Привидно безсолни храни, които са бъкани със сол

Фактът, че солта не съдържа калории, не означава обаче, че от нея не се трупат излишни килограми. При приема на сол се увеличава обемът на течностите, които се поемат, за да се неутрализира соленият вкус и това води до повишаване на теглото.

Другото важно нещо за солта е, че съдържанието на хлорид, придаващ соления вкус в нея, е 60 процента, а на натрий е 40 процента. Натрият, който се явява в излишък, вреди на здравето, като води до повишаване на кръвното налягане. Затова безконтролното приемане на сол е вредно за здравето и за фигурата ни.

Съществува един сериозен проблем при дозирането на солта за деня. Има твърде много храни, които се консумират всекидневно, и за които не си даваме сметка колко са солени. Тези храни привидно изглеждат безсолни, но всъщност количествата сол в тях превишават многократно необходимото за деня, без да го съзнаваме.

Храни, които изглеждат привидно безсолни, но са препълнени със сол

Добавянето на сол в храните е част от процеса на производството им. За узряването на сиренето се добавя допълнително сол. За да придобие по-крехък вкус месото, също се добавя сол. За да не е лепкаво тестото, също се превишават нивата на добавената сол. Защо не усещаме колко солени са тези храни? Овкусителите, които се добавят в тях неутрализират соления вкус и той не се усеща. Затова всеки трябва да има информация кои храни са силно солени, без да го знаем.

Напитките с кафе

Звучи учудващо, но е факт, че в ледените напитки с кафе има много сол. Кафето със сладолед е невероятно вкусно, но съдържа 220 милиграма сол в една чаша.

Доматеният сос

Доматеният сос е силно солен. В четвъртинката на чашата със сос се откриват 410 милиграма сол.

Гевреците

Вкусните гевречета от уличните будки са примамливи хапки заради въглехидратите, които съдържат, но всеки от тях добавя по 500 милиграма сол в тялото.

Зърнените закуски

Зърнените закуски понякога са отбягвани заради въглехидратите в тях, но съдържанието на сол се пропуска, а то е 230 милиграма само в чаша зърнена закуска.

Консервираните зеленчуци

Пресните зеленчуци са най-добрият избор за този тип храна, но когато не са в сезона си, зеленчуците трябва внимателно да бъдат подбирани, като се четат етикетите на консервираните, защото само в една консерва със зелен фасул се съдържат 400 милиграма сол.

Източник: https://gotvach.bg