Приятелки завинаги …или може би не?

Върни се назад във времето и си спомни момента, в който „просто се харесахте“. Може би е било още докато сте били в училище и тя дойде при теб, за да се запознаете, защото ти беше новото момиче; или пък в общата компания се намерихте, като се заговорихте за любимата си група или пък като колежки, сближени от общата омраза към офис-кобрата. Такива малки, ужким незначителни моменти водят до нещо голямо, като искрено приятелство. Някои остават, други не, но това не ги прави по-малко значими.

Всички сме склонни да вярваме, че приятествата трябва да продължават вечно и се чувстваме гадно като загубим връзка, но фактите сочат, че с порастването ни и промените в животите ни, приятелствата може да спрат на определена точка и просто да не продължат. Всички гравитираме около неща, които ни сближават и когато те изчезнат е естествено и дори здравословно да оставим едни приятели и да добавим нови в списъка си за бързо набиране.

Приятелки завинаги …или не съвсем
Ето какво можеш да очакваш да се случи с приятелствата ти при някои от ключовите промени в живота.

Невинни, луди години

Кръгът около теб

В университета ти се срещаш с ужасно много хора и възрастта, безгрижието и широките ти интереси помагат да се запознаваш с много и различни хора. Повече, откогато и да било повече в живота ти.

Приятели с екстра

Това е време за много общуване и точно сега ще намериш онези частици от теб, които ще ти помогнат да вървиш напред. Хората, с които си близка са тези, които ще ти помогнат да литнеш или точно обратното – ще те дръпнат надолу.

Внимавай за

Ние се съизмерваме с близките си приятели и често ги ползваме като примери за подражание, така че е жизненоважно те да отговарят на общата ти представа за живота. Сега помисли: те споделят ли същите ценности, цели и обичат ли те?

Приятелки завинаги …или не съвсем
В началото на кариерата

Кръгът около теб

Първа работа на сериозно работно място. Нови хора. И приятелките ти остават малко встрани. Ако прекалиш със социализирането на работа, ще загубиш приятелките си, дори тези, с които излизате само на по кафе. Преследването на кариера, не само работенето пък може да изцеди енергията ти и съответно да решиш да пропуснеш срещите с приятелки.

Приятели с екстра

За подкрепа в такъв момент е характерно да потърсиш утеха в колежка, която е на същото дередже като теб и много добре знае какъв гъз е Х. Много приятелства за започнали така, защото триумфите и паденията са ви общи, а това сближава.

Внимавай за

Когато сте приятелки в офиса има няколко риска – една от двете да напусне, една от двете да се издигне и една от двете да предаде другата. При първия случай много често приятелствата се разпадат, защото вече нямате голямата обща тема. Сети се за това изречение, когато откажеш среща със старите си приятелки, защото смяташ да изпиеш едно с колежката и днес.

Приятелки завинаги …или не съвсем
Ти и твоето бъдеще в мъжки род

Кръгът около теб

Като добавиш към работата и мъж, за който трябва да полагаш усилия в извънработно време, става наистина трудно да се събираш с приятелките си. Опитай се да се събираш с тях в обедната почивка или пък излезте на една чаша вино, не без вечеря, така че да си се видите, но без да „крадеш“ от времето с гаджето си. Сега моментът е такъв, че няма нужда да се чувате за всяко нещо непрекъснато, както когато бяхте по-малки. Един дълъг разговор на ден си е достатъчен.

Приятели с екстра

Ще им разчиташ, ако отношенията ти с мъжа в момента се развалят, така че бъди отворена към техните нужди също.

Внимавай за

Лесно е да бъдеш претопена в средата на гаджето си и неговите приятели, когато престанеш да поддържаш връзка с твоите, особено ако той по някакъв начин че му е неприятно да не си с него или ако не ги одобрява – което е един от знаците, че е свръх контролиращ, което е лош знак за емоционално и друго насилие.

Приятелки завинаги …или не съвсем
И ти, и той, и бебе

Кръгът около теб

Приятелският кръг доста се стеснява в момента, в който си бременна, по две причини – на никой не му се слуша за твоята бременност, а на теб не ти се говори за нищо друго, освен за твоята бременност. Приятелките ти в подобна на твоята или скорошна бремелинска съдба ще са ключови за оцеляването ти в женска среда, защото техните съвети и подкепа ще ти помогнат много. Но тези, които са без гаджета и деца, ако не ги умориш от скука, ще ти показват, че има и друга страна на живота.

Приятели с екстра

Приятелките ти без деца, които се опитат да се впишат в живота ти с дете, наистина те обичат, защото нямаш достатъчно време за тях и правят жертвата да те разбират, въпреки че нищо не разбират от проблемите ти в момента.

Внимавай за

Остави време за необвързаните си приятелки и говори какво се случва на тях, не на теб или детето ти, или ще ги загубиш.

Приятелки завинаги …или не съвсем
Мениджмънт на приятелството

Как да се погрижиш за приятелките си в тези трудни времена

• Бъди добра приятелка – което означава подкрепяща, постоянна, съчувстваща, но в същото време и честна и подтикваща към действие.

• Поеми инициативата да се видите, особено за рожденни дни, празнувания, когато някоя от вас е болна или просто като има проблеми.

• Направи си план как да се виждате, защото приятелството е като градината, ако не го поливаш, то няма да расте. Води в главата си списък от кога не сте се виждали или чували и като мине известно време направо настоявай да се видите.

• Поствай снимки в социалните мрежи – те показват какво правиш и това е страхотен начин дори да не виждаш някого, той да е осведомен какво се случва с теб, за да не почват разговорите ви с неловки мълчания.

• Но не разчитай само на фейсбук, защото няма нищо по истинско от задружния смях.