Типът личности, които са най-добрите естествени психолози

Най-добрите естествени психолози сред нас са по-интровертните, меланхолични и тъжни личности, които се представят блестящо на тестове, касаещи човешката природа. Изводът е направен след изследване, в което 1000 доброволци без психологическо образование е трябвало да решават тестове, свързани с различни психологически явления. Участниците, представили се отлично на теста, освен по-тъжни и интровертни, били също по-любознателни и интелигентни.

„Изследването ни потвърждава твърдението, че по-тъжните хора са по-мъдри. Този тип личности не гледат света през розови очила, както обикновено правят екстровертните хора“, коментира ръководителят на проучването Антон Голуицър.
Част от въпросите, задавани в изследването, са:

– Дали хората работят по-усърдно в групи или индивидуално?

– Кога хората се чувстват по-отговорни за своето поведение – в групи или като индивиди?

– Работи ли катарзисът: Ако съм разгневен и излея гнева си върху парцалена кукла, ще се почувствам ли по-добре?
Ето и отговорите на доброволците:

– Хората са по-склонни да се покриват и безделничат в групи.

– Чувстват се по-малко отговорни за поведението си в групи.

– Биенето на парцалената кукла не освобождава негативните емоции.

„Меланхоличните и интровертни хора прекарват много повече време в наблюдаване на човешката природа в сравнение с тези, които са в непрекъснато взаимодействие с околните. Иначе казано, интровертните хора са далеч по-точни при интроспекцията, а това показва част от неоценените качества на интровертите”, обяснява Голуицър.

По думите му да бъдеш естествен психолог означава, че имаш по-точна представа за себе си и за другите, че можеш по-добре да разбираш и тълкуваш социалните промени, но също така и да ги предвиждаш. Именно от такъв тип хора според Голуицър се нуждае днешното управление.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник:  https://psychology.framar.bg