Петте приятелки, от които всяка майка има нужда и съвети къде да ги намери

Няма начин да оцелеем без приятелки! Някои са само във виртуалния ни свят, други в call листа, трети са в съседния вход, но благодарение на всички тях успяваме да удържим положението в рамките на нормалното, докато сме в майчинство. За някои от нас това е истинско богатство, защото с тях разменяме мнения, тревоги, радости, споделяме опит и обменяме ценна енергия, когато се случи да зациклим. Този списък е кратък, но съдържателен. В него ще изброим петте наистина ценни типове майки, от които всяка майка се нуждае в живота си.

1. Тази, която ще оправдае всяко наше действие

На повечето мами това е любимият тип приятелка. Тя е винаги на разположение, винаги ни подкрепя, независимо от това колко отчайваща е ситуацията в действителност. Тя винаги е първата, която ще направи всичко по силите си, за да се почувстваме по-добре, без да поставя под критика майчинските ни умения или да изтъква своите. И почти винаги ще защити идеята да направим пуканки на децата. Разбира се, ще подчертае, че това не е най-здравословната храна за вечеря, нито са в основата на хранителната пирамида, но не е проблем от време на време децата да имат един ден за гледане на любими филми в компанията на любимото си лакомство пред екрана. Освен това, хапването на пуканки може да се причисли и към полезните дейности, които развиват добра координация между движенията на ръцете и очите, които са забити в екрана. Оправдаващият тип приятелка винаги ще ни каже няколко утешителни думи и ще ни припомни, че и тя е същата като нас.

Къде да я намерим: Най-доброто място да я открием е социалната мрежа.

2. Майката, която е на същата честота като нашата

Идеалната приятелка за всяка майка е майката, чието дете е на възрастта на нашето. Тя поразително прилича на нас самите, споделя мислите ни, все едно ги чете директно в главата ни, държи се неподправено и се тревожи за същите неща, които тревожат и нас. Ако нямаме такава приятелка, вероятно ще очакваме бебето ни да проходи на 6 месеца, а първото зъбче да се появи далеч преди това. Тя със сигурност ще ни подръпва за невидимата връвчица и ще ни връща в реалността.

Къде да я намерим: Пред кабинета на педиатъра, на детската площадка или на опашката в детската кухня.

3. Жената, която и виждала и знае всичко

Тя най-вероятно ще ни напомни, че и ние самите сме хранени с изкуствено мляко и готови пюрета. Тя е сдържана, няма да се вдъхнови от постиженията на детето ни и едва ли ще се втурне да го гушка още щом прекрачи прага на дома ни. Нейните деца са по-големи от нашите и спомените за безсънните нощи са вече забравени, но гледната й точка за това, което има истинско значение за майчинството е повече от безценно. Точно, когато ни се струва, че всичко се срива и че не ние останала грам смелост и сила, тя ще се появи и ще ни измъкне от дупката. Тази приятелка е вдъхновяваща, заради нещата, които прави и ни показва, с това, че оценява високо сладкишите, които сме приготвили, но и винаги е готова да ни напомни, че не е полезно да се тревожим за дреболии, защото следващият етап от живота, който ни дебне зад ъгъла е още по-сложен.

Къде да я намерим: Пред детската градина или пред училище, където чака по-голямото си дете.

4. Майката, която ви симпатизира

Тя ще ни се притече на помощ или с чаша чай в ръка, докато ние си мислим, че всеки момент ще припаднем, заради това, че на училищното представление детето ни се е провалило с гръм и трясък. Тя никога не разпитва, не ни тика в ръцете полезни родителски четива и не започва разговорите си с нас с: „Добре, ти опитвала ли си да …“ Тя е винаги спокойна и непоклатима и от нея лъха сигурност, че няма как да не оцелеем в това майчинство, дори то да е в самото си начало.

Къде да я намерим: Пред кабинета на педиатъра. Тя знае поне два алтернативни начина за справяне с ушните инфекции, запозната е с най-доброто средство за справяне с безсънието, ще ни препоръча добро вино, което също ще ни помогне да спим по-добре.

5. Приятелката, на която можем да се обадим по всяко време, за каквото и да е

Ако съпругът ни се обади, че ще работи до късно, тя е човекът, с когото можем да изядем приготвената вечеря, така че да не се похаби, както и отлична компания за чаша вино, след като децата си легнат. Тя не взема ангажиментите си твърде сериозно и когато и да се появи на прага е добре дошла. Никога не разтребваме къщата си, защото ще идва и никога няма да се отнесе пренебрежително към твърденията ни, че не можем да се справим с обичайните задачи на майчинството. А, и още нещо, винаги знае най-близките детски площадки, до които има поне едно свястно кафене. Неясно как обаче, тя винаги успява да свърши всичко, което трябва за деня и да й остане време за приятелки, независимо от това, че почти по всяко време поне едно от децата й е по пижама.

Къде да я намерим: На детската площадка, седнала на някоя пейка, докато децата й са в другия край на площадката, където се надвикват на воля.

Ако и вие като нас, все още нямате своята петица от добри приятелки, зарежете обичайните занимания и излезте, за да потърсите своите хора, с които да създадете собствено, удобно и отзивчиво племе, което ще превърне майчинството ви в истинска радост.

Източник: http://purvite7.bg