Изследователи откриха защо голяма част от жените мислят, че са дебели

Понякога се случва дори и най-слабите жени да застанат пред огледалото и да си кажат: “Боже, тази рокля ме прави дебела”! 

След редица изследвания и проучвания, преподаватели от “Юнивърсити колидж” в Лондон открили, че образът на тялото, който се “прожектира” в мозъците ни, когато се погледнем в огледалото, е “напълно изкривен” и е 2/3 по-широк от обикновено. Същото се наблюдава и при мъжете, но не толкова изявено, тъй като дамите са значително по-чувствителни за някои части на тялото си.

Някои хора се поглеждат в огледалото, гледат тялото си и си казват, че не са дебели. Всичко е свързано с мозъка и психиката ни. Това е правилният начин на мислене“, коментира един от изследователите.

Учените са стигнали до резултатите след редица тестове с доброволци. В част от изследването, изследователите накарали участниците да сложат дланта си под непрозрачна плоскост и да посочат къде според тях се намират 10 точки от ръката им (например пръсти, кокалчетата на юмрука им и т.н.). По този начин те създали “карта” на мозъчната представа за човешкото тяло, която по-късно сравнили с действителните размери и форми на телата ни.

След края на изследването, учените установили, че разстоянието между показалеца и палеца на ръката според мозъка е 69% по-голямо от действителната дистанция между тези два пръста.

Участниците са мислели, че пръстите им са средно с 27,9% по-къси от тяхната действителна дължина.

Учените смятат, че изкривяването произтича от броя на сензорните сигнали, които се изпращат на мозъка от различни части на кожата.
Деформираният от мозъка “модел” на ръката може да бъде екстраполиран към останалата част от тялото, особено при хора, които имат “висока тактилна чувствителност”, казва д-р Лонго.

Нереалната представа за модела на тялото може да бъде особено преувеличен при жени, които се притесняват, че части от тялото им, като бедрата или стомаха им, са твърде големи, казва д-р Лонго.

Със сигурност може да има ситуации, в които тези скрити изкривени възприятия, могат да се преувеличат подсъзнателно, и да повлияят върху начина, по който човек гледа на тялото си“, каза той.

“Отдавна е известно, че хората имат изкривена представа за тялото си, като областите с висока тактилна чувствителност са изключително преувеличени.”, каза д-р Лонго.

Това проучване показа, че повечето хора не са в състояние да преценят правилно, което поражда въпроси за това колко сме способни да преодолеем изкривените мозъчни модели за да имаме реална и точна представа за себе си“.

Проучването е публикувано в списание Proceedings на Националната академия на науките.