Тайните на шведските родители за отглеждането на децата

Швеция е един от еталоните във възпитанието и отглеждането на деца, които често се дават за пример. Ние всички сме виждали действително как, когато има шведско семейство наоколо, никога не се усеща присъствието на децата им, колкото и малки да са те. Техните деца винаги се държат като малки възрастни, на които им се гласува пълно доверие. Няма го постоянното подвикване на родителите, нито тръшкането на децата, както ние, българите, сме свикнали да правим. Но къде е тайната на шведите? Каква е тайната в шведската система за отглеждането на деца?

Швеция бе поставена на първо място през 2016 г. за най-добър модел на възпитание и отглеждане на децата си.

Тук не става дума само за средата, в която детето се възпитава, но и за особеностите на подхода към възпитанието.

Вижте основите на този подход във възпитанието и отглеждането на децата!
Детето е личност

В шведския кодекс за задълженията на родителите и настойниците е написано: „Децата имат право на грижи, безопасност и добро образование. Към децата трябва да се обръщате с уважение към човешкото им достойнство и индивидуалност. Те не могат да бъдат подлагани на никакво унизително отношение. Боят и наказанията са забранени. Повишаването на гласа също не се приема за норма.”Практиката показва, че такъв закон дисциплинира и учи родителите да търсят компромиси.

Детето винаги има право на избор

Шведите от най-ранна възраст отглеждат децата си в либерализъм и свобода на изразяване на чувствата и желанията им. Всичко започва с баналния избор на храна. Вкъщи на етап готвене, майката винаги предлага на бебето няколко ястия, от които то да избира. Детското меню в шведските заведения също се различава със своето разнообразие.

Детето  само опознава света

Никой няма да спре дребосъкът, който се е натопил целия в локвата и продължава да се плиска  щастливо в нея. Ние казваме: „Той ще изстине!“ Шведите разсъждават по този начин: нека да научи за последствията сам. След като се разболее, то няма да направи същата грешка два пъти.

И майката, и таткото са равни

Швеция е известна с борбата за равенство между мъжете и жените. Отпускът по майчинство не е изключение. Ако бащата на детето не излезе най-малко три месеца по „бащинство”, за да се грижи за бебето, семейството ще загуби тези дни от своя платен отпуск. Ето защо и двамата родители искат, не искат са длъжни да се грижат за бебето. Като правило първо се прави от майката (от 1 до 12 месец), а след това от бащата (от 12-и до 14-ия месец).

В Швеция има всичко за удобството и развлечението с деца. Всеки търговски център разполага с детски кът и стаи с аниматори, в тоалетните (дори и в мъжките) има маси за повиване. На паркинга на всеки голям магазин има места за семейства с деца. Те са устроени така, че да позволяват свободно да се отварят вратите, за да се постави детето в седалката.

Обучение в грижа за здравето още от детството

Шведите обучават децата си още от малки да се грижат за здравето си. Те редовно (на всеки шест месеца) ги водят на лекар. До педиатъра и зъболекаря – целта е да покажат на децата си колко е важно това. Но шведите са сигурни и в това, че ключът към доброто здраве не е само в кампанията да се посещават лекарите. В основата на здравето са дългите разходки на чист въздух. И за предпочитане да се правят с цялото семейство.

Швеция не е най-идеалната страна по отношение на климата, но децата тук излизат на въздух всеки ден. В детските градини групите прекарват по-голямата част от деня навън. През лятото децата спят на верандата в спални чували.

Традициите обединяват семейството

Шведите вярват, че само традициите обединяват семейството. Най-често те просто заедно подготвят храната и четат на глас.

Всичко най-хубаво е за децата

Децата трябва да се чувстват сигурни и удобно. Само такава атмосфера допринася за тяхното хармонично развитие.

Шведските правила за отглеждане на децата не са толкова сложни. Основното, което трябва да се научи от шведите, е да оставаме спокойни във всяка ситуация и да приемаме децата такива, каквито са.

Източник: https://www.ilady.bg