща, защото знаем, че това ще се отрази на чувствата, мислите и поведението ни.

Но има и друг тип интимност, която е не по-малко трудна за някои хора – връзката, която имаме със самите себе си. В нея всичко се свежда до това да намерим нужното време, за да си дадем ясна сметка кои сме, къде сме били досега и накъде отиваме. И в нея също е нужно да рушим стени, да се освободим от лъжите, които сами си повтаряме и да застанем очи в очи със страховете, които ни ограничават.  

Времето, което отделяме за себе си, е много важно за една успешна връзка, тъй като ни помага да установим кои всъщност сме. Питали ли сте се някога дали вие самите сте човек, с кого бихте искали да излизате? А би трябвало. В моментите, в които ни се удава възможност “да се погледнем отстрани”, можем лесно да видим аспектите, които пречат на връзката ни. И това стои в основата на премахването им. Както се казва: “Първата стъпка към решението на един проблем е да признаеш, че всъщност имаш такъв.”

Не оставаме пленници на предишните си грешки

Посвещавайки се са на изборите, които ежедневно правим, не означава да се фокусираме само и единствено върху негативните чувства и преживявания. Да, те няма как да бъдат пренебрегнати. Но целта всъщност е да се примирим, че съществуват, да ги приемем и след това да продължим напред. Хората казват, че щастието е личен избор. Да изберем дали старите ни грешки ще ръководят пътя ни напред също е нещо, което всеки от нас може да направи. Но именно заради това е важно да си дадем нужното време и пространство.

Егоизъм ли е да откраднем малко време за себе си? Категорично не

Как да намерим време за нещо, което в очите на другите би изглеждало егоистично? Един от вариантите е да си създадем навика да се разхождаме преди/след работа или просто да отделяме по час за спорт. Когато тялото е в движение, креативните процеси в мозъка се засилват, а в същото време се борим с признаците на депресия. Всяка минута, посветена на упражненията е минута, в която можем на спокойствие да мислим и за по-важните неща.

Друг вариант е да пристигаме по-рано в офиса или да си тръгваме по-късно. Без да сме обезпокоявани от никого, тези 30 мин. могат да бъдат посветени не само на сутрешното кафе, но и на целите, които си поставяме и пътя до тях.

Хобито също е начин да се откъснем от заобикалящата ни среда и ежедневните проблеми.

Позволявайки си да задълбочим връзката, която имаме със себе си, подпомагаме връзките, които имаме с останалите. И тук не става дума само за романтичните такива, но и за отношенията със семейството, приятелите ни, колегите в работата. Когато можем смело да се погледнем в огледалото и да приемем себе си с всичките си недостатъци, много по-лесно приемаме и тези на останалите. И именно това задълбочава и укрепва връзките, които градим.

Източник: http://www.missbloom.bg